Volkswagen Financial Services (Volkswagen Financial Services)
Osobní finance  |  28.08.2017 15:03:00

Pokuty za rychlou jízdu přijdou až domů

Patříte mezi řidiče, kteří často a rádi jezdí do zahraničí? Stalo se vám za poslední rok, že jste pokutu ze zahraničí museli řešit po svém návratu? Nejste si jistí proč? Rychlá jízda se jednoduše nevyplácí. Platí to u nás a při pohledu na výši pokuty dvojnásobně také v zahraničí. 

V posledních měsících čeští řidiči evidují nárůst zaslaných pokut především ze zemí, v nichž platí automatická odpovědnost majitele vozidla. Pokud někdo spáchá přestupek, který policie zaznamená, jde v Itálii, Rakousku, Francii a Nizozemí automaticky na vrub vlastníka. Možnosti obrany jsou v tomto případě prakticky nulové. V jiných zemích, například Německu, je odpovědný pouze řidič. 

Proč se zvedl u českých řidičů počet pokut ze zahraničí?

Česko se od loňského roku zapojilo do systému Eucaris, který umožňuje přeshraniční výměnu informací o přestupcích řidičů. Tento krok je hlavní příčinou zvýšeného počtu pokut, které přijdou českým řidičům domů. Obvykle čtyřstránkový dopis psaný v češtině obsahuje jako důkaz fotku a SPZ vozidla. Díky tomu je identifikace řidiče a vozu prakticky stoprocentní. "Mezi nejčastější přestupky v zahraničí patří překročení rychlosti, nedodržení bezpečné vzdálenosti, jízda nesprávným pruhem na dálnici, nezapnutý pás nebo třeba telefonování za jízdy," uvádí expert na financování Lukáš Cankař.


Strach z pokut je velký, přesto přípravu podceňujeme 

Podle průzkumu Volkswagen Financial Services má zhruba dvě pětiny řidičů strach z vysokých pokut. Mezi nedílnou součást přípravy na cesty by mělo patřit studium dopravních předpisů cílové destinace, stejně tak i zemí, přes které řidičí budou projíždět. To však neprovádí každý osmý český řidič, namátkově si informace o dopravních předpisech studuje každý čtvrtý český řidič. „Někteří řidiči mohou být odlišnými pravidly pro řízení vozidla v zahraničí zaskočeni. Rozdíly nejsou jen v maximální povolené rychlosti, ale také například v povinné výbavě vozu,“ upozorňuje Cankař.


Odlišnosti  

Oproti Česku se například v Polsku, Rakousku, Bulharsku, Belgii nebo Pobaltí vyžaduje hasicí přístroj. Problém způsobuje samozřejmě i řízení pod vlivem alkoholu, například ve Španělsku již za jedno promile můžete dostat až tři měsíce. Opatrnosti tak není nikdy nazbyt. 

Volkswagen Financial Services

Volkswagen Financial Services je přední finanční společnost specializující se na podporu prodeje dealerské sítě značek Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, Porsche, DUCATI a ojetých automobilů. Nabízí produkty v oblasti úvěru, finančního leasingu, operativního leasingu a značkového pojištění. V rámci koncernových vozů nabízí tzv. značkové financování. Od svého vzniku v roce 1992 je společnost jedničkou na českém trhu ve financování osobních a užitkových vozů a zaujímá rovněž první místo v operativním leasingu.

Více informací na: www.vwfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688