Patria (Patria Finance)
Komodity  |  02.02.2018 06:38:48

A teď se kryptoměn chopí ti největší borci. Z Venezuely


Země zmítaná politickou a ekonomickou krizí se snaží najít záchranu ve vlastní kryptoměně. Řeč je o Venezuele, jejíž vláda na počátku ledna představila plán na vytvoření kryptoměny jménem „petro“. Ta by jí neměla pomoci v ničem menším než v prevenci finanční krize. Monica de Bolle a Martin Chorzempa z Peterson Institute for International Economics ovšem z tohoto plánu nadšení nejsou a vysvětlují proč.

Venezuelská vláda by ráda vydala „petra“ za 6 miliard dolarů. Počet jednotek nové měny by měl dosahovat 100 milionů a měl by být krytý stejným počtem barelů ropy. Vláda sází na investory, kteří vydělali na bitcoinu, ale nyní by chtěli „diverzifikovat rizika“. Tato diverzifikace by měla stát právě na tom, že nová měna bude kryta reálnými aktivy a zároveň by šlo o aktivum digitální.

Podle PIIE je otázkou, zda lze takové aktivum vůbec považovat za kryptoměnu. Venezuela navíc čelí obecně vysoké nedůvěře zahraničních investorů a s celým projektem by souvisela řada technických výzev. Navíc není pravděpodobné, že by „petro“ skutečně přispělo k vyřešení ekonomických problémů země.

Vláda sice hovoří o tom, že nová měna je cestou ke skutečné nezávislosti, PIIE ale na základě analýzy celého plánu tvrdí, že vedení země „hrubým způsobem nechápe základy fungování kryptoměn, nebo se snaží balamutit lidi“. Vládní dokumenty například tvrdí, že kryptoměny nemohou být díky blockchainu předmětem spekulace a nová měna bude „automaticky chránit bolivar před paralelním černým trhem s dolary“.

Blockchain je ale jen způsob záznamu transakcí. Jeho výhoda spočívá v tom, že pokud by někdo chtěl záznamy falšovat či měnit, naruší jejich řetězec a tím se ukáže, že k pokusu dochází. Se spekulací to ale nemá nic společného. Podobné je to se stabilizací kurzu bolivaru. Ten žádnými barely s ropou krytý nebude a jeho kurz je ovlivněn hyperinflací, kterou vyvolala pomýlená fiskální a monetární politika. Petro by se tak pravděpodobně vydalo cestou venezuelských obligací, které jsou předmětem divoké spekulace, a ke stabilizaci ekonomiky by nijak nepřispělo.

Petro by teoreticky mohlo obejít dolar a tradiční platební systémy a tudíž by mohlo pomoci obejít sankce, které na ni Venezuelu uvalily USA. Americká vláda ale již informovala, že nákupy petra by byly považovány za poskytování půjček venezuelské vládě a věřiteli by hrozil právní postih. Podobné úvahy jsou ale možná zbytečné, protože se zdá, že pochybný je i onen základ petra – jeho krytí ropou. Nová měna totiž bude směnitelná jen za bolivary a krytí komoditami tak bude fakticky pouze na papíře. Vláda by tak asi měla přestat hledat jednoduchá řešení ekonomické krize a zaměřit se na její skutečné kořeny.

Zdroj: Peterson Institute for International Economis


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688