Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.09.2017 09:03:07

Výrobci aut, bojte se! Dodavatelé autodílů přebírají otěže segmentu


Elektromobilita, samořiditelná auta a nákladní vozy, bateriové pohony. O tom všem se intenzivně mluví v souvislosti s trendy automobilového průmyslu. Jenže je tu ještě jeden trend, který se autosegmentu významně dotýká: Dlouhodobý nárůst a síla postavení dodavatelů autodílů a jejich podíl na jednotlivých vozech automobilových značek.

Z veřejných zdrojů je dostupná informace, že jednotlivé automobilky si ještě v 80. letech byly schopné z poloviny dělat svá auta samy, dnes si ale samy vyrábějí pouhých 20 % všech dílů, ze kterých je vůz poskládaný. Tedy: 80 % dílů aut si musejí auto značky nechat vyvíjet a vyrobit někde jinde, a to u svých dodavatelů. Můžou si za to vlastně automobilky samy, neboť zlom přišel na přelomu krizových let 2007 a 2008, kdy se výrobci aut snažili kvůli krizi maximálně snížit náklady. Znamená to tedy, že každý, kdo si bude chtít sám postavit nějaká auta, bude mít šanci?

Studie poradenské společnosti PriceWaterhouseCoopers říká, že globální automobilový průmysl je mnohem náročnější odvětví, než si řada z nás vůbec uvědomuje. Celosvětový prodej aut dosáhl v roce 2016 rekordních 88 milionů vozů, což představuje meziroční nárůst o 4,8 procenta. PwC uvedla, že zisky dodavatelů autodílů a výrobců aut dosáhly 10letých maxim. Půjde to ale i tak dál? Jiná poradenská společnost – McKinsey totiž uvedla, že pokud budou chtít automobilky, především ty globální, udržet svou ziskovost, budou muset pokračovat v restrukturalizačních aktivitách.

A to mimo jiné otevírá dveře dalšímu posílení postavení dodavatelů autodílů. Nehledě na to, že viditelně sílící čínská konkurence bude stále více ohrožovat postavení zavedených značek. Nemluvě o další možné vlně konsolidace firem a sérii přebírání společností silnějšími hráči na trhu. Poradenské společnosti proto mají jasno v tom, jaké firmy v automobilovém průmyslu přežijí.

Úspěch ve stále silnějším konkurenčním segmentu bude vyžadovat nízkonákladový obchodní model, který čerpá z omezeného počtu nabízených modelů, montovaných navíc na jedné platformě. Auto značky budou muset také ještě více zapracovat i přes trend moderních technologií na patřičném odlišení se od konkurence a vnímání vlastní značky zákazníky, včetně zdůrazňování vlastních výhod. A stejně jako vpadli do tradičního průmyslového oboru dodavatelé autodílů, budou se muset automobilky naučit prodávat svá auta i v 21. století. Stále je totiž problém s informacemi.

Zatímco ještě před několika lety musel běžný zákazník přijít do showroomu několikrát, aby našel to, co potřebuje, dnes chce celý nákup uskutečnit během jedné návštěvy (a je na to patřičně informačně vybaven). Cestou vpřed jsou proto velmi detailně personalizované možnosti nákupu online na základě přání zákazníka a rychlé vyřízení jeho zakázky. A tady se podle McKinsey vracíme zpátky na začátek. Rychlost a ochota reakce dodavatelů autodílů bude v souboji o zákazníka znovu i ve 21. století nejdůležitější. Vítejte v digitálním světě!

 
 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688