Patria (Patria Finance)
Měny-forex  |  08.06.2017 09:28:46

Rozbřesk: ECB se bude snažit zastavit zisky eura, povede se jí to?

Šéf ECB Mario Draghi dnes bude stát před delikátním úkolem. Potřebuje ocenit poslední dobrá čísla z reálné ekonomiky a trochu upravit super-holubičí slovník doprovodných komentářů. Vyškrtnout z něj podle našeho názoru možnost dalšího poklesu úrokových sazeb do záporu a o rizicích prognózy (vzhledem k růstu) nemluvit již jako o negativních. Krom těchto drobných slovních úprav se ale Mario Draghi bude asi hodně snažit, aby to s jestřábím obratem moc nepřehnal a nedal euru důvod k dalším ziskům. Od posledního zasedání ECB si totiž euro připsalo skoro 4 %, a to v ECB zatím není každému po chuti. Podaří se tedy Draghimu otočit kormidlo “jen trošku” a zastavit další zisky eura? Mohlo by…

Počítáme, že se ECB bude v nové prognóze snažit zdůrazňovat rozdíl mezi dobrým růstem avšak přetrvávající slabou inflací. Ta především v klíčových jádrových složkách zůstává za očekáváním ECB, stejně tak jako mzdy - zásadní tahoun domácích inflačních tlaků. Zatímco hodnocení růstového výhledu se může vylepšit, u inflace to může být přesně naopak - prognóza pro tento a příští rok půjde pravděpodobně dolů.

Vedle toho očekáváme, že se Draghi bude snažit odbýt veškeré dotazy na ukončení QE jako předčasné. Bude navíc dál hovořit o tom, že ECB může v případě potřeby QE navýšit a zatím nepřipustí ani změnu v načasování růstu sazeb před ukončením QE. K tomu podle nás sice může časem dojít, v tuto chvíli však bude Draghi chtít držet vytyčený směr a zabránit dalším ziskům eura. Krom nižší inflace a silného eura k tomu ostatně může mít i další důvody. Riziko předčasných voleb v Itálii v posledních týdnech výrazně zvýšilo napětí na italském dluhopisovém trhu. Jakákoliv ostřejší změna rétoriky by mohla v Itálii jen “přiložit do ohně“…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se stále drží na dostřel od 26,30 EUR/CZK, ale zatím této psychologické bariéře odolává. Pokud dnes ECB nebude nijak výrazně jestřábí (viz úvodník), může to koruně hrát do karet a pomoci v testování 26,30. Na druhé straně napětí kolem voleb v Británii může korunu brzdit. Na konci týdne nás čeká nižší česká inflace, která by měla skončit jak pod odhadem ČNB, tak trhu. To by pro korunu taky nemusela být vyloženě pozitivní zpráva.

EURUSD + zahraniční FX

Dnes bude obchodování eurodolaru zcela ve stínu zasedání ECB, přičemž během tiskové konference prezidenta Draghiho čekáme zvýšenou volatilitu. Kromě změny v prognóze (nižší inflace) a drobných slovních úprav v komentáři se ale Draghi bude asi hodně snažit, aby to s jestřábím obratem moc nepřehnal a nedal euru důvod k dalším ziskům. Od posledního zasedání ECB si totiž euro připsalo skoro 4 %, a to v ECB zatím není každému po chuti.

Jinak libra téměř nehnutě vyčkává na dnešní výsledek voleb. Eventuální vítězství konzervativců by mohla britské měně pomoci k ziskům.

V regionu na sebe lehce upozornil zlotý, který oslabil po tiskové konferenci NBP. Ta nechala svoji politiku nezměněnu, přičemž guvernér Glapinsky zopakoval, že si nemyslí, že by centrální banka zvedla do konce roku 2018 úroky. Na druhou stranu Glapinsky i další přítomní členové Výboru pro měnovou politiku hovořili velmi optimisticky ohledně růstu v následujících kvartálech.

Ropa

Ačkoliv data API naznačovala pokles zásob ropy v USA v minulém týdnu, tak oficiální statistiky EIA odhalily jejich nárůst o 3,3 miliónu barelů. Kromě toho rostly i zásoby benzínu. To bylo pro trhy značné překvapení a cena ropy Brent se tak podívala nejníže od začátku května. Růst zásob ropy šel mimo jiné na vrub vyšším dovozům, nižším vývozům a nižšímu využití kapacity rafinerií.

Uvidíme, s jakou přijde příští středu ve své měsíční zprávě z trhu Mezinárodní energetická agentura. Zdá se totiž, že trh by se měl ve třetím čtvrtletí dostat do významného deficitu, což by s sebou mělo nést tlak na růst cen ropy. Pozitivním rizikem pro cenu je i vyšší míra politické nejistoty na Blízkém východě.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.12.2020Koruna si připisuje zisky, zastavit jí může kovid (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.01.2018Rozbřesk: Zastaví ECB raketové zisky eura? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688