Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.06.2018 08:44:35

Na trhu je přebytek peněz. Kam s nimi, pokud ne do akcií na burze?

Investoři jeví enormní zájem o akcie, jejich poptávce jde stříc také počet firem vstupujících na burzu. O tom, jak lze do firem investovat jinou cestou, mimo akciové trhy, hovoříme s Markem Malíkem, partnerem investiční společnosti Jet Investment.

Letošní rok by měl být pro akciové trhy opět rekordní. Zájem investorů žene firmy na burzu a ti mají z čeho vybírat. Private equity fondy však hledají firmy mimo burzu, proč?

I přes narůstající objem veřejně obchodovaných firem je tento výběr stále limitující. Private equity fond má přístup k poolu odlišných firem od těch na burze. Pokud se v prostředí bezchybně orientujete, můžete jako investor fondu nakoupit stejně kvalitní společnosti s obrovským potenciálem, a za méně peněz.

Jak se liší role investora do private equity fondu a veřejně obchodovatelných akcií?

Pro řadu investorů, kteří se veřejným akciovým trhům nevěnují každý den, může být poměrně složité pojmout komplexnost mikroekonomických a makroekonomických vlivů a s nimi spojených pohybů akcií. Prostředí burzy klade nároky na kvalifikované rozhodnutí v daný moment a důvěru v poradce. Bez něj existuje například riziko, že investor akcie prodá v nevhodný čas. Private equity pak představuje alternativu, kde je investiční horizont mnohem delší. Nicméně důvěra mezi investorem a obhospodařovatelem fondu musí figurovat i tady, přece jenom svěřujete své peníze fondu na, řekněme, 7 až 10 let. Existuje objektivní ukazatel takové důvěry – track record výsledků napoví, jak si konkrétní private equity investiční společnost vede v dlouhodobé perspektivě. Navíc je v rámci private equity pravidlem, že se manažer fondu podílí na investicích společně s ostatními investory. Například u Jet 2 předpokládáme naši participaci na fondu v rozmezí od 10 do 20 procent.

Marek Malík, partner investiční společnosti Jet Investment

Vedle volatility trhu a nároků na rozhodování na straně investora, jaké jsou další rozdíly?

Především jde o možnost ovlivňovat chod společnosti. Investoři na burze se musejí spoléhat na to, že firmy v jejich portfoliu řídí odborný management a svá práva mohou vykonávat pouze prostřednictvím valné hromady. Vedení společnosti navíc nemusí mít stejné cíle, jako mají akcionáři, které zajímá především růst hodnoty akcií a výplata co nejvyšší dividendy. Díky aktivnímu řízení, které uplatňujeme v portfoliových firmách fondů Jet, můžeme směřovat naši činnost právě k naplnění investiční vize a maximalizaci hodnoty akcií a výnosů pro investora fondu.

O jaké firmy v případě mimoburzovních investic skrze private equity jde?

Private equity se zaměřuje na rozvinuté firmy, které překonaly potíže typické pro start-up firmy. Často jsou to společnosti, které potřebují nové impulzy, ať už ve formě finanční injekce, nových manažerských přístupů či změny podnikatelského modelu, nebo totální restrukturalizaci svého podnikání. Naším cílem je implementovat do takových firem vizi, která změní jejich pozici na trhu. S kolegy v Jet Investment proto akvírujeme do fondů firmy, ve kterých můžeme získat manažerskou kontrolu. Teprve když firmu aktivně řídíte z hlediska jejího každodenního fungování i dlouhodobých strategií, dokážete ji rozvinout k plnému potenciálu. Proto se exit v private equity obvykle odehrává až v řádu 5 až 10 let. S touto nižší likviditou se ovšem pojí v dlouhodobém horizontu vyšší zhodnocení pro investora, například u fondu Jet 1 jde za dva roky fungování o 16 % p.a.

Chystáte fond kvalifikovaných investorů Jet 2. Jaké zhodnocení očekáváte a kam se chystáte investovat tentokrát?

Na základě výsledků fondu Jet 1 odhadujeme zhodnocení investice až ve výši 15 % p.a. (pozn. nejde o garantovanou výkonnost). Minimální výší investice je 10 milionů korun, do fondu Jet 2 lze však investovat i prostředky řádově nižší skrze naše partnery. Abychom mohli naplno rozvinout aktivní management, který vnímáme jako hlavní přidanou hodnotu takové investice a omezení rizika, soustředíme se na průmyslové podniky ve střední a východní Evropě. Na ty se specializujeme už dvacet let.

(Komerční prezentace)

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688