Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  18.01.2018 23:12:35

18. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie během čtvrtka kolísaly a indexy S&P 500 a Nasdaq Composite se z mínusu dokázaly dočasně vyhoupnout nad nulu, nakonec ale všechny hlavní benchmarky mírně ztratily. Investoři se vedle hospodářských výsledků firem zabývali především pátečním termínem pro schválení výdajů vlády v Kongresu.

Index Dow odepsal 0,37 % na 26 017,81 bodu, S&P 500 ztratil 0,16 % na 2 798,03 bodu a Nasdaq Composite klesl o 0,03 % na 7 296,05 bodu. Dařilo se technologickému a telekomunikačnímu sektoru, ztrácely naopak energetika, průmysl a základní suroviny. Index volatility VIX stoupl o 2,6 % na 12,22 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 2,62 %. Silný den mají za sebou bitcoin a ethereum se zisky okolo 8 %.

Odborníci poukazují na "souboj" rychlosti růstu ekonomiky a rychlosti růstu úrokových sazeb a pro letošní rok předpovídají větší výkyvy na akciovém trhu, než k jakým došlo v loňském roce.

Hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí představily během dne například Morgan Stanley a BB&T (+1,61 %). V obou případech zisky i tržby překonaly odhady analytiků. Takový je prozatím obrázek celé výsledkové sezóny. "Podle našeho názoru trh jako celek nepřizpůsobil své odhady aktuálně solidním ekonomickým fundamentům," uvedl Tony Dwyer ze společnosti Canaccord Genuity. Po skončení obchodování zveřejnily hospodářské výsledky mimo jiné společnosti IBM a American Express.

Akcie General Electric (-3,29 %) pokračovaly ve svém sestupu a klesly pod 17 USD. Takto nízko se jejich cena pohybuje poprvé od prosince 2011.

ŠPATNÉ ZNAMENÍ: AMERICKÉ DOMÁCNOSTI DRŽÍ OBROVSKÉ MNOŽSTVÍ AKCIÍ

Dolar na devizových trzích obnovil pokles, který je podle analytiků z větší části odrazem neschopnosti politiků v USA dohodnout se na přechodném zvýšení stropu pro zadlužení. To je nutné k tomu, aby mohly bez přerušení fungovat vládní úřady. Zájem tak byl o další měny, zejména o britskou libru, euro či japonský jen. Historie ukazuje, že uzavření vládních úřadů a agentur vede nejen ke ztrátám dolaru, ale také k mírnému oslabení akciového trhu.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, později ztráty smazal a krátce před 22.00 SEČ se nacházel na 90,55 bodu. To je zhruba stejná hodnota, na které byl ve středu. Euro i libra na dolar získávaly 0,43 % na 1,2239 USD, respektive 1,389 USD. Vůči jenu dolar oslabil o 0,21 % na 111 JPY.

JAK DOLAR (NE)REAGUJE NA ZVYŠOVÁNÍ SAZEB?

"Politika sabotuje ekonomiku," řekl analytik Boris Schlossberg ze společnosti BK Asset Management. Kongres musí zvýšení stropu zadlužení pro financování vládních úřadů dohodnout do pátku. Pokud tak neučiní, dá se podle analytiků čekat další oslabení dolaru. Od 1. října 2017, kdy začal nynější finanční rok, fungují Spojené státy již ve třetím rozpočtovém provizoriu.

Ceny ropy ve čtvrtek po počátečním poklesu zamířily vzhůru, když je povzbudila zpráva o citelném snížení zásob suroviny v USA. Obchodníci přitom očekávají, že dohoda členských a nečlenských států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžby povede ke zvýšení dodávek z USA.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ČTVRTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688