Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.02.2018 12:02:40

Evropské akcie klesají, příliv výsledků nevyvážil výhled sazeb USA

Evropské akcie ve čtvrtek dopoledne klesaly, záplava pozitivních firemních výsledků totiž nedokázala změnit negativní náladu přicházející z USA a Asie. Ta byla vyvolaná novou vlnou spekulací ohledně rychlejšího růstu amerických úrokových sazeb.

Většina evropských burz a sektorů v klesá, panevropský index STOXX 600 ztrácel 0,9 procenta, stejně jako německý DAX . Francouzský CAC 40 ztrácí 0,5 % a britský FTSE oslabuje 1 %.

Zápis z lednového jednání americké centrální banky ukázal, že bankovní rada je nyní více přesvědčena o nutnosti pokračovat ve zvyšování úroků. Většina centrálních bankéřů se totiž domnívá, že inflace bude v prostředí zlepšující se ekonomiky zrychlovat.

Výnosy 10letých amerických dluhopisů reagovaly růstem na čtyřleté maximum, naopak globálně oslabila nálada vůči rizikovějším aktivům. Mezi blue chips se nejlépe vedlo akciím britské banky Barclays, které rostly o 4,7 procenta po zveřejnění výsledků za rok 2017 a příslibu obnovení výplaty plné dividendy 6,5 pence na akcii v roce 2018. Výsledky banky přišly den poté, co výsledky konkurenční Lloyd's posílily optimismus vůči bankovnímu sektoru.

V momentálně nepopulárním sektoru podniků veřejných služeb rostly akcie francouzské vodárenské společnosti Veolia o 0,9 procenta po zprávách o zrychleném růstu na začátku roku 2018. Dvouciferný růst v mezinárodních dceřiných společnostech a oživení ve Francii posílily i její jádrový zisk za uplynulý rok.

Dalším titulem, který po aktuálně zveřejněných výsledcích posiloval, byla belgická farmaceutická skupina UCB, která přidávala 3,7 procenta, nebo francouzská chemická skupina Arkema, která ziskem za uplynulý rok překonala vlastní předpověď.

Akcie tvůrce hry Angry Birds, společnosti Rovio, padají o téměř 43 % poté, co společnost snížila svůj odhad zisku na tento rok

Výsledky zveřejnila také belgická skupina KBC, její čistý zisk v 4Q17 činil 399 mil. EUR oproti zisku 685 mil. EUR před rokem. Do hospodaření zasáhl jednorázový odpis 211 mil. EUR kvůli belgické reformě firemní daně. Bez této mimořádné položky by čistý zisk činil 610 mil. EUR. Akcie KBC posilují o 2,8 %.

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688