Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  31.03.2016 06:15:41

Investice do fosilních paliv klesají, vítězí obnovitelné zdroje


Investice do fosilních zdrojů klesly na polovinu oproti zdrojům obnovitelným. Ty naopak zaznamenaly další rekordní rok.

V roce 2015 došlo k prudkému poklesu cen silové elektřiny, který pokračoval v tomto roce. Pád cen silové elektřiny vede k tomu, že investice do nových uhelných či jaderných elektráren přestávají být pomalu rentabilní.

Do popředí se tak dostávají obnovitelné zdroje energie. Bylo to v lidských dějinách poprvé, kdy obnovitelné zdroje energie vytvořily většinu veškeré nové kapacity na výrobu elektřiny. Byl to také první rok, ve kterém finanční investice ze strany rozvojových zemí v oblasti obnovitelných zdrojů byly vyšší než v rozvinutém světě.

Podle Catherine Mitchell, profesorky na University of Exeter, je současný vývoj „velmi významný“ a ukazuje nový trend: „Těšíme se na to, že značné sumy investic poputují do čisté energie a tvrdě porazí nejšpinavější fosilní paliva. To je směr jízdy, u kterého vidíme, že máme šanci uniknout nejhorším dopadům klimatických změn,“ uvedla.

Do obnovitelných zdrojů bylo v roce 2015 investováno obrovských 286 miliard dolarů – došlo k překonání vrcholu z roku 2011 ve výši 278 miliard dolarů. Čísla přinesla studie UN Environment Programme (UNEP). Výzkum nezahrnuje investice do velkých vodních elektráren.

Čína novým lídrem v obnovitelných zdrojích

Růst nejspíše bude pokračovat v dalších letech, neboť Čína nedávno představila nový pětiletý plán, který klade velký důraz na rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Obnovitelné zdroje jsou atraktivní i přesto, že cena fosilních zdrojů (ropy a uhlí) se významně snížila.

Ve Spojených státech výrazně pomohly pobídky, které popoháněly investice do čistých zdrojů. Ačkoliv investice ve Státech vzrostly o pětinu na 44 miliard dolarů, tak stále byly poloviční oproti Číně. V Evropě se přitom vynaložilo 49 miliard dolarů, což je pokles o pětinu. Tyto údaje přinesl výzkum Bloomberg New Energy Finance a Frankfurt School of Finance & Management. Důvodem je to, že výrazně méně prostředků zamířilo v Evropě do solárních panelů, pokles dosáhl 60 % oproti roku 2009.

Podle Mitchell by měli politici hrát aktivnější roli při podpoře čistých technologií: „Celosvětově jsme svědky rychlého zavádění obnovitelných zdrojů energie a přechodu k efektivním a flexibilním energetickým systémům. Pokrok v technologiích usnadňuje těchto přechod, ale stále jsou to vlády, které ho brzdí,“ řekla pro Guardian. Podle ní se jedná o některé členské státy Evropské unie, ve kterých docházelo k přístupu „investujeme a poté investice zastavíme“. „Nejdříve se jednalo o entusiasmus politiků, kteří nyní nechtějí přijímat další náklady. Znamená to, že členské státy nemají dlouhodobou jasnou politiku v tomto odvětví,“ dodala.

Nejlepší rok však měla solární energie. Podle UNEPu u ní došlo ke globálnímu růstu investic o 12 % na 161 miliard dolarů. Nižší růst byl u větrné energie, kde činil 4 % – celkově se investovalo 110 miliard dolarů.

Výrazně se snížil tok peněz do biomasy a biopaliv. Kontroverzní biopaliva šla dolů o 35 % na 3 miliardy dolarů, u biomasy byl ještě pokles vyšší (pokles o 42 % a 6 miliard dolarů investic). Nedaří se geotermálním technologiím, které poklesly o pětinu na 2 miliardy dolarů.

Podle UNEPu také není zdaleka jisté, že silně pozitivní trend pro čisté energie bude nadále pokračovat. Jako důvod uvádí pokles cen ropy a uhlí, tyto zdroje můžou být rentabilnější. „Podpora politik v oblasti obnovitelných zdrojů energií zůstává vrtkavá,“ varovali autoři studie z UNEPu. Poukázali na to, že britská vláda opustila pobídky pro obnovitelné zdroje nebo na rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, které pozastavilo Obamovu politiku v oblasti obnovitelných zdrojů.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:27  Spanish retails sales much lower than expected X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688