Miloslav Kufa ( RAMFIN)
Finanční rady  |  31.01.2018 13:52:46

Jak se vyhnout dluhové pasti?

Objem dluhů v Česku stále roste. Největší podíl na tom mají dlouhodobé úvěry na bydlení, přibývá však i těch krátkodobých. Češi si bez obav půjčují nejen na spotřební zboží, ale například i na vánoční dárky nebo dovolené. Půjčováním peněz na zdánlivé zbytečnosti přitom riskují pád do dluhové pasti. Odborníci radí nad půjčkami pečlivě přemýšlet a půjčovat si jen v nezbytně nutných případech.

Dluh českých domácností činil na konci třetího čtvrtletí 2017 podle údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací (BRKI a NRKI) 2,09 bilionu korun. Více než tři čtvrtiny tohoto dluhu zaujímal takzvaný dlouhodobý dluh tvořený hypotékami a úvěry ze stavebního spoření. Výše krátkodobého dluhu činila 430 miliard korun a meziročně tato hodnota vzrostla o 5,9 procenta, tedy 23 miliard korun.

Spotřebitelské úvěry činily ke konci listopadu 2017 podle dat České národní banky 229 miliard korun. Řada domácností si přitom nepůjčuje jen v případě nutnosti, jakou je například rozbitá pračka či lednice, ale využívá půjčky i na zvýšení životního standardu. Častým důvodem půjčování jsou nejen domácí spotřebiče a elektronika, ale třeba i nákup letních dovolených,“ říká Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin.

Jeho slova dokládá například i nedávný spotřebitelský průzkum společnosti SANEP, který se týkal vánočních nákupů. Bezmála čtvrtina dotázaných v něm uvedla, že hodlá do nákupu dárků investovat částku mezi pěti a deseti tisíci. Kvůli nákupu se bylo ochotno zadlužit 7,4 procenta dotázaných. Ve srovnání s rokem 2016 to bylo o 1,2 procentních bodů více a o 2,9 procentních bodů více než v roce 2015.

Naučte se šetřit, nečekané výdaje hraďte z rezervy

Nerozvážné zadlužování patří podle Miloslava Kufy mezi častý nešvar. Aby se mu domácnosti vyhnuly, je podle něj nutné, aby se naučily se svými penězi správně zacházet. Základem toho je uvědomění si, že v rámci osobních či rodinných financí je nezbytné mít určitou rezervu. „Obecně se dá říci, že každý by si měl udržovat finanční polštář odpovídající alespoň trojnásobku svých měsíčních příjmů. Odložit stranou by mělo být možné každý měsíc alespoň čtvrtinu příjmů. Pokud to možné není, měla by rodina hledat úsporu nebo dodatečný zdroj příjmů. To v dnešní době, kdy je po pracovnících obrovská poptávka, navíc nemusí být vůbec složité,“ uvádí Miloslav Kufa.

Půjčku si důkladně promyslete a srovnávejte nabídky

Pokud se domácnost dostane do situace, že rezerva na pokrytí plánovaných nákladů nestačí, je vhodné si účel půjčky pořádně promyslet. Zásadní otázkou, kterou by si měl každý položit, je, zda danou věc či produkt skutečně potřebuje. Je-li odpověď ano, pak je třeba důkladně zvážit, od koho a za jakých podmínek si peníze půjčit. „Nabídka super levných půjček se na nás valí ze všech stran, ale ne vždy jsou všechny nabídky zcela transparentní. Spotřebitelé by vždy měli mít dopředu přehled o tom, jaká bude výše splátek, kolik celkem zaplatí i jaké jsou případné sankce a poplatky,“ upozorňuje Michael Pokiser z finanční skupiny Ramfin.

Pozor na kontokorent a kreditní karty

Řada bank nabízí svým klientům možnost zřídit si k účtu kreditní kartu nebo kontokorentní úvěr. Na jednu stranu se jedná o šikovný způsob, jak mít finanční rezervu, na druhou stranu je však třeba mít v patrnosti, že peníze nikdy nejsou vaše a stále se jedná o úvěr. Padesátidenní a delší bezúročná období lákají k zakoupení zájezdu nebo nové televize, ale nezodpovědné nákupy jsou podle odborníků cestou do dluhové pasti. „Častá je situace, kdy majitel karty končí pravidelně v mínusu a začne mít problémy se splácením. V nejhorším případě pak vytlouká klín klínem, zakládá další karty, aby zaplatil dluh na těch stávajících, nebo si na dluhy půjčuje jinde,“ doplňuje Miloslav Kufa.

Miloslav Kufa

Miloslav Kufa

V oboru financí a poradenství se pohybuje již 5 let. V současnosti zastává ve společnosti Ramfin funkci ředitele. Na starosti má koordinaci jednotlivých služeb, péči o zaměstnance i zákazníky. Těm se snaží naslouchat a vždy pomoci najít nejvhodnější řešení jejich problému. Rád se i nadále věnuje studiu odborných publikací a informuje se o nejnovějších trendech v oboru. Ve volném čase se věnuje rodině, rád chodí na procházky se psem a hraje ping pong. V osobním i pracovním životě se řídí heslem Jana Wericha: „Neříkej, že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dny, kdy to bude daleko horší. Budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci.“


Ramfin

RAMFIN

V oblasti financí zajišťujeme novým i stávajícím klientům objektivní a nezávislé finanční poradenství přesně podle jejich požadavků. Naši poradci prochází přísným výběrem a dbáme na jejich nejvyšší odbornost. Cílem našeho finančního poradenství je předat klientům maximum informací, vždy precizně analyzovat jejich situaci a učinit maximum pro dosažení jejich finančního záměru.


Finanční poradenství Ramfin



Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688