Research (W4T.CZ)
Investice  |  15.01.2018 17:25:47

Těžbě lithia v Krušných horách se nevěří?

Zatímco před říjnovými volbami do parlamentu kauza těžby lithia v Krušných horách vyvolala enormní zájem politiků a jejich půtek, současné volby prezidenta republiky se prakticky nedotkla. Z hlediska vývoje akcií společnosti, která o těžbu usiluje, jakoby se realizaci nevěřilo.

Vývoj akcií australské společnosti European Metals Holdings (EMH), která se prostřednictvím dceřiné firmy Geomet pokouší o realizaci těžby, zaznamenává negativní vývoj. Na svém domovském trhu v Austrálii vykazují jedny z nejnižších cen za poslední rok. Oproti historickým maximům z dubna 2017 již ztratily přes polovinu hodnoty. Obchodovaly se i za 0,65 AUD (10,80 korun). Za poslední rok šly naposledy levněji koupit jen na konci října, kdy se jejich cena krátce intradenně dostala až na 0,63 AUD.

Úvod tohoto týdne zastihl titul v lepší formě, když v Sydney uzavřel výše o 3 % na 0,675 AUD. Jak zmiňujeme níže, pomoci mohly další kroky společnosti utvrdit úřady ve své legitimitě. Tržní kapitalizace EMH nyní dosahuje zhruba 92 milionů AUD, tj. v přepočtu 1,5 miliardy korun.

Vývoj akcií EMHAustrálii

Graf European Metals Holdings (EMH)

Zdroj grafu: asx.com  

Obdobný vývoj akcie EMH zaznamenávají na burze v Londýně, kde jsou duálně listovány. Zobchodovat je však lze rovněž ve Frankfurtu pod označením E861.F.

Podklady pro MF, MPO a MŽP

V minulém týdnu společnost EMH uvedla, že již předala relevantním úřadům v České republice dříve avizovanou analýzu o legitimnosti firmy. Ta by zřejmě měla zavřít ústa i těm nejzatvrzelejším politikům zmiňujícím domicil firmy či její napojení na různé podnikatelské skupiny, v té souvislosti nejčastěji zmiňovaného Zdeňka Bakalu.

Právní kancelář Steinepreis Paganin potvrdila, že EMH je australským právním subjektem s veřejně obchodovatelnými akciemi na australské a londýnské burze. Stvrzeny tak byly rovněž již dříve prezentované údaje týkající se široce diversifikované struktury k datu 12. října, o které jsme již dříve informovali v článku „Analýza: Lithium v Krušných horách. Mýty a fakta o těžbě strategické komodity v ČR“. Sama EMH nyní navíc sdělila, že jedním z největších českých akcionářů je investiční skupina Arca Capital. Ta se má na projektu aktivně podílet. Podíl australských akcionářů nicméně zůstával majoritní, tvořit měl přes 82 procent.

Počet vydaných akcií EMH dále vzrostl

Již na konci listopadu bylo dokončeno posílení kapitálu EMH, které započalo v létě postupným prodejem dalších firemních akcií investorům. Zejména od britské investiční skupiny Shard Capital Partners přitekly celkově zhruba 4 miliony AUD (66 milionů korun). Pomoci mají k financování přípravných prací pro finální studii proveditelnosti, zejména dokončení hydrometalurgických testů.

Vize EMH, využít v České republice vytěženou lithiovou rudu v následujícím uceleném řetězci, setrvávají. Dle EMH pokračují jednání, které dle vizí mají vyústit ve tvorbě tisíce nových pracovních míst nejen v oblasti těžby a zpracování rud, ale zejména v navazujících high-tech oborech.  

Použité zkratky: MF (Ministerstvo Financí, MPO (Ministerstvu průmyslu a obchodu), MŽP (Ministerstvo životního prostředí).

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688