Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  23.05.2018 13:32:38

Rostoucí globální dluh, riziko pro celý svět

Dnešní svět, jak je všeobecně známo, žije na dluh a v žádném případě to bohužel nevypadá, že by se mělo v blízké budoucnosti něco změnit. Ba naopak, dluhy rostou ve všech sektorech a to enormním tempem a dosahují nových rekordů. Svět se topí v dluzích, vypadá to spíše, že už se utopil a oceán zadlužení se neustále rozšiřuje. Nikoho to nezajímá, nikdo to neřeší, i když se celkový světový dluh zvyšuje téměř třikrát rychleji než celkové světové bohatství. Dnešní doba je dobou žití na dluh, půjčujeme si na vše a stále více. Vypadá to, jako by si nikdo neuvědomoval rizika, která tento styl života přináší a kolik problémů a to zcela zásadních a životně důležitých může přinést. Zadlužují se všichni, státy, podniky, lidé a bankovní instituce mají žně. Ale všeho do času, bohužel doba, kdy přijdou problémy se pomalu, ale jistě blíží.

Nedávno rovněž MMF a jeho šéfka Christine Lagardeová na svém jarním zasedání ve Washingtonu varovala svět před enormním zadlužením, které dosáhlo dalšího rekordu a to cca 225 % celosvětového ročního HDP. Varovala před obchodními bariérami v mezinárodním obchodě, které mohou mít velmi negativní vliv na celý svět. Rovněž poukázala a varovala před složitou daňovou reformou v USA, která může přinést krátkodobý hospodářský růst, ale následně pak zpomalení a další zvyšování zadluženosti.

Světová ekonomika by měla podle MMF letos růst o 3,9 %. I když je to menší nárůst oproti roku 2017, kdy rostla o 3,8 %, Lagardeová upozornila, že i když vyhlídky na růst světové ekonomiky jsou příznivé na horizontu je více mraků než před nedávnem. Je tedy zřejmé, že rizika jsou patrná všude, problémy se kumulují a je jen otázkou času, kdy se objeví nějaký problém a každý ví, že v dnešním globálním světě se vše šíří jako lavina.

Pojďme se podívat na pár zajímavostí z oblasti zadlužení zemí světa.

Následující tabulka zobrazuje 20 zemí s největším veřejným dluhem k prosinci 2017 v poměru k HDP:

20 zemí světa s největším veřejným dluhem k 12/2017

Následující tabulka zobrazuje naopak 20 zemí s nejnižším veřejným dluhem k prosinci 2017 v poměru k HDP:

20 zemí světa s nejnižším veřejným dluhem k 12/2017

Podívejme se na dva hlavní globální hráče a to USA vs. Rusko a na jejich zadlužení a vývoj zlatých rezerv. Je zřejmé, že USA patří mezi nejvíce zadlužené země světa a dluží na všechny strany. Oficiální dluh již překročil 21 bilionů dolarů a stále roste. V prosinci činil veřejný dluh USA 105,40 % k HDP, naopak Rusko patří mezi nejméně zadlužené země a patří mu 5. místo na světě, kdy zadlužení činí cca 12,60 % k HDP a své zadlužení stále snižuje.

Rovněž ruská finanční strategie jde jinou cestou než ta americká. Vidíme, že USA jdou cestou dluhů, tištěním bezcenných papírků a cestou k velkým problémům. Naopak Rusko jde jinou cestou a to cestou zaměřující se na pravé aktivum a to je zlato. Ruská centrální banka stále navyšuje své zlaté rezervy, jen za loňský rok přidala do svých rezerv 224 tun, což byl rekordní nárůst od roku 1994, aktuální stav ruských zlatých rezerv činí k březnu 2018 cca 1 891 tun a zásoby stále rostou. Rusku patří aktuálně 6. místo na světě v držbě zlata. Naopak USA své rezervy drží stále na stejné úrovni a to na známých 8 133,46 tun, je otázkou zda to zlato opravdu mají. Nebo již v trezorech zlato v tomto množství není, ale USA to nepřiznají. Rusku patří rovněž 3. místo v produkci zlata na světě a tedy většina plyne do zásob centrální banky. Každým rokem má být do ruských rezerv přidáno přes 200 tun zlata, do roku 2030 se očekává nárůst až na 400 tun ročně.

Nejen Rusko, ale rovněž Čína berou zlato a vlastnictví fyzického zlata jako pravou hodnotu a velkou strategickou zbraň na finančním poli, která může hrát zásadní roli ve vytlačování amerického dolaru z trůnu globální rezervní měny. Je do oči bijící, proč tyto země shromažďují zlato, není to jen tak pro srandu králíkům, je zatím mnoho jiných důvodů. Čas ukáže ten pravý důvod a jaké to bude mít globální důsledky.

Podívejme se na několik informací a porovnání.

V následující tabulce vidíme srovnání vládního dluhu USA a Ruska k celkovému HDP:

Srovnání vládního dluhu USA a Ruska

Vývoj ruských zlatých rezerv od ledna 2015 - do ledna 2018

Americké zlaté rezervy od ledna 2015 do ledna 2018

Ruske roční přírůstky a úbytky zlatých rezerv od roku 1994 do roku 2017

TOP 10 zemí světa a jejich zlaté rezervy

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688