Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.06.2017 07:28:29

Víkendář: Které firmy dostanou ze svých lidí nejvíce?

Největší výdaje jdou u řady společností směrem k získání a udržení talentovaných lidí. Platí to zejména u technologických firem, které prodávají digitální zboží, a mimo osobních nákladů žádné jiné velké nákladové položky nemají. Nejen u nich je pak zajímavé se podívat na to, kolik tržeb je možné generovat na jednoho zaměstnance.

Pokud takto analyzujeme společnosti zahrnuté v indexu Standard & Poor's 500, zjistíme, že mezi ty nejlepší se v tomto ohledu řadí následující firmy:

Na prvním místě je tedy společnost AmerisourceBergen. Tento distributor léků dokáže na jednoho zaměstnance generovat téměř osm milionů dolarů tržeb. Porovnatelné společnosti jako Cardinal Health či McKesson's RPE generují tržby na zaměstnance ve výši nedosahující ani poloviny takových výsledků. Celkově si ale firmy ze sektoru zdravotnictví vedou dobře. Podobné je to s tržbami na zaměstnance u energetických firem, které se také v řadě případů dostaly do čela žebříčku. Valero Energy Corporation a Phillips 66 figurují na druhém a třetím místě a jejich tržby na zaměstnance dosahují 7,6 a 5,7 milionu dolarů. Právě energetika a zdravotní péče celému žebříčku dominují, výjimku představují pouze tabákové společnosti Altria Group a Reynolds American a pojišťovny Aflac a XL Group.

Žebříček tržeb na zaměstnance podle jednotlivých odvětví ukazuje druhý obrázek. Po energetice a zdravotní péči jsou na tom nejlépe utility a spotřební zboží. Práce se pro generování tržeb naopak nejvíce využívá v průmyslu či technologiích:

 

Které společnosti generují nejnižší tržby na zaměstnance? Jak ukazuje následující tabulka, patří do sektoru informačních technologií, restaurací a hotelových řetězců. Nejhůře na tom jsou společnosti Darden Restaurants (46 tisíc dolarů na zaměstnance), Cognizant (52 tisíc dolarů na zaměstnance) a Chipotle (60 tisíc dolarů na zaměstnance):

 

Další graf shrnuje vývoj v období let 20142016. Nejvyššího růstu tržeb na zaměstnance v něm dosáhla společnost Allegan ze sektoru zdravotní péče. Z něj pocházejí i další dvě firmy z předních míst žebříčku a příčinou je zejména snížení počtu zaměstnanců, ke kterému v nich ve zmíněném období došlo. Nejhůře si naopak vedla společnost Molson Coors, které tržby na zaměstnance klesly o 46 %.

 

A jak vypadá žebříček firem, které dokážou vytvořit nejvíce tržeb na zaměstnance v technologickém sektoru? Odpověď přináší poslední graf, z něhož je zřejmé, že nejlépe si vede Apple. Ten v roce 2016 generoval 1,86 milionu dolarů na zaměstnance. V případě Facebooku, který se umístil na druhém místě, to bylo 1,62 milionu dolarů a u Alphabetu 1,25 milionu dolarů.

 

Jak ale bylo uvedeno, celkově jsou technologie odvětvím náročným na lidskou práci a to znamená, že jejich tržby na zaměstnance se nacházejí relativně nízko. Zejména ve srovnání s odvětvími jako energetika, kde jsou ovšem náklady soustředěny do jiných oblastí. Technologie jsou na tom celkově podobně jako například hotely a restaurace.

Autor: Ilya Levtov

(Zdroj: Priceonomics)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688