Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.04.2018 19:03:50

Bitcoin jako epidemie? Sorosovi to nevadí

Největší bublina v historii praská, alespoň podle Bank of America. Bitcoin míří dolů, podobně jako další velké investiční bubliny v historii, a to za méně než rok po svých rekordech, napsali v nedělním komentáři analytici Barclays v čele s hlavním investičním stratégem Michaelem Hartnettem. Kryptoměna se propadla o více než 65 % poté, co v prosinci dosáhla vrcholu 19 511 dolarů. Nyní se bitcoin obchoduje za zhruba 6 800 dolarů.

Ne všechny to ale znepokojuje. George Soros, který v lednu sám označil kryptoměny za bublinu, se teď chystá do digitálních aktiv investovat. Adam Fisher, který dohlíží nad makro investicemi v newyorském sídle Soros Fund Managementu, získal interní povolení s virtuálními měnami obchodovat.

Sedmaosmdesátiletý Soros řekl v lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, že digitální měny nemohou fungovat jako skutečné měny kvůli jejich volatilitě. Ale tvrdý pád, na rozdíl od některých pozorovatelů, nepředpovídal. „Dokud jsou diktátorské režimy na vzestupu, dopadne to jinak, protože vládci těchto zemí se uchýlí k bitcoinu, aby si vytvořili rezervy v zahraničí.“

Kdo je ještě náchylný k bitcoinové infekci?

Od té doby, co Soros tento komentář pronesl, klesl bitcoin o 41 %. Trend tohoto aktiva v posledních šesti měsících připomíná jízdu na horské dráze. Přesto se analytikům z Barclays podařilo vyvinout pro tuto kryptoměnu cenový model, který je postaven na principu z epidemiologie. Jejich diagnóza zní: Bitcoin pravděpodobně již svého vrcholu dosáhl.

Model Barclays rozděluje pole potencionálních investorů do bitcoinu do tří skupin: náchylní, nakažení a imunní. Předpokládá, že jak ceny rostou, infekce se rozšiřuje. Nikdo nechce přijít o možnost zbohatnout. Čím více lidí toto aktivum drží, tím více klesá podíl obyvatel, kteří jsou potencionálními novými kupci (hostiteli) a tím více roste podíl lidí, kteří jsou potencionálními prodejci (zotavujícími). To nakonec vede ke stabilizaci cen. Ale postupně, jak náhodné šoky vychylují poměr od nakupujících směrem k prodejcům, začnou ceny padat. Pokles cen vyvolá tlak na spekulativní prodej a odhadovaný vývoj cen začne exponenciálně klesat. Podobnou dynamiku vykazují infekční nemoci, když dosáhnou bodu, ve kterém se dostatečná část obyvatel stane imunní, takže se již neobjevují sekundární infekce, napsali analytici.

Hlavní proměnnou, která určuje, kdy rostoucí cena bitcoinu začne klesat, je podle Barclays podíl obyvatel, kteří o kryptoměně ví a kteří jsou ochotní do ní investovat (jsou náchylní k infekci). Z průzkumů v rozvinutých ekonomikách vyplývá, že povědomí o této kryptoměně je velice vysoké, a tím je podle analytiků počet náchylných obyvatel malý. I když se bitcoin z minulých propadů cen v roce 2011 a 2013 zotavil, vysoké povědomí dle modelu Barclays tentokrát může značit, že už svůj prosincový rekord skoro 20 tisíc dolarů nepřekoná.

Zdroj: Bloomberg, Coindesk.com

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688