STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  28.05.2018 13:49:45

Makroekonomické události tohoto týdne (28. 5. – 1. 6. 2018)

Autor: Bc. Martin Pohl

Tento týden je opět ovlivněn několika státními svátky, avšak i tak se dozvíme mnoho důležitých a zajímavých makroekonomických událostí, například vývoje HDP za první čtvrtletí, vývoje nezaměstnanosti nebo indexy spotřebitelských cen, které jsou důležitým vstupním údajem do výpočtu inflace. V následujícím textu jsou některé významné makroekonomické události tohoto týdne představeny  a to včetně predikovaných hodnot.

Pondělí 28. 5.

První den nového týdne s sebou příliš makroekonomických událostí nepřinese, v USA je tento den státní svátek – Memorial Day a ve Velké Británii na tento den připadají bankovní prázdniny. Zmínit však můžeme PPI index cen výrobců, který zveřejní Slovensko nebo Itálie, zatímco pro Slovensko je tento index za měsíc duben vyšší než březnový, u Itálie se očekává pokles až do záporných hodnot -0,4 %. Japonsko tento den zveřejní svoji dubnovou míru nezaměstnanosti s očekávanou hodnotou 2,5 %, což by měla být stejná míra nezaměstnanosti, jako v měsíci březnu.

Úterý 29. 5.

Druhý pracovní den týdne je už na makroekonomické události bohatší. V rámci Evropy Švýcarsko představí své hodnoty obchodní bilance, exportu a importu. Francie přednese svou hodnotu spotřebitelské důvěry, která patrně mírně poklesne o jeden bod na hodnotu 100. Spotřebitelskou důvěru představí také Itálie, která k ní přidá i statistiku o podnikatelské důvěře (spotřebitelská důvěra patrně mírně klesne, podnikatelská důvěra mírně vzroste). Eurozóna zveřejní hodnotu svého peněžního agregátu M3 nabídky peněz a roční změnu indexu půjček privátnímu sektoru, který pravděpodobně vzroste o 2 desetiny procentního bodu na 3,2 %. V USA tento den přednese svůj projev člen amerického rezervního systému FED James Bullard a například v Japonsku se dozvíme statistiky maloobchodního prodeje. Který meziročně pravděpodobně zůstane na míře 1 %, ale v měsíční změně oproti březnu vzroste ze záporných -0,7 % na nulovou hodnotu.

Středa 30. 5.

V polovině týdne nám Německo zveřejní index importních cen, které v roční i měsíční změně zřejmě vykážou drobný nárůst, další německá statistika tohoto dne bude index maloobchodních prodejů, kde v měsíčním vyjádření dojde zřejmě k nárůstu za duben o téměř jeden procentní bod na hodnotu kladných 0,5 % a také se dozvíme předběžnou hodnotu indexu spotřebitelských cen za měsíc květen (pravděpodobně nárůst na 1,9 % z původních 1,4 %) nebo německou hodnotu míry nezaměstnanosti za květen, která by neměla naznat změn oproti dubnovým hodnotám a patrně zůstane na hladině 5,3 %. Francie zveřejní hodnoty HDP za první čtvrtletí roku. Na mimoevropských trzích se například v USA dozvíme aktualizaci zaměstnanosti, předběžné hodnoty cenového deflátoru HDP a roční dynamiky HDP nebo předběžnou hodnotu jádrových výdajů na osobní spotřebu (patrně pokles na 2,3 %). Mezi další makroekonomické statistiky USA lze jmenovat obchodní bilanci zboží nebo pravidelnou aktualizaci API týdenních zásob ropy.

Čtvrtek 31.5.

Pro blížící se konec pracovního týdne je naplánováno setkání G7, tedy setkání ministrů financí USA, Japonska, Německa, Francie, Velké Británie, Itálie a Kanady, na kterém se bude probírat mnoho ekonomických témat. Francie tento den zveřejní index výrobních cen, Španělsko hodnoty HDP za první čtvrtletí (meziroční pokles o 3 desetiny procentního bodu na 2,9 %). Itálie zveřejní svoji míru nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti bude také zveřejněna za celou eurozónu (8,4 % z březnových 8,5 %). Za eurozónu bude také uveřejněna statistika indexu spotřebitelských cen, kde můžeme očekávat nárůst hodnoty o 4 desetiny procentního bodu na 1,6 %. Spojené státy americké zveřejní ve čtvrtek hodnoty jádrového indexu výdajů na osobní spotřebu (zřejmě 2 %), statistiky osobních výdajů a příjmů, týdenní aktualizaci nových i pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti nebo například index rozjednaných prodejů domů (0,4 %).

Pátek 1. 6.

Poslední pracovní den týdne bude pokračovat setkání G7 z předchozího dne, dále zjistíme index PMI výrobního sektoru pro mnoho zemí (Austrálie, Japonsko, Čína, Maďarsko, Polsko, Česká republika, Španělsko, Švýcarsko, Itálie, Francie, Německo, Velká Británie i celá eurozóna). Své hodnoty růstu HDP za první čtvrtletí zveřejní například Itálie (roční pokles na 1,4 %) nebo Česká republika (roční pokles na 4,5 %). USApátek přednesou statistiku průměrné hodinové mzdy v roční změně (patrně nárůst na 2,7 %), také se dozvíme míru nezaměstnanosti USA za květen, která by měla zůstat na hodnotě 3,9 % a dále se zaměstnaností související hodnoty změn zaměstnanosti v soukromém sektoru a nezemědělských sektorech, v obou případech by měly zaměstnanosti oproti dubnovým hodnotám vzrůst.

federal-reserve-beige-book

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688