Futures Info (Futures Info)
Zemědělství  |  22.02.2002 10:32:02

Rok 2002-03 bude pro kukuřici úspěšný, říká hlavní ekonom USDA

      V roce 2002-03 bude zřejmě ze všech hlavních plodin pěstovaných v USA nejsilnější trh kukuřice, řekl ve čtvrtek Keith Collins, hlavní ekonom amerického ministerstva (USDA).

      „Ačkoliv by produkce mohla dosáhnout 10 miliard bušlů a export by se mohl zvýšit jen mírně, očekáváme, že domácí poptávka bude dosti silná, přičemž poptávka po kukuřici užívané pro ethanol se zvýší o 30%,“ tvrdil Collins ve své řeči na fóru Agricultural Outlook Forum 2002. Konečná výše zásob převedených do příštího účetního období by se měla opět snížit a průměrná cena kukuřice by se měla pohybovat přibližně o 5% výš, než letos, předpovídá.

      Podle prvních odhadů ministerstva bude počáteční výše zásob kukuřice pro rok 2002-03 na úrovni 1,458 miliard bušlů a konečné zásoby ve výši 1,428 miliard bušlů.

      Podle Collinse nyní značnou část pozornosti trhu zaujímá nadcházející setba a odhady, kolik akrů bude oseto kukuřicí a kolik sojovými boby.

      „Úroda kukuřice v roce 2001 byla nižší, co se týče množství osetých akrů i produkce. To bylo jednak důsledkem počasí, které vloni na jaře setbě příliš nepřálo, a jednak zajímavou úvěrovou sazbou pro sojové boby, díky níž bylo sójou oseto více než 74 miliónů akrů,“ říká. „V letošním roce, 2001/02 jsou na tom tyto dva trhy opačně. Zásoby kukuřice se snižují a cena kukuřice by měla být v průměru $2,00 za bušl, tedy o 8% vyšší, než v předchozím roce.“

      Naopak, pokračuje Collins, zásoby sóji se zvyšují a průměrná cena sojových bobů by se měla za tuto sezónu dostat na $4,30 za bušl, což je oproti loňské sezóně pokles o 5%.

      „Očekáváme, že v roce 2002 bude kukuřicí i sójou oseto více akrů, než v roce 2001,“ říká Collins. „Z větší části se zvýší plocha určená pro kukuřici, podle odhadů by mohla představovat 78,5 miliónů akrů, na nichž by se mohlo dosáhnout produkce 9,9 miliard bušlů.“

      Plocha osetá sójou se podle Collinse oproti 74,1 miliónů akrů z letošního roku zvýší jen mírně, a to i přestože úvěrová sazba by měla být na úrovni $5,26 za bušl. Následná úroda by mohla dosáhnout 3 miliard bušlů.

      Pěstitelé zřejmě přepokládají mírně vyšší ceny kukuřice v roce 2002, než očekávali před zahájením setby v loňském roce, zatímco ceny sóji zřejmě zůstanou stejně jako loni na úrovni nižší, než je úvěrová sazba.

      
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688