Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.12.2016 00:22:09

6. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily úterní obchodování kolem nuly a v první polovině seance hledaly směr. Posléze se však odrazily a všechny tři hlavní akciové indexy zamířily do zelených čísel.

Index Dow stoupl o 0,18 % na nové zavírací maximum 19 251,78 bodu, širší S&P 500 posílil o 0,34 % na 2 212,23 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,45 % na 5 333 bodech. Index volatility VIX klesl o 2,88 % na 11,79 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o půl bazického bodu na 2,389 %.

Americké akcie (6. prosince 2016)
Americké akcie (6. prosince 2016)Zdroj: Google

Dařilo se zejména finančnímu odvětví a realitnímu sektoru, pod nulou skončily energetické odvětví a sektor veřejných služeb.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie banky Goldman Sachs (+1,24 %), operátora Verizon Communications (+1,23%) a výrobce počítačových čipů Intel (+0,96 %). Nedařilo se naopak cenným papírům výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-2,47 %), maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (-0,72 %) nebo technologického podniku Cisco Systems (-0,69 %).

Americké akcie (6. prosince 2016)
Americké akcie (6. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Akcie automobilky Ford Motor (+0,96 %) přidaly necelé procento poté, co společnost po konci pondělního obchodování oznámila, že plánuje prostřednictvím dlouhodobého dluhového financování získat 2,8 miliardy dolarů. Firma uvedla, že chce využít příznivých podmínek na úvěrovém trhu.

Cenné papíry stavební společnosti Toll Brothers (+4,79 %) posílily téměř o pět procent v reakci na slušné hospodářské výsledky, kterými se firma pochlubila před začátkem úterní obchodní seance. Hospodářské výsledky nad odhady reportoval rovněž prodejce autodílů AutoZone (+0,44 %).

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Írán nedovolí nově zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi zničit dohodu o svém jaderném programu. V projevu na univerzitě v Teheránu to v úterý řekl íránský prezident Hasan Rúhání. Dohodu s Íránem loni kromě USA podepsalo pět dalších zemí. Írán jejím prostřednictvím získal za ústupky v jaderném programu zrušení sankcí, ale teď ostře kritizuje USA za to, že tamní Kongres schválil v listopadu prodloužení zákona, který umožňuje rychle sankce obnovit.
  • Bilance zahraničního obchodu Spojených států v říjnu vykázala schodek ve výši 42,6 miliardy USD (odhad: -41,8 miliardy USD, září: -36,2 miliardy USD).
  • Produktivita práce v USA ve třetím kvartálu vzrostla o 3,1 %, čekal se růst o 3,3 % mezikvartálně. Jednotkové náklady na práci ve třetím čtvrtletí vyskočily o 0,7 %, očekávalo se zopakování předchozího růstu o 0,3 %.
  • Americký registrátor internetových domén GoDaddy, který je ve svém oboru největší na světě, se dohodl na koupi předního evropského nezávislého poskytovatele webhostingu Host Europe Group (HEG) za 1,69 miliardy eur. Vyplývá to z úterního sdělení GoDaddy, která tím pokračuje v expanzi v zahraničí i do dalších oblastí internetového podnikání.
  • Náklady na výrobu nového prezidentského letounu Boeing 747 se vymkly kontrole, objednávka by měla být zrušena. Na Twitteru to v úterý napsal budoucí americký prezident Donald Trump. Součástí prezidentské letky jsou nyní dvě speciálně vybavená letadla Boeing, cena za dva nově objednané stroje se během výroby průběžně zvyšuje, oficiálně ale oznámena nebyla.
  • Objem amerických továrních objednávek v říjnu vzrostl o 2,7 % po zářijovém revidovaném růstu o 0,6 % (revidováno z +0,3 %). Trhy očekávaly zvýšení o 2,6 %. Bez dopravních prostředků říjnové objednávky vzrostly o 0,8 % po +0,6 % v září.
  • Americký nejvyšší soud se v mnohaletém patentovém sporu mezi výrobci chytrých telefonů Apple a Samsung Electronics postavil na stranu jihokorejské společnosti. Osmičlenné plénum soudu v úterý jednomyslně zamítlo rozsudek nižší soudní instance, podle nějž měl Samsung americkému konkurentovi za okopírování některých designových prvků jeho telefonů iPhone zaplatit 399 milionů dolarů.
  • Evropská komise schválila americké softwarové společnosti Microsoft záměr koupit za 26 miliard dolarů sociální síť LinkedIn. V úterním sdělení komise uvedla, že její souhlas je podmíněn několika požadavky, jejichž splnění by mělo zachovat konkurenci na poli sociálních sítí pro odborné pracovníky v Evropě.
  • Japonská telekomunikační a internetová skupina SoftBank Group plánuje investovat ve Spojených státech 50 miliard dolarů a vytvořit zhruba 50 000 nových pracovních místOznámil to v úterý nově zvolený americký prezident Donald Trump po setkání se šéfem japonské firmy Masajošim Sonem.
  • Donald Trump v červnu prodal všechny akcie, které držel v různých firmách. Podle deníku The Washington Post to řekl Trumpův mluvčí. Těsně před volbami tak mohl Trump dosáhnout na značnou finanční hotovost. Prodej akcií ale také může zmírnit obavy ohledně možného střetu zájmů při výkonu prezidentské funkce.
  • Americký mobilní operátor Verizon Communications prodá specializované firmě Equinix 29 datových center v USA a Latinské Americe. Dostane za ně celkem 3,6 miliardy dolarů. Operátor v roce 2011 koupil za 1,4 miliardy dolarů provozovatele datových center Terremark Worldwide.
  • Mastercard zvýšila čtvrtletně vyplácenou dividendu o tři centy na 22 centů na akcii a oznámila navýšení objemu programu zpětného odkupu vlastních akcií o čtyři miliardy dolarů. V rámci stávajícího programu zpětného odkupu má společnost k dispozici ještě 1,3 miliardy USD.
  • Evercore zvýšila doporučení na akcie Netflixu na "hold" ze "sell".
  • Raymond James snížila doporučení na akcie Juno Therapeutics na "market perform" z "outperform".
  • Cowen snížila doporučení na akcie Nike na "market perform" z "outperform".

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Do kterých komodit se vyplatí investovat v roce 2017? Smysl mohou mít měď a opět i zlato, růst cen elektřiny by nahrál akciím ČEZ nebo E.ON

Do kterých komodit se vyplatí investovat v roce 2017? Smysl mohou mít měď a opět i zlato, růst cen elektřiny by nahrál akciím ČEZ nebo E.ON

Měď, ale také káva nebo řepka. I tak mohou vypadat investiční tipy na trhu s komoditami, o kterém byla řeč na jednom z listopadových Investičních večerů. Výhled na rok 2017 nabídli Štěpán Pírko z Colossea a Michal Šnobr z J&T Banky, který se věnoval své doméně, tedy trhu s energiemi a akciím společností z odvětví veřejných služeb.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688