TNBiz (TN.cz)
Investice  |  12.06.2018 11:39:08

Plošné přidání je nesmysl, sestry dostanou 5 tisíc, slíbil Babiš


Premiér Andrej Babiš reagoval na iniciativu odborů, které svolávají protestní mítink. Na něm chtějí Babišovi vyčítat, že u zvyšování platů podle nich zůstal jen u slibů. Premiér se brání, že v uplynulých letech razantně stoupl průměrný plat ve státní sféře, odmítá ale plošné zvyšování, které by ještě více rozevřelo nůžky nerovných příjmů.

"Chceme řešit ty resorty, které mají nejnižší průměrné platy, to jsem jako ministr financí řešil u pracovníků v sociálních službách a v kultuře, a u učitelů," řekl Babiš na tiskové konferenci, kterou svolal společně s ministry zdravotnictví Adamem Vojtěchem a financí Alenou Schillerovou.

 

Podle Babiše stoupl průměrný plat ve státní správě na 35 tisíc korun, což je více, než v soukromém sektoru. Babiš je ale proti plošnému navyšování platů ve státní sféře, chce přidávat ve vybraných sektorech, kde jsou nízké platy a stát má problém sehnat zaměstnance.

 

"Do zdravotnictví jde meziročně o 20 miliard navíc, 13,2 miliardy šlo do navýšení příjmů nemocnic. Splnili jsme slib, že sestrám ve vícesměnném provozu dáme příplatek pět tisíc. Stejně je to u personálu, který sestrám pomáhá, dostávali pár stovek, dostanou dva tisíce," slíbil Babiš.

 

Babiš připomněl, že obrovským problémem českého zdravotnictví je nedostatek personálu. Aby vyřešili nedostatek lékařů, rozšiřuje stát kapacity lékařských fakult. V nemocnicích chybí tři tisíce zdravotních sester, v Německu je to podle Babiše ale hned 50 tisíc.

 

 

 

Podle premiéra mají odboráři kvůli zvyšování platů tlačit na ředitele nemocnic, ne na vládu. Ředitelé a pojišťovny ale plošné zvýšení platů ve zdravotnictví odmítli. Babiš se ale hájí, že příplatek 5 tisíc zdravotním sestrám ve vícesměnném provozu zvýší plat o více než 10 %, které sliboval.

 

Další zvyšování platů chce premiér projednat s odbory a zaměstnavateli v rámci jednání tripartity. TA se má sejít zítra. Babiš chce také řešit stav, kdy různé nemocnice dostávají za stejný zákrok jinou částku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

12.06. 13:40  Mzdy (PetrK)
12.06. 12:35  Mzdy (Empetka)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688