Patria (Patria Finance)
Komodity  |  01.05.2018 20:50:41

Podle Netanjahua Írán lže, USA považuje izraelské informace za přesvědčivé


Írán po podepsání jaderné dohody v roce 2015 lhal a nadále rozšiřoval své schopnosti v oblasti vývoje jaderných zbraní a uchovával dokumenty o svém jaderném programu. V mimořádném televizním projevu to podle agentury Reuters řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izrael podle něj disponuje kopiemi íránských archivů, které to dokazují. Íránská státní televize vzápětí projev izraelského premiéra označila za propagandu plnou nepodložených obvinění.

"Lídři Íránu vždy popírají, že chtějí jaderné zbraně," řekl na úvod Netanjahu. "Dnes večer jsem tu, abych vám řekl, že Írán lhal," prohlásil.

Írán podle Netanjahua měl v letech 1999 až 2003 jaderný program Amad, který zahrnoval vývoj, výrobu a testování jaderných hlavic. V roce 2003 Írán podle Netanjahua kvůli mezinárodnímu tlaku program ukončil, ale ponechal si dokumenty. Tajné spisy o projektu Írán uchovával i po podepsání jaderné dohody, aby je mohl v budoucnu využít při výrobě jaderných zbraní, dodal premiér.

Izraeli se podařilo získat úplné kopie íránských jaderných archivů, pokračoval Netanjahu s tím, že dokumenty byly od roku 2017 uloženy v tajné lokalitě v Teheránu. Netanjahu místo ukázal na fotografii a dodal, že Izrael získané informace sdílel se Spojenými státy a ty potvrdily jejich věrohodnost.

"Za prvé Írán lhal, že nikdy neměl program na vývoj jaderných zbraní. Fakt, že takový program měl, dokazuje 100.000 tajných spisů. Za druhé, i po uzavření jaderné dohody Írán uchovával tyto dokumenty a rozšiřoval své znalosti o jaderných zbraních pro budoucí využití (...) Za třetí, Írán opět lhal v roce 2015, když tyto informace nedoložil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE)," řekl Netanjahu.

Izraelský premiér hovořil anglicky a ukázal při svém projevu staré fotografie a videa, které podle něj zachycují íránská zařízení na vývoj jaderných zbraní. Netanjahu rovněž zveřejnil údajné kopie íránských plánů na výrobu jaderných zbraní s tím, že v dokumentech byly informace o místu testování a plány na uložení jaderných hlavic na nosiče.

Írán zároveň podle izraelského premiéra rozšiřuje svůj balistický program. Disponuje raketami, které jsou schopné zasáhnout Tel Aviv, Rijád či Moskvu a zřejmě teď už má i rakety s mnohem delším doletem, řekl Netanjahu.

Írán uzavřel v roce 2015 jadernou dohodu se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly USA Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko. Cílem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Americký prezident Donald Trump však dlouhodobě hrozí, že dohodu vypoví. V USA se uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní. Zda Spojené státy obnoví zmírnění hospodářských sankcí vůči Íránu, musí americký prezident Donald Trump tentokrát rozhodnout do 12. května. Trump ale nedávno naznačil, že USA od dohody odstoupí, pokud nebude upravena. Netanjahu v projevu řekl, že si je jist, že se Trump rozhodne správně. Současná podoba dohody totiž podle izraelského premiéra poskytuje Íránu cestu k získání jaderného arzenálu.

USA: Informace Izraele jsou přesvědčivé

Informace o íránském jaderném programu zveřejněné Izraelem poskytují nové a přesvědčivé detaily o snahách Teheránu vyvinout jaderné zbraně. Uvedl to ve svém prohlášení Bílý dům.

"Tyto skutečnosti jsou v souladu s tím, co Spojené státy dlouho věděly: Írán má silný, tajný program jaderných zbraní, který se snažil a nedokázal skrývat před světem a před vlastními lidmi," citovala agentura Reuters prohlášení Bílého domu.

Francie: Informace dokládají význam dohody s Íránem

Izraelské informace o íránském jaderném programu jsou částečným potvrzením toho, co Evropská unie zjistila v roce 2002, zároveň dokládají význam mezinárodní dohody s Teheránem o jeho nukleárním vývoji. Podle agentury Reuters to oznámilo francouzské ministerstvo zahraničí. Ministerstvo také uvedlo, že nové informace by se mohly stát základem pro dlouhodobé sledování íránských jaderných aktivit a pro poskytnutí trvalých záruk. Podle Paříže je nezbytné, aby mezinárodní inspektoři v Íránu pokračovali v kontrolách.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688