Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.03.2018 06:58:57

„Mzdová“ chyba v úsudku ECB i BoE


ECB a Bank of England podle Marcuse Ashwortha z Bloombergu směřují k vážné chybě. Příčinou jsou mzdy či přesněji řečeno jejich interpretace mzdového vývoje. O co přesně jde? Inflace v evropské unii je stále v útlumu a ECB nečeká, že dojde k jejímu významnějšímu růstu. Možná proto nepovažuje mzdový vývoj v Německu za znepokojivý, přestože odboráři z velmi vlivné IG Metall minulý měsíc vyjednali 4,3% růst mezd. UniCredit nyní očekává, že letos i v příštím roce se mzdy v Německu zvednou o 4 %. A to by podle Ashwortha ECB neměla brát na lehkou váhu.

UniCredit své inflační projekce zakládá na vysoké míře participace a využití výrobních kapacit v německé ekonomice. Ta trpí nedostatkem pracovních sil, ale šéf Bundesbanky Jens Weidmann i přesto opakovaně prohlašuje, že mzdové tlaky budou jen přechodné a není třeba se jimi znepokojovat. Jde přitom o nejznámějšího jestřába v ECB a ani on nečeká, že diskuse o zvedání sazeb v eurozóně začne dříve než v roce 2019. Kvantitativní uvolňování by podle něj mohlo trvat možná až do konce letošního roku.

Napjatou situaci na německém trhu práce dokumentuje vedle nízké nezaměstnanosti i zmíněná mimořádně vysoká míra participace populace na pracovním trhu. Ta se ještě v roce 2005 pohybovala kolem 61 %, poté se ale začala prudce zvedat a nyní se blíží 70 %. Jelikož se tak zmenšuje prostor pro uvolnění dalších rezerv na trhu práce, mohlo by docházet k růstu mzdových tlaků.

Podle Bloombergu tedy hrozí, že ECB bude brát mzdový vývoj v největší evropské ekonomice příliš lehkovážně a nebude svou stimulaci stahovat včas. Problém s hodnocením mzdově inflačního vývoje pak podle Bloombergu mají i ve Velké Británii, jen opačného rázu. Jeden z členů vedení Bank of England Dave Ramsden byl jednou ze dvou hrdliček, které nehlasovaly pro listopadové zvýšení sazeb. Před několika dny ovšem uvedl, že podle jeho názoru bude možná třeba začít sazby zvyšovat dříve, než se původně domníval. Příčinou je očekávání růstu mezd ve výši 3 %.

Jenže podobně vysoká očekávání jsou tak trochu záhadou s ohledem na plánovaný brexit. Ten bude „seizmickým ekonomickým a politickým posunem“, který doposud, mírně řečeno, nepokračuje právě nejlépe. Globální ekonomika si sice vede velmi dobře, ale dopad brexitu bude pravděpodobně rozhodující a BoE „podle všeho hodlá značně riskovat v době, kdy ekonomika projde významným chirurgickým zákrokem“. Trhy očekávají, že sazby porostou již v květnu a někteří investoři dokonce hovoří o zvednutí sazeb 22. března. Pokud budou hrdličky odpadat, pravděpodobnost takového kroku se bude jen zvyšovat, uzavírá Ashworth.

Zdroj: Bloomberg Gadfly

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.10.2023Mzdové účetnictví: nejen sledováním novinek ušetříte čas i peníze Komora certifikovaných účetních (KCÚ)
27.11.2015Projeví se dobrá kondice české ekonomiky i ve mzdovém vývoji? Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688