TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  14.09.2016 08:27:42

Problém s modrými zónami: Jak by tristní situaci řešili politici?


Nesouhlas s placenými zónami nejen v hlavním městě zní napříč politickým spektrem. Recept na to, jak řešit tristní situaci v Česku s parkováním má ale každý jiný.

"Mělo by to být součástí mýtného systému, který bude regulovat vjezd a parkování v jednotlivých částech měst," navrhoval politik za KSČM Karel Šídlo.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek by naopak řešení viděl takto: "Mělo by být zdůrazněno to, aby bylo více smíšených zón, to znamená, aby přes den mohli na co největším množství parkovat parkovacích míst nejen rezidenti, kteří tam bydlí, ale i návštěvníci a podnikatelé."

Jak zatočit s parkovacími zónami bychom se prý mohli inspirovat třeba v Mnichově. "Po nátlaku podnikatelů jedné městské části to po dvou měsících zrušily," komentoval situaci předseda pražské TOP 09 František Laudát.   

"Náš milovaný pražský magistrát by si měl vzít příklad například z Holanďanů, kde za oknem v určitých městech stačí takové ty modré hodiny. Kde vás v určitých místech nechají na půl, jednu hodinu zastavit a vyřídit si určité věci," myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Problémy s parkováním jsou všude. V květnu letošního roku zavedly Karlovy Vary nový ceník v parkovacích zónách. Ty jsou zatím ve městě tři. Úředníci na magistrátu jsou s novinkou spokojeni. Řidiči si ale na nový systém teprve začínají zvykat.

V Karlových Varech jsou tři parkovací zóny. Lázeňské území, obchodně správní centrum a Čertův ostrov. Lidé ovšem volají po dalších zónách, protože ve městě často parkují návštěvníci nemocnice a ti, co pracují v okolí.  

"My se to obáváme zavádět jako na běžícím pásu. Prostě bez širší úvahy," reagoval na stížnosti obyvatel mluvčí Magistrátu v Karlových Varech Jan Kopál. Dopravu ve městě by to prý jen zkomplikovalo. Na Čertově ostrově s parkovací zónou si teď tedy musejí lidé s trvalým bydlištěm parkovací kartu koupit. Pro jedno auto na rok za 480 korun. Za dvě ale už za 3 500. Má to však háček, parkovací místa nejsou rezervována.

V obchodně správním centru řidiči, kromě již zmiňovaných rezidentů, parkují na placených místech. Největší problémy zůstávají v lázeňském území. Už za vjezd do něj se platí. Dá se zaplatit jednorázově nebo také na celý rok, i lázeňská část má rezidentní místa, je jich ale žalostně málo.

Zbývají ještě placená parkoviště. A jistota pro vyhrazené parkování pro konkrétní auto se v Karlových Varech hodně prodraží. Soukromá osoba musí zaplatit na rok 13 tisíc korun. Podnikatelé dokonce dvakrát tolik.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688