STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.03.2016 15:10:55

Ropa opět pod tlakem. Co za tím stojí?

Autor: Bc. Filip Machač

K poklesu ceny ropy došlo ve středu poté, co zveřejněné údaje průmyslové skupiny API ukázaly, že americké zásoby v minulém týdnu vzrostly více, než se očekávalo. To potvrdilo obavy, že globální přebytek nabídky nad poptávkou této suroviny pokračuje v nezmenšené míře.

"Výhledy na krátkodobý horizont jsou takové, že zásoby ropy budou stále příliš vysoké, což nás přivádí k přesvědčení, že současný rostoucí trend je neudržitelný." uvedl ve středu Daniel Ang analytik společnosti Phillip Future. Brent crude futures klesly o 39 centů na 41,40 USD a U.S. crude futures dokonce o 52 centů na 40,93 USD.

Obchodníci jako Vitol, Gunvor a Glencore předpovídají, že na trzích s ropou bude nabídka převyšovat poptávku nejméně další dva roky.

Průmyslová skupina API uvedla, že americké surové zásoby vzrostly za minulý týden o 8,8 milionu barelů na rekordních 531,8 milionů. Tento růst zásob byl o 5,7 milionu barelů vyšší než odhady oslovených analytiků z agentury Reuters.

Průzkum agentury Reuters ukázal na vysokou pravděpodobnost, že oficiální údaje z USA potvrdí vzrůst zásob ropy na rekordní hodnoty po šesti týdnech, zatímco zásoby ropných produktů pravděpodobně budou klesat.

Dalším důvodem ovlivňujícím nadbytek a tím i cenu ropy je ukončení sankcí Íránu. "Až do ledna jsme mohli vyvážet pouze 1,3 milionu barelů ropy denně, ale dva měsíce po zrušení omezení vyvážíme 2,2 milionu barelů." uvedl viceprezident Eshaq Jahangiri.

Íránský export tedy vzrostl na 2,2 milionu barelů, což představuje nárůst o 900 000 barelů denně. Íránské vývozy se mohou stále zvyšovat, pokud nebude docházet k obdobným sankcím.

Jak dlouho přetrvá tento trend? To je otázka, na kterou nelze zcela přesně odpovědět. Důležitým faktorem, který dokáže zásadně ovlivnit cenu ropy je ropný kartel OPEC, který se měl v příštím měsíci setkat na zasedání, jež se mělo věnovat zamražení zásob ropy a omezení její produkce. Není však jisté, jestli k tomuto setkání dojde. Například Írán a Libye se staví proti myšlence omezení produkce. Dalším důvodem ohrožení zasedání je katastrofa, která se odehrála v úterý v poledních hodinách v Bruselu, kde po teroristických útocích zahynulo přes 30 lidí. Tato událost vyvolala nejen strach mnoha milionu lidí, ale ovlivní i samotné světové trhy. Tuto skutečnost lze spatřovat v prohlášení zástupců právě Libye, která se na základě této katastrofy nechce zúčastnit dříve zmíněného zasedání o zamražení zásob ropy, které mělo zajistit snížení zásob ve světě, což vyvolá pokles nabídky, relativní růst poptávky a tím samozřejmě i růst ceny surové ropy, včetně ropných produktů.

Oil barrels

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688