Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  09.11.2015 11:04:17

Co čekat od výsledků ČEZ za 3Q

Energetická společnost ČEZ podle analytiků sníží celoroční cíl provozního zisku EBITDA. Oznámit by to měli její zástupci na úterní tiskové konferenci konané po zveřejnění výsledků za třetí čtvrtletí. Důvodem je dlouhodobá neplánovaná odstávka bloků Jaderné elektrárny Dukovany. ČEZ už jednou letos výhled upravil, když ho srpnu snížil ze 70 na 68 miliard korun. Nový cíl by podle analytiků mohl být stanoven na 65 miliard korun. Za samotné třetí čtvrtletí by pak ČEZ měl vykázat meziročně stabilní tržby, avšak nižší produkci a slabší zisk.

Nezměněný by měl zůstat cíl celoročního upraveného čistého zisku, který ČEZ očekává ve výši 27 miliard korun. Podle analytiků by totiž mělo firmě pomoci navrácení části darovací daně z emisních povolenek zaplacené v letech 2011 a 2012. Skupina by díky tomu měla zpětně od státu dostat celkem 3,8 miliardy korun.

"Možné snížení celoročního cíle pro zisk EBITDA je jasně negativní zprávou. Z našeho pohledu je ale eliminováno faktem, že ČEZ vnímáme jako dividendový titul. A právě dividenda se bude počítat z čistého zisku, jehož projekce je beze změn," řekl ČTK analytik z J&T Banky Bohumil Trampota. Očekává proto, že firma i v příštím roce vyplatí dividendu 40 korun na akcii, tedy stejnou jako letos a v předešlých dvou letech.

ČEZ - vyplacené dividendy
ČEZ - vyplacené dividendyZdroj: ČEZ

Neplánované odstávky v Dukovanech začaly ve druhé polovině září. Blok číslo dva byl kvůli kontrolám svarů odstaven v noci na 18. září a o den později se ze stejného důvodu zastavil i blok tři. Kvůli kontrolám svarů se rovněž protáhla odstávka prvního bloku, který byl podle plánu zastaven 28. srpna. V současnosti je tak v elektrárně v provozu pouze jeden ze čtyř bloků. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v pátečním rozhovoru pro deník Právo uvedl, že by společnost ráda zprovoznila všechny bloky elektrárny do konce roku.

Analytik z BH Securities Petr Hlinomaz upozornil, že dukovanské problémy logicky ovlivnily i celkový čtvrtletní objem výroby elektrické energie společnosti. "Výpadky výroby musely být patrně nemalou měrou vyrovnávány z nákupů elektřiny na trhu, výroba v uhelných elektrárnách asi nemohla postačit. Ovšem naštěstí pro ČEZ mohly nákupy elektřiny probíhat za nízkých tržních cen," řekl ČTK Hlinomaz. 

Očekávaný výsledek ČEZ za třetí čtvrtletí by proto měl být o něco slabší na úrovni zisku, tržby by mohly být stabilní. "Výraznější důsledky stavu bude zřejmě možné sledovat až ve výsledcích za čtvrté čtvrtletí," dodal Hlinomaz.

Analytik Petr Bártek z České spořitelny očekává, že ČEZ za třetí kvartál vykáže tržby 45,78 miliardy (loni: 45,31 miliardy , meziročně +1 %), zisk EBITDA 12,86 miliardy (loni: 14,83 miliardy , meziročně -13,3 %), zisk EBIT 5,75 miliardy (loni: 4,73 miliardy , meziročně +21,7 %), upravený čistý zisk 3,06 miliardy (loni: 4,9 miliardy , meziročně -37,6 %) a čistý zisk rozdělitelný mezi akcionáře 2,98 miliardy (loni: 2,54 miliardy , meziročně +17,2 %).

Odhad výsledků ČEZ za 3Q2015 od analytiků Erste Group Bank

Odhad výsledků ČEZ za 3Q2015 od analytiků Erste Group BankZdroj: Erste Bank 

 Pokračování najdete na Investičním webu.

Týden na trzích podle burzovních grafů: Korekce se zatím nekoná a maxima jsou na dohled. Poslední krok ale může trvat dlouhoTýden na trzích podle burzovních grafů: Korekce se zatím nekoná a maxima jsou na dohled. Poslední krok ale může trvat dlouho

Pondělní rally zajistila, že index S&P 500 prodloužil řadu zelených týdenních svíček. Od úterý sice nic výrazného nepředvedl, ale pětidenní zisk 0,95 % je solidní. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688