TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  14.05.2018 21:46:43

USA přesunuly do Jeruzaléma ambasádu. Nepokoje mají 52 obětí

Spojené státy otevřely svou ambasádu v Jeruzalémě u příležitosti 70. výročí vzniku Izraele. Z USA kvůli tomu přiletěla i speciální delegace v čele s dcerou prezidenta Ivankou a jejím manželem. Neobešlo se to ale bez konfliktů. Palestinci proti ambasádě protestují v Gaze na izraelské hranici. Zemřelo tam už nejméně 52 lidí.

Neutichající potlesk a stovky významných lidí z Izraele a Spojených států - tak vypadalo otevření nové ambasády v Jeruzalémě. Spojené státy ji tam přesunuly z Tel Avivu.

"Dnešní historická událost je připisována vizi, odvaze a zářné morálce jednoho člověka, kterému dlužíme ohromné a věčné množství vděčnosti, prezidentu Donaldu Trumpovi," uvedl americký velvyslanec David Friedman.

Rozhodnutí prezidenta Trumpa ocenil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Prezident Trump píše historii. Jsme za to velmi vděční a náš lid bude navždy zavázán za odvážné rozhodnutí uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele a přesunout sem ambasádu," prohlásil.

Jenže zatímco Izrael Trumpův krok uvítal, Palestinci s ním nesouhlasí. Východní Jeruzalém považují za budoucí hlavní město svého vlastního státu. Na hranici pásma Gazy a Izraele v pondělí vypukly masové protesty - vyžádaly si desítky mrtvých a stovky zraněných. Mezi oběťmi jsou i děti.

"Přemístění americké ambasády do Jeruzaléma bude pohromou a černým dnem v historii Američanů. Historická a politická fakta mluví jasně - Jeruzalém je hlavním městem Palestiny," hlásal představitel hnutí Hamás Ismail Radwan.

Protestující tvrdí, že mají nárok na domov, o který jejich rodiny přišly při vzniku Izraele v roce 1948. Podle izraelské vlády je ale protest zorganizován radikálním hnutím Hamás a Palestince na své území odmítá pouštět. Každý, kdo se přiblíží k hranici, bude považován za teroristu - z dronů se tak na demonstranty snášel slzný plyn.

Na rozdíl od většiny členů unie přesunutí ambasády do Jeruzaléma neodsuzuje Česko. Premiér v demisi Andrej Babiš napsal svému protějšku Benjaminu Netanjahuovi, že v Jeruzalémě do konce měsíce otevřeme honorární konzulát a do konce roku pak i Český dům, který bude sloužit k česko-izraelské spolupráci.

O přesunutí ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma ale vláda zatím neuvažuje, na rozdíl od prezidenta Zemana, který by rád následoval krok Spojených států. Podle jeho slov měl ale plány na přesunutí vyslanectví dříve než Trump.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688