JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Dluhopisy  |  17.08.2017 11:57:07

Od ledna 2018 mohou investiční zprostředkovatelé nabízet pouze dluhopisy s prospektem

Novela ZPKT

Dne 14.7.2017 vešla v platnost novela zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu (ZPKT), která s účinností od 3.1.2018 mění rozsah investičních nástrojů, které smějí distribuovat investiční zprostředkovatelé a jejich vázaní zástupci.

Uvedená novela ZPKT zakazuje investičním zprostředkovatelům nabízet klientům akcie a dále dluhopisy bez prospektu cenného papíru. Nabídku konkrétních akcií či akciových portfolií mohou zprostředkovatelé nahradit nástroji typu ETF či akciovými investičními fondy. U dluhopisů to bude složitější. Nyní se investiční zprostředkovatelé a jejich vázaní zástupci podílejí na umístění stovek emisí s i bez prospektu ročně. Po novele zákona budou moci v jejich nabídce být pouze dluhopisy se schváleným prospektem České národní banky (ČNB).

Nově IZ jen s prospektem

Neprospektovaných emisí dluhopisů je v Česku každoročně vydáváno několik stovek, dluhopisů s prospektem je v tuzemsku ročně vydáno jen několik desítek.

Rok

Počet schválených prospektů dluhopisů

2014

23

2015

21

2016

36

½  2017

17

Zdroj: Registr prospektů ČNB

Mnoho emisí dluhopisů, zejména renomovaných emitentů, umísťují banky bez dalších finančních zprostředkovatelů. Pro ně se nic nemění a zdrojem upisovatelů budou zejména jiné finanční instituce, jako např. investiční fondy, penzijní fondy a movití privátní investoři.

Emise menších a středních společností, zpravidla v ranné fázi rozvoje, umísťují obchodníci s cennými papíry ve spolupráci s investičními zprostředkovateli a jejich vázanými zástupci. Doposud mohli investiční zprostředkovatelé umísťovat jakékoliv dluhopisy, nově to budou již pouze ty s prospektem.

Náklady na prospekt a délka zpracování

Pokud tedy budou emitenti chtít pro umístění svých dluhopisů využít i investiční zprostředkovatele, budou si muset vždy (i u malých emisí) nechat vyhotovit prospekt cenného papíru a nechat jej schválit ČNB. Tento postup bude finančně náročnější a časově delší než u emisí bez prospektu. Kompletní emise dluhopisů bez prospektu zpracovaná právními poradci stojí okolo 100 tisíc Kč. Vypracování prospektu stojí v řádu statisíců, dle složitosti struktury emitenta a oblastí využití prostředků. Emitent musí k prospektu doložit 2 poslední účetní závěrky ověřené auditorem. Příprava prospektu zabere minimálně 2 měsíce a schvalování prospektu na ČNB dalších 2 až 4 měsíce.

Regulace veřejného nabízení dluhopisů

Legislativní změny povedou k omezení nabídky investičních nástrojů na straně investičních zprostředkovatelů. Na straně malých a středně velkých emitentů dluhopisů povedou změny k nutnosti (vhodnosti) opatřit si prospekt cenného papíru, jedině jeho schválení umožní následně umístění dluhopisů prostřednictvím investičních zprostředkovatelů.

Veřejná nabídka dluhopisů je vysoce právně regulovaná oblast pod dohledem ČNB. Doporučujeme všem emitentům a distributorům postupovat při veřejné nabídce obezřetně a postup konzultovat s právními poradci. V případě nedodržení pravidel veřejné nabídky cenných papírů hrozí jak emitentům, tak i distributorů vysoké sankce od ČNB. Že jsou tyto sankce v rámci rozhodovací praxe skutečně ukládány je možné dohledat na webových stránkách ČNB. Sankce se pohybují v řádu statisíců až jednotek milionů korun.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na:www.akschejbal.cz/






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688