Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  23.08.2015 06:00:52

Kazachstánské tenge ztratilo čtvrtinu své hodnoty

Kazachstánské tenge ve čtvrtek oslabilo o více než čtvrtinu. Je to důsledek poklesu cen nerostných surovin a změny režimu měnové politiky. Kazachstánská centrální banka přešla k plovoucímu kurzu a začala cílovat inflaci.

Kazachstánská měna tenge ztratila během čtvrtka více než 25 %. Je to důsledek dlouhotrvajícího poklesu ceny ropy, na jejímž vývozu je tato země velmi závislá. Nerostné suroviny, včetně ropy a zemního plynu se na vývozu Kazachstánu podílejí až ze 70 %.

Centrální banka a vláda na situaci reagovaly s tím, že jejich hospodářská politika bude od nynějška postavena na inflačním cílování. „Toto není devalvace, ale přechod k volně plovoucímu kurzovému režimu,“ sdělil guvernér kazachstánské centrální banky Kairat Kelimbetov na tiskové konferenci v Astaně.

Kazachstán, nejsilnější ekonomika střední Asie a druhý největší postsovětský producent ropy, utrpěl díky snížení její ceny 40% pokles hodnoty exportu mezi lednem a červencem letošního roku. Informoval o tom ministr národního hospodářství Jerbolat Dosajev. Dovozy ve stejném období poklesly o 20 %. Předseda vlády Karim Masimov dodal, že „nízké exportní ceny kazachstánských komodit, které zahrnují také značené množství kovových rud, mohou přetrvávat pět až sedm let.“

Centrální banka devalvovala kazachstánské tenge celkem třikrát od roku 1999, naposledy o 19 % v letošním únoru. Poslední centrální bankou vyvolaná devalvace měla hlavní příčinu v oslabujícím ruském rublu. Rusko je hlavním obchodním partnerem Kazachstánu a pád rublu tak obchodní pozici Kazachstánu velmi ztěžoval.

Guvernér Kelimbetov přijal čtvrteční prudké znehodnocení tenge celkem klidně. Řekl, že očekává nalezení stabilního kurzu národní měny během pěti až sedmi dní. Zároveň oznámil, že centrální banka již nebude nijak masivně intervenovat proto, aby ovlivnila kurz tenge a dodal: „Centrální banka si vyhrazuje právo vůči kurzu tenge zasáhnout, pokud se objeví nebezpečí pro finanční a cenovou stabilitu.“

Ohlášená změna v režimu měnové politiky tak přibližuje Kazachstán blíže k měnové politice Ruska, jehož centrální banka nechala rubl volně plovat na konci loňského roku a oznámila přechod k režimu inflačního cílování. Současně si však vyhradila právo pro pravidelné devizové intervence.

Kazachstán je tak jedna z posledních klíčových zemí v Asii, jejíž měna prošla devalvací. Čína devalvovala svůj jüan minulý týden, Vietnam devalvoval svůj dong ve středu.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688