Jan Plecháč (GComp)
Slovo lektora  |  23.05.2017 14:45:14

Bezpečnost práce v administrativě – povinnosti pro každého

Problematika řešení BOZP (bezpečnost a zdraví při práci) a PO (požární ochrana) je díky tlaku ze strany orgánů EU, ale také kontrolních orgánů ČR, stále více sledovaným tématem pro všechny zaměstnavatele. Každý zaměstnavatel musí plnit povinnosti, které mu ukládá zákon 262/2006 Sb., zákoník práce a další předpisy a nařízení vlády a to bez rozdílu vykonávané činnosti.

Mezi ty nejzákladnější povinnosti v oblasti bezpečnosti práce patří vedení předepsané dokumentace, povinnost proškolení všech zaměstnanců v BOZP/PO a seznámení všech zaměstnanců s pracovními postupy spojenými s technickým zařízením, které zaměstnanec využívá při výkonu pracovní činnosti. Tato poněkud nesrozumitelná věta v sobě skrývá školení řidičů vozidel do 3,5 tuny.

Bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci – BOZP

Cílem tohoto článku není „strašit“ zaměstnavatele pokutami nebo sankcemi. Chceme vám podat informace, co všechno máte splnit, abyste měli tuto problematiku v pořádku. Budete-li se držet následujícího výčtu, určitě nic nezkazíte:

  • Školení BOZP – každý zaměstnanec je povinen při nástupu do zaměstnání absolvovat školení BOZP (případně i PO). Školení provádí odborně způsobilá osoba a to prezenční nebo elektronickou formou. O každém školení je zaměstnavatel povinen vést dokumentaci.

  • Školení řidičů vozidel do 3,5 tuny – každý zaměstnanec využívající k výkonu svého zaměstnání jakékoli vozidlo je povinen absolvovat školení řidičů. Vedení dokumentace je stejné jako v případě školení BOZP.

  • Interní dokumentacezaměstnavatel by měl ve svém zájmu i v zájmu svých zaměstnanců zpracovat interní dokumentaci. Jedná se zejména o provozní předpisy (stroje, elektrická zařízení, zvedání břemen,…atd.), interní směrnice, pracovní řád a další.

  • Bezpečnostní značení – každé pracoviště bez rozdílu je nutné vybavit bezpečnostním značením, lékárnou, označením únikových východů,…atd.

  • Seznámení s riziky – v rámci školení BOZP probíhá seznámení s riziky na pracovišti. Rizika popisuje dokument, který musí zaměstnanec potvrdit svým podpisem při nástupu do zaměstnání.

  • Přidělení osobních ochranných pomůcek (OOPP) – na základě vyhodnocení rizik v provozu je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům OOPP podle druhu vykonávané činnosti. O všech OOPP je povinen vést evidenci stanovenou zákoníkem práce.

  • Revizní zprávy – elektrická, plynová, zdvihací a další zařízení musí být pravidelně podrobována zkouškám. O provedených revizích je zaměstnavatel povinen vést dokumentaci.

  • Individuální dokumentace – podle druhu provozu je zaměstnavatel povinen vypracovat a udržovat v aktuálním stavu dokumentaci, provozní řád, směrnice,…atd.

Kdo může školit bezpečnost práce

Podle §9 zákona 309/2006 Sb., má zaměstnavatel možnost školit zaměstnance sám, pokud jejich počet nepřevyšuje 25 osob a školitel je k tomuto odborně způsobilý. Podle zákona ovšem známe pojem "odborná způsobilost" jen jako "osoba odborně způsobilá v prevenci rizik". Tedy odborně způsobilý je pouze ten, kdo vykoná certifikovanou zkoušku před komisí MPSV a získá platný certifikát.

V případě, že školitel má jen certifikát o vykonání školení BOZP, může nastat situace, kdy při vzniku pracovního úrazu, případném krácení plnění pojišťovnou a žaloby ze strany zaměstnance soud rozhodne ve prospěch zaměstnance. Důvodem k tomuto může být argument, že školitel neprovedl školení správně, protože k tomuto školení nebyl dostatečně odborně způsobilý.

Abyste se nedostali do popisované situace, je výhodnější využít služeb specialisovaných firem, které nabízejí školení bud prezenční nebo v poslední době elektronikou formou – tedy online na Internetu. Tato školení jsou v poslední době velmi oblíbená, protože nejen, že splňují všechny zákonem předepsané parametry, ale jsou levná a šetří čas zaměstnanců. Elektronické proškolení zaměstnance je otázkou desítek korun.

Požární ochrana - PO

Podle druhu vykonávané činnosti se stupně požární bezpečnosti dělí:

  • Bez požárního nebezpečí

Zaměstnavatel je povinen na základě zákona 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění p.p., provést začlenění provozu do správné kategorie. Zákon dále definuje povinnosti zaměstnavatele podle kategorie provozu.

  • Dokument o začlenění provozu do kategorie – sepisuje zaměstnavatel sám nebo pomocí odborně způsobilé osoby v PO.

  • Školení PO - školení požární ochrany provádí odborně způsobilá osoba a to prezenční nebo elektronickou formou. O každém školení je zaměstnavatel povinen vést dokumentaci. Školení probíhá odděleně pro vedoucí a ostatní zaměstnance v periodách stanovených zákonem.

Pokuty, sankce, krácení plnění

Na začátku jsme sice psali, že vás nebudeme strašit. Když jste ale dočetli až sem, zasloužíte si celou pravdu. Stát všechny uvedené povinnosti nejen kontroluje ale pomocí dozorových orgánů i vymáhá jejich plnění. V případě neplnění vám z jejich strany hrozí pokuta až do výše 2 mil. korun. Daleko horší situace může nastat u prohraných soudních sporů v případě pracovního úrazu nebo při zkrácení či odmítnutí plnění pojišťovny u dopravních nehod.

Přitom vyškolení 20 zaměstnanců pořídíte kolem 2500 /rok a předepsanou dokumentaci za dalších 5 000 (jednorázově).

Jistě si již sami provedete srovnání obou předchozích odstavců.
Jan Plecháč

Jan Plecháč

Je specialistou na tvorbu e-learningových školení a programů, využívající k výuce elektronická média. Provozuje server se zákonnými školeními bepor.eu a je osobou odborně způsobilou pro bezpečnost práce a také požární ochranu.




BEPOR.EU, GComp spol. s r.o.

BEPOR.EU, GComp spol. s r.o.

Na trhu působí od roku 1991 kdy poskytovala prezenční školení zvláště v oblasti IT gramotnosti a vydávala odborné publikace s IT tématikou. V současné době provozuje server s e-learningovými školeními pro oblasti BOZP, PO a bezpečnost. Jejich služeb ročně využijí desetitisíce zaměstnanců z více jak 5000 společností.

Kurzy společnosti BEPOR.EU, GComp spol. s r.o.



Poslední zprávy z rubriky Slovo lektora:

17.05.2017  Novinky a tipy pro práci v MICROSOFT OFFICE 2016 Tomáš Budínský (COMPUTER HELP)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688