Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  17.03.2016 09:54:25

Ranní zprávy: Ranní zpráva z akciového trhu (17.3.2016)


Hlavní události

ČEZ závaznou nabídku na německá aktiva Vattenfallu nepodal.

Pegas oznámil na provozní úrovni lepší než očekávané výsledky, navrhuje vyšší dividendu oproti očekávání.

Kofola reportovala o 20 % nižší čistý zisk oproti roku 2014. Ziskovost byla ovlivněna jednorázovými transakcemi.

Pojišťovna VIG nemile překvapila výší nezdaněného zisku a navrhovanou dividendou.

Šéf tuzemské Fortuny mimo jiné uvedl, že vyšší zdanění sázek o 3 procentní body představuje výpadek téměř 50 mil. .

Západoevropské akciové indexy by měly otevřít solidním růstem.

V eurozóně budou dnes zveřejněny finální spotřebitelské ceny za únor a lednová obchodní bilance. Ve Spojených státech budou zajímavějším údajem pouze žádosti o podporu v nezaměstnanosti. 

Hospodářské výsledky dnes zveřejní americký softwarový vývojář Adobe. V Evropě mezi reportujícími najdeme aerolinku Deutsche Lufthansa nebo výrobce cementu LafargeHolcim.

Société Générale snížila doporučení pro akcie polské Bank Zachodni WBK na držet a nově s doporučením koupit začala pokrývat akcie belgické stavební společnosti CFE.

 

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie včera zakončily v plusu. Index S&P 500 vzrostl o 0,6 % a dostal se tak na letošní maximum, když americká centrální banka naznačila pomalejší zvyšování úrokových sazeb v reakci na potenciální negativní dopady ze zpomalení globální ekonomiky a na nedávné turbulence na finančních trzích. V rámci sektorů se dařilo především komoditním firmám, na druhé straně pak stály finanční a farmaceutické tituly.

Asijské trhy během nočního obchodování rostly. Navázaly tak na zisky amerických akcií. Nejvíce se dařilo čínským indexům, šenčenský si například připsal 3,6 %, šanghajský pak slušných 1,2 %. Zisky ostatních burz se pohybují do jednoho procenta. Výjimkou byly japonské akcie, které si dnes pohoršily o 0,2 %. Důvodem byl posilující jen v reakci na zasedání Fedu a rovněž prohlášení koaličního partnera japonské vlády, že by kabinet neměl odsouvat zvyšování spotřební daně.

 

ČEZ

Energetická skupina ČEZ nakonec nepodala závaznou nabídku na německá aktiva švédské společnosti Vattenfall. Člen představenstva Tomáš Pleskač uvedl, že hodnota nabízených aktiv vyšla ČEZ záporná a navíc se zkomplikovaly německé diskuze o budoucnosti uhelné energetiky. To tak podporuje úterní prohlášení šéfa Daniela Beneše, že ČEZ opouští konvenční elektrárny a investice bude soustředit zejména na obnovitelné zdroje a teplárny.

 

Pegas Nonwovens

Textilka Pegas oznámila dnes ráno výsledky hospodaření za Q4 15. Výsledky na provozní úrovni nepatrně překonaly naše i tržní očekávání. EBITDA na úrovni 14,6 mld. CZK byla nejlepším výsledkem v historii společnosti, kterému přispěl silný prodej a přenosový mechanismus cen polymerů. Výroba dosáhla téměř rekordní úrovně z posledního kvartálu roku 2014 (-0,7 % y/y). Za celý rok se tak podařilo naplnit cíle managementu, když EBITDA dosáhla 44,3 mil. EUR.

Pro letošní rok management počítá s EBITDA na úrovni 43,0 až 49,0 mil. EUR, což je v souladu s naším očekáváním (45,4 mil. EUR). Kontrakty dohodnuté se zákazníky indikují plné využití výrobní kapacity na letošní rok. Investiční výdaje by neměly přesáhnout 25 mil. EUR. Management navrhuje dividendu 1,25 EUR na akcii, což o pět centů překonalo naše očekávání.

Celkově hodnotíme výsledky hospodaření a navrženou dividendu pozitivně, akcie by tak mohly reagovat růstem. Podrobnější komentář zveřejníme během dne.

 

Kofola

Výrobce nealkoholických nápojů zvýšil v loňském roce čistý zisk o téměř 30 % na 374 mil. CZK (očištěný zisk o jednorázové položky). Na neočištěné bázi však klesl o více jak 20 % na 229 mil. CZK. Tržby se zvýšily o necelých 15 % na téměř 7,2 mld. CZK. EBITDA dosáhla 1,1 mld. CZK (vloni 914 mil. CZK). Zvýšení ziskovosti je ovlivněno akvizicí slovinské společnosti Radenska, jejíž výsledky překonaly očekávání managementu, a distribucí produktů značky Rauch v České republice a na Slovensku. Kofola zaznamenala zlepšení svých marží, čistý dluh vůči EBITDA se zvýšil z 0,97 násobku na 1,14, což souviselo s úvěrem na akvizici Radenska.

Prezentované výsledky jsou založené na očištěných údajích (náklady na poradenství při reorganizaci, největší část však připadá na operace v Polsku v souvislosti s kvalitou obalových materiálů). Prozatím se zdá, že se Kofole nedaří příliš zlepšovat svůj byznys v Polsku, když zde tržby klesly o téměř 10 %. Rizika ohledně vývoje v této zemi a výrazné jednorázové náklady by nakonec mohly převážit nad pozitivním vývojem v ostatních zemích, cena akcií by tak mohla reagovat spíše negativně.

 

Vienna Insurance Group

Pojišťovna VIG zveřejnila předběžné hospodářské výsledky za celý rok 2015. Nezdaněný zisk dosahuje úrovně 172 mil. EUR, když byl negativně ovlivněn nižším finančním výsledkem, odpisy majetku ve třetím kvartále a dalšími odpisy nehmotného majetku zaúčtovanými v posledním kvartále roku v Polsku a Rumunsku. To výrazně zaostalo za očekáváním trhu (Bloomberg). Pro letošní rok management očekává minimálně dvojnásobný nezdaněný zisk oproti roku 2015, cíl si stanovil na úroveň až 400 mil. EUR. To je rovněž výrazně pod tržním konsensem. Oznámená dividenda ve výši 0,6 EUR na akcii je méně jak poloviční oproti loňskému trhu a předpovědím analytiků. Očekáváme výrazně negativní reakci ceny akcií během dnešního obchodování.

 

Fortuna

Šéf tuzemské Fortuny Martin Todt v rozhovoru pro deník E15 uvedl, že tři procentní body navíc ve zdanění hazardu představuje téměř 50 mil. . Zmínil zároveň hrozbu rostoucího nelegálního trhu v souvislosti s dalším navýšením daňové zátěže a snaze některých hráčů přesunout svou firmu, nebo alespoň on-line část, do zahraničí. Nový zákon od roku 2017 by měl umožnit i provozování on-line kasin a pokerových turnajů pro české firmy. Nicméně o spuštění těchto her příliš sdílný nebyl. Ohledně jackpotových loterií (tedy Loto) na dotaz o smyslu provozování této hry přiznal, že podíl Fortuny je menší než jedno procento, nicméně společně s pevnými kurzy (Zlatých 11) a stíracími losy dávají portfolio, které je v černých číslech. Komentáře vnímáme jako neutrální pro vývoj ceny akcií.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688