Jana Brožková (Bydlet.cz)
Reality  |  21.05.2015 10:22:13REKLAMA

Novinky v katastru nemovitostí: pozor na koupi nemovitosti od falešného vlastníka

Nový občanský zákoník, který je zatím v platnosti tři měsíce, přinesl mnoho změn. Od nového statusu člověka přes novinky v dědickém právu po pozměněnou koncepci některých právnických osob. Jednou z novinek, o níž se zatím spíše nemluví, je výrazná úprava týkající se nabývání nemovitostí. Nově totiž získá kupující nemovitost od toho, kdo je zapsán v katastru nemovitostí jako její vlastník. A to i v případě, že skutečným vlastníkem vůbec není. Jak minimalizovat riziko koupě takové nemovitosti poradí odborníci z portálu dostupnyadvokat.cz?

 Paragraf 984 nového občanského zákoníku praví, že kupující nabyde vlastnické právo k nemovitosti od toho, kdo je zapsán v katastru nemovitostí, a to v případě, že nemovitost nabývá v dobré víře, a tedy se oprávněně domnívá, že osoba, od které ji kupuje, je také jejím skutečným vlastníkem.

„Tato novinka v občanském zákoníku sice snižuje riziko při koupi nemovitosti na straně kupujícího, zároveň však zvyšuje nebezpečí ztráty nemovitosti poté, co ke koupi skutečně dojde,“ vysvětluje advokát z webu online právních služeb
dostupnyadvokat.cz Ondřej Preuss.
Nové pravidlo tak ostře kontrastuje s doposud převládající praxí některých našich soudů, které nařizovaly vrátit nemovitost skutečnému vlastníkovi.

„Argumentace soudů byla v minulosti poměrně jednoduchá. Soudci měli za to, že stav zapsaný v katastru nemovitostí musí ustoupit skutečným vlastnickým vztahům k dané nemovitosti. Tím však nepřiměřeně přenášeli rizika na kupujícího a z katastru nemovitostí se tak stal spíše informativní zdroj, než veřejná evidence, která měla potřebnou váhu,“ doplňuje Ondřej Preuss. Tento přístup tak nejednou vedl ke ztrátě vlastnictví nemovitosti, a tedy i vložených financí kupujícího, který musel nemovitost zpětně vydat někomu, kdo vůbec nebyl v katastru uveden jako její vlastník.

Nová právní úprava sice tomuto činí přítrž, otevírá tím ovšem dveře jinému riziku, kterým je možnost ztráty vlastnictví na základě administrativní chyby v katastru nemovitostí nebo dokonce podvodného jednání. Pokud by například úředník vlastnické právo omylem přepsal na někoho jiného, nebo by k tomuto došlo dokonce účelně, na základě korupce, a kupující by v dobré víře od tohoto nově zapsaného vlastníka nemovitost nabyl, ztratil by na ni její skutečný vlastník nárok. „Skutečný vlastník pak sice může uplatňovat nárok vůči osobě, která nemovitost neoprávněně převedla, ale pravděpodobnost, že se mu takový nárok podaří vymoct, nemusí a často ani nebude, příliš vysoká,“ konstatuje Ondřej Preuss. 

Obrana je snadná. Platí zlaté pravidlo, které říká, že by si každý prodávající i kupující měli nechat veškerou dokumentaci k převodu a nabytí nemovitosti právně ošetřit a nespoléhat v tomto smyslu pouze na realitní kancelář. Dále je rovněž důležité mít přehled o evidenci nemovitostikatastru nemovitostí. Za tímto účelem se vyplatí zápis v katastru pravidelně kontrolovat nebo si zřídit tzv. hlídače zápisu, který majitele upozorní v případě, že se někdo bude pokoušet zápis práva k nemovitosti změnit. Nejlepší prevencí je však obrátit se při každém převodu na odborníka. 

O portálu dostupnyadvokat.cz

Dostupnyadvokat.cz našel inspiraci v podobných službách, které úspěšně fungujícími v zahraničí, a to zejména ve Velké Británii. Myšlenka vytvoření podobného nástroje pro Českou republiku, kterým lze otevřít svět advokacie úplně každému vznikla v roce 2010. O čtyři roky později byl pak spuštěn web, který je skutečným nástrojem, jak klientovi zajistit kvalitní, rychlou a dostupnou právní službu za předem jasně dohodnutou cenu.


 


Poslední zprávy z rubriky Reality:

Po   9:57  Milorad Mišković: Ceny rezidenčních nemovitostí v nejkvalitnějších pražských... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Po   8:39  Dostupnost bydlení: kdo umí, ten staví Research (Česká spořitelna)
Čt 13:46  Pražské flexibilní kanceláře vloni hrály prim. I v evropském kontextu Tisková zpráva (Tisková zpráva)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688