Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.12.2016 23:11:10

29. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily čtvrteční seanci mírným růstem, ze zelených čísel se ale poměrně rychle svezly pod nulu. Aktivita na trhu byla před koncem roku utlumená. Nepřijde-li v pátek na Wall Street rally, což lze dle většiny analytiků označit prakticky za vyloučené, hodnota 20 000 bodů indexu Dow už letos pokořena nebude.

Index Dow klesl o 0,07 % na 19 819,78 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,03 % na 2 249,26 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,12 % na 5 432,09 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 3,24 % na 13,37 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o zhruba tři bazické body na 2,479 %.

Většina sektorů indexu S&P 500 skončila navzdory mírnému poklesu benchmarku v zelených číslech. Dařilo se hlavně sektoru veřejných služeb, realitnímu odvětví a sektoru necyklického spotřebního zboží. Pod nulou skončily finanční odvětví, energetický sektor a odvětví cyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (29. prosince 2016)
Americké akcie (29. prosince 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie bank Goldman Sachs (-1,03 %) a JPMorgan Chase (-0,71 %), chemické společnosti DuPont (-0,77 %) a kartové firmy American Express (-0,61 %). V plusu naopak uzavřely cenné papíry mobilního operátora Verizon Communications (+0,56 %), výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (+0,51 %) nebo farmaceutické společnosti Pfizer (+0,43 %).

Akcie výrobce grafických karet NVIDIA (+1,91 %) ve čtvrtek stouply zhruba o dvě procenta. Korigovaly tak předchozí propad - ve středu titul odepsal bezmála sedm procent. Od začátku roku akcie Nvidie přidávají asi 240 %, středeční pokles jejich ceny tak podle analytiků byl způsoben hlavně vybíráním zisků.

Americké akcie (29. prosince 2016)
Americké akcie (29. prosince 2016)Zdroj: Finviz

"Americké akcie už si v letošním roce připsaly solidní zisky, investoři tak ke konci roku nikam nespěchají a spíše vybírají hotovost. Aktivita na trhu je nízká, takže nelze čekat nějaký senzační posun vzhůru. Musíme počkat, až se tradeři vrátí z dovolené," říká Michael Antonelli, obchodník ve společnosti Robert W. Baird & Co.

Akcie v USA výrazně rostly po listopadovém zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Širší benchmarky díky tomu směřují za celý letošní rok k dvouciferným přírůstkům. Pohyby na trhu se ovšem výrazně zmírnily poté, co se Dow přiblížil k psychologicky důležité hladině 20 000 bodů. Někteří investoři věří, že překročení této úrovně bude signálem, že růst cen akcií může pokračovat. Hranici 10 000 bodů Dow překročil v roce 1999.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Americký schodek bilance obchodu se zbožím se v listopadu podle předběžných dat prohloubil na 65,3 miliardy USD z 61,99 miliardy USD (odhad: 61,5 miliardy USD).
  • Objem skladových zásob amerických velkoobchodníků v listopadu vzrostl ve srovnání s říjnem o 0,9 %. V říjnu se objem zásob snížil o 0,1 % (revidováno z -0,4 %). Trh čekal za listopad nárůst o 0,1 %.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 24. prosince klesl na 265 tisíc z 275 tisíc v předchozím týdnu. Trh čekal pokles na 264 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 17. prosince klesl na 2,102 milionu z 2,039 milionu (revidováno z 2,036 milionu), očekávalo se 2,03 milionu.
  • Americký fond Blackrock podle hlášení Erste snížil v evropské bankovní skupině k 23. prosinci svůj podíl z 4,01 % na 3,99 %. Sprint — telekomunikační operátor uvedl, že repatriace 5 000 pracovních míst, kterou ve středu ohlásil budoucí prezident USA Donald Trump jako úspěch své intervence, je součást již dříve oznámeného úmyslu japonské investiční skupiny SoftBank, jež je spolumajitelem Sprintu, investovat v USA. Totéž platí o 3 000 pracovních míst, jež slíbila ve Spojených státech vytvořit satelitní společnost OneWeb, již také spoluvlastní SoftBank.
  • Sanofi — oznámená výměna akcií farmaceutického výrobce s německým konkurentem Boehringer Ingelheim v hodnotě 13,5 miliardy dolarů bude po dohodě s americkým regulátorem znamenat, že se Boehringer zbaví pěti druhů výrobků z oblasti zdravotní péče o zvířata. Svoji zdravotnickou divizi Boehringer přenechá Sanofi a naopak získá divizi Sanofi, jež se zabývá péčí o zdraví zvířat.
  • Twitter — mikroblogovací sociální síť představila novou funkci služby Periscope, jež zprostředkovává živé vysílání v panoramatické podobě.
  • Mylan — farmaceutický výrobce představil generickou verzi antikoncepčního přípravku Zovia od konkurenta Allergan.
  • Apple — indická vláda projedná příští týden žádost výrobce elektronických zařízení o finanční pobídku, jež by společnosti usnadnila zahájit v Indii výrobu produktů určených pro tamní trh.
  • Raytheon — armádní dodavatel uzavřel s Pentagonem novou smlouvu na výrobu řízených střel Tomahawk. Hodnota dohody je vyšší než 300 milionů dolarů.
  • Restaurant Brands International — mateřská firma řetězců Burger King a Tim Hortons oznámila, že jejich restaurace již nebudou připravovat pokrmy z kuřat s antibiotiky, která jsou důležitá při léčbě závažných onemocnění u lidí. V USA vstoupí nový závazek v platnost v roce 2017, v Kanadě o rok později.

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Pět lednových problémů pro (americké) akciePět lednových problémů pro (americké) akcie

Finanční poradce, bloger, televizní komentátor a glosátor světa investic Joshua Brown v jediném tweetu vyjevil pět velice dobře uvěřitelných faktorů, které by mohly způsobit protivítr nejen americkým akciím během prvních týdnů roku 2017.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688