Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  07.07.2016 15:37:25

Skepse před výsledkovou sezónou opět narůstá. Oprávněně?

Výsledkovou sezónu v USA neoficiálně odstartuje report hospodářských výsledků společnosti Alcoa, který bude zveřejněn v pondělí 11. července. Přestože se toto datum označuje jako zahájení výsledkové sezóny, Alcoa není prvním členem indexu S&P 500, jenž své výsledky hospodaření za druhý kvartál letošního roku zveřejní. Již v uplynulých dnech odtajnily svá čísla zámořští giganti jako například FedEX, Oracle či Adobe. Největšího počtu vydaných reportů se dočkáme v období od 18. července do konce prvního srpnového týdne, po čemž již bude možné výsledkovou sezónu objektivně zhodnotit.


Počet reportů firem z S&P 500 v jednotlivých týdnech

Podle aktuálních predikcí analytiků zaznamenají společnosti spadající pod akciový index S&P 500 ve druhém čtvrtletí celkově 6,2% propad čistého zisku při 0,7% snížení výnosů. Prozatím zveřejnilo své hospodářské výsledky 21 firem zahrnutých ve zmíněném indexu, přičemž jejich zisky poklesly v meziročním srovnání o 4,1 % při 0,9% růstu výnosů. Téměř 70 % z nich přitom porazilo svým ziskem tržní odhady. Stále se nicméně jedná o příliš malý vzorek na to, abychom ze zmíněných čísel mohli vyvozovat nějaké obecné závěry.

V případě, že dojde k naplnění tržních odhadů, bude uplynulý kvartál již pátým v řadě, kdy firmy v rámci indexu S&P 500 zaznamenají pokles čistého zisku. Primárně je tento vývoj způsoben nízkou cenou ropy, která táhne dolů ziskovost společností z energetického sektoru. Negativně působí také silný dolar, který znevýhodňuje americké exportéry na mezinárodních trzích.

Na grafu vyobrazeném níže, můžeme pozorovat vývoj analytických odhadů, které se s blížícím se startem výsledkové sezóny, již tradičně, postupně zhoršují. Nyní však nejsou negativní revize tak výrazné, jako v kvartálech předchozích. Důvodem, proč se skepse s postupem času nezhoršovala tak dynamicky, jako dříve, je opětovný růst cen komodit a lehce oslabující americký dolar.


Vývoj očekávané změny EPS firem z S&P 500 za 2Q

Odhady kvartálních zisků zhoršuje především energetický sektor, nicméně není jediným. Poměrně špatně si vedou i další dvě významná odvětví, a to finanční a technologický sektor, u nichž se očekává pokles čistých zisků o 5,8 %, respektive o 6,4 %. Na druhou stranu je však zjevné, že čím níže jsou predikce nastaveny, tím více se zvyšují šance na jejich překonání. Poklesy meziročních kvartálních zisků z posledních období by mělo přerušit třetí čtvrtletí letošního roku. Optimisticky vypadá i pohled na kvartály následující, což dokládá graf uvedený níže. Aktuální predikce indikují růst zisků společností obsažených v indexu S&P 500 ve 4Q 2016 o 6,9 %. První čtvrtletí příštího roku by pak mělo přinést dokonce 12,2% zvýšení zisků.


Meziroční vývoj kvartálních zisků včetně predikce

Zkušenosti z minulých let nám naznačují, že se investoři zhoršujících se odhadů před samotným startem výsledkové sezóny nemusí tolik obávat. Tržní predikce totiž bývají nastaveny často až příliš pesimisticky a skutečná čísla nakonec vyjdou příznivěji. Obdobný vývoj bylo ostatně možné pozorovat i v předcházejícím kvartálu, kdy se kvůli výrazné skepsi propadly odhady čistého zisku až na -10 %, přičemž úvodní predikce počítala pouze s meziroční stagnací. Realita nakonec ukázala, že upravená očekávání byla až příliš pesimistická, přičemž čisté zisky nakonec poklesly „jen“ o 8 %.


Očekávaný vs. skutečný pohyb kvartálních zisků

Dá se tedy očekávat, že negativní revize odhadů, které bývají s železnou pravidelností přehnané, nebudou potvrzeny ani nyní. Kromě historické zkušenosti tomu napovídá i nad očekávání příznivý úvod této výsledkové sezóny. Čísla za 2Q a zejména pak výhledy pro nadcházející kvartály přitom budou extrémně významnými kurzotvornými událostmi. Napoví totiž, zda se aktuální predikce očekávající konec trendu klesajícího čistého zisku amerického korporátního sektoru zakládají na pravdě či nikoliv. Hlavní roli bude dál hrát výhled dalšího vývoje cen ropy a tedy to, zda se výsledky amerických těžařů vrátí zpět do zelených čísel.

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688