Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.05.2017 16:28:23

Jak je na tom Facebook pět let po svém IPO?


Akcie společnosti Facebook sice po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí tohoto roku oslabily, pesimismus ale není namístě. Ano, Facebook varoval, že letos znatelně zpomalí tempo růstu tržeb, protože k uživatelům už nelze nadále pumpovat další a další reklamu. Mark Zuckerberg se ale může spolehnout, že částečně to vyváží Instagram. Podle Morgan Stanley dosáhnou příjmy z reklamy na této aplikaci jen letos 3,6 miliardy dolarů. Facebook se navíc snaží o další pokrok v oblasti videí, aby k sobě mohl přetáhnout peníze, které zatím proudí do televizní reklamy.

Pomalu se blíží pětileté výročí IPO Facebooku a je tak namístě podívat se, jak si tato společnost vede dlouhodoběji. V roce 2012 bylo toto Zuckerbergovo dítko desátým největším prodejcem reklamy, před ním stály tradiční společnosti jako CBS Corp. či 21st Century Fox. Nyní předehnal všechny z nich a nachází se na pozici druhé. Před ním stojí už jen Alphabet, který díky Googlu dominuje internetovému vyhledávání. Facebook a Alphabet dohromady kontrolují jednu pětinu všech ročních výdajů na reklamu, které dosahují 543 miliard ročně. V roce 2012 k nim mířilo jen asi 11 % těchto výdajů.

Facebook se během pěti let stal společností, kterou nesmí ignorovat žádná světová značka. Řada z nich z toho pravděpodobně žádnou radost nemá, ale nahradit Facebook už dnes nelze. I když jeho růst významným způsobem klesne, stále půjde o valící se lokomotivu, která generuje obrovské částky peněz. Záleží pak na tom, jestli její tržby už neporostou o 60 %, ale pouze o 40 %? Stále půjde o společnost, která je nenahraditelná a jejíž pozice na trhu bude i nadále silná. Televizní kanály prostě nejsou schopny nahradit její globální dosah a asijští giganti jako Tencent Holdings a Baidu se zatím za hranice moc nevydávají.

Následující graf porovnává společnosti podle toho, jak v letech 20152016 rostly jejich globální příjmy z reklamy (osa y) a jaký podíl mají na globálních příjmech z reklamy (osa x). Tento podíl je zdaleka největší u Alphabetu, nejvyššího růstu ovšem dosáhl Facebook a čínský Tencent:

 

Druhý graf ukazuje „cestu“, po které se Facebook dostal z desátého místa podle příjmů z globální reklamy až na místo druhé. První pozici drží dlouhodobě Alphabet, Comcasst se v roce 2015 posunul z druhé pozice na třetí. CBS začínala v roce 2012 na třetí pozici, postupně se ovšem propadla až na osmé místo:

 

Posun marketingu od starých médií směrem k novým není ani zdaleka u konce. Výdaje na online reklamu letos poprvé v historii převýší výdaje na reklamu televizní. Hodně se nyní mluví o tom, že Zuckerberg v poslední době cestuje po celých Spojených státech a ve stylu politiků hovoří s běžnými lidmi. Jeho firma si vede hodně dobře a není tak divu, že možná hledá, čemu novému by se v budoucnu věnoval.

Autor: Leila Abboud

(Zdroj: Bloomberg Gadfly)


 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688