Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.04.2002 10:32:11

Akcie: Pražská burza pokračovala v růstu již třetí den v řadě, když trh podpořily všechny nejvýznamnější.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 18.4.2002

      Komentář k trhům

       Pražská burza pokračovala v růstu již třetí den v řadě, když trh podpořily všechny nejvýznamnější tituly. Celkově si index PX-D za velice klidného obchodování připsal 0,7% na 1.212,4 bodu. Proti trhu se pohybovaly pouze akcie Philip Morris ČR, které tak zkorigovaly svoje výrazné zisky z předchozí séance. Několik akcií se dostalo nad důležité technické úrovně. Nejlépe se vedlo Českým radiokomunikacím, které se dostaly zpět nad hranici 400 za akcii. Nad magickou hranici 1.800 za akcii se vrátily akcie Komerční banky. Také Unipetrol se úspěšně dostal nad 30 za akcii.

       Očekáváme, že až do výsledků finské Nokie bude obchodování velice klidné.

       Komentář k zahraničním trhům

       Horší výsledky společností Boeing a Pfizer způsobily, že americké akcie včera ztrácely. Index DJIA včera oslabil o 0,8% a Nasdaq ztratil 0,3%. Nejvýrazněji se propadly akcie společnosti Boeing, která oznámila první ztrátu od roku 1997. Nedařilo se ani farmaceutické společnosti Pfizer, která uvedla, že její výsledky za druhé čtvrtletí budou vlivem vyšších nákladů horší. Horší výhledy srazily akcie United Technologies a Veritas Software. Nedařilo se ani akcií společnosti IBM, které po zavření trhu oznámila výrazný propad v hospodaření. Projev Alana Greenspana vyzněl pro trhy neutrálně. Dnes budou opět pro trh důležité výsledky hospodaření společností, a také makroekonomická čísla.

       Evropské akcie včera uzavřely s minimálními změnami. Index Eurotop300 skončil téměř nezměněn a index Eurostoxx50 si připsal zanedbatelných 0,1%. Investoři byli velice opatrní před výsledky společností Nokia, SAP v Evropě a také amerických gigantů IBM a Microsoft. Ztrácely akcie ropných společností Shell a BP v reakci na zprávy, že britská vláda hodlá zatížit dodatečnou daní těžbu ropy v Severním moři. Naopak, ztráty tohoto sektoru kompenzovaly technologie a telekomunikace. Pozitivní výsledek hospodaření Motoroly podpořil akcie Nokie, Ericssonu a Alcatelu. Také Bouygues výrazně vzrostly v reakci na oznámení, že se bude ucházet o licenci na síť třetí generace a bude spolupracovat s japonským gigantem NTT DoCoMo. Intel zase posunul výše akcie ASML a STMicroelectronics. Dnes očekáváme, velice klidné obchodování, kterému určí směr až výsledky společnosti Nokia.

       Komentář ke společnostem

       Česká spořitelna

       Erste Bank oznámila, že její mateřská společnost AVS již získala dvě třetiny hlasovacích práv v České spořitelně a překonala tak další zákonnou hranici a bude tak muset učinit novou nabídku na odkup akcií banky.

       Stávající nabídka AVS je platná do 10. května a AVS musí pro prosazení svého záměru zrušit veřejnou obchodovatelnost akcií 75% hlasovacích práv a proto očekáváme, že ke zvýšení nabídky v dalším odkupu dojde pouze pokud AVS nezíská výše zmíněnou 75% hranici na hlasovacích právech během stávajícího odkupu.

       ČEZ

      
ČEZ oznámil výsledky hospodaření podle IAS za rok 2001. Čistý zisk dosáhl 9,1mld.

       Appian Group, která vlastní Mosteckou uhelnou společnost uvedla, že se hodlá zúčastnit privatizace ČEZu. Prezident Appian Group uvedl, že společnost plánuje regionální expanzi.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688