TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.09.2015 10:40:59

Všechny uprchlíky z Balkánu vrátíme zpět, plánuje vnitro


Situaci, kdy někteří uprchlíci čekají na verdikt v azylovém řízení i několik let, by mohla změnit měla prováděcí vyhláška, kterou chystá ministerstvo vnitra. Poprvé by se v ní měl objevit seznam bezpečných zemí původu, který dosud koloval jen jako interní předpis, jímž se řídili ministerští úředníci, píší Lidové noviny.

Soupiska obsahuje celkem patnáct států, které Česko zařadilo mezi země, kde nedochází k systematické diskriminaci ani pronásledování a aktuálně tu nehrozí ani žádné ozbrojené konflikty. Mezi bezpečnými zeměmi se přitom ocitla také Albánie a Kosovo, státy, odkud do Evropy proudí desítky tisíc uprchlíků.

Zařazení těchto balkánských zemí do vyhlášky bude mít okamžitý dopad. Albánci nebo Kosované v Česku sice budou moci formálně zažádat o azyl, úředníci jejich podání ale řešit ani nezačnou. "Pokud je zjištěno, že žadatel přichází ze státu, který figuruje na seznamu bezpečných zemí původu, žádost ministerstvo zamítne jako zjevně nedůvodnou,“ stojí v důvodové zprávě vyhlášky.

Ve vyhlášce se ocitly ještě další čtyři balkánské země, které jsou kandidáty na vstup do EUČerná Hora, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Makedonie. S výjimkou Černé Hory jde o země, jejichž občané mohou do EU cestovat bez víz, podotýkají Lidové noviny.

Přestože již norma prošla připomínkovým řízením, vnitro ještě vyčkává. Chce ji spojit s novelou cizineckého zákona, která jde příští týden ve sněmovně do druhého čtení. "Předpokládáme, že vyhláška bude účinná na přelomu roku,“ upřesnila pro LN Hana Malá z tiskového odboru MV.

Novou vyhláškou Česko odstraňuje manko, které má vůči EU. Hned dvě evropské směrnice z roku 2013 totiž vyžadují, aby byly seznamy bezpečných zemí stanoveny ve vnitrostátních předpisech, což české úřady dosud obcházely. Chystaná česká úprava je přitom přísnější než legislativa, kterou se řídí sousední Německo. Berlín na svou soupisku bezpečných zemí dosud Albánii, Kosovo ani Černou Horu na rozdíl od dalších zemí Balkánu nezařadil.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688