Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  03.04.2015 15:01:00

Mírné oslabování dobrým datům navzdory


V úterý kurz koruny proti euru mírně oslabil z 27,50 na přibližně 27,55 CZK/EUR. Poblíž této hladiny se kurz pohyboval po zbytek týdne. Velké pohyby nezaznamenal ani maďarský forint, který sice ve středu o půl procenta posílil, nicméně do konce týdne své zisky téměř vymazal a dnes odpoledne se pohybuje v těsné blízkosti úrovně 300,00 HUF/EUR. V první polovině týdne posiloval také polský zlotý. I když i ten ke konci týdne své zisky mírně korigoval, jeho hodnota je oproti začátku týdne stále o přibližně šest desetin procenta vyšší.  

V uplynulém týdnu Český statistický úřad zveřejnil třetí odhad českého HDP za poslední čtvrtletí loňského roku. Mezičtvrtletní růst byl potvrzen ve výši 0,4 %, meziroční dynamika byla revidována o 0,1 pb dolů na 1,4 %. Statistické údaje byly ovlivněny změnou spotřební daně z tabáku. Hrubá přidaná hodnota, která není ovlivněna změnou v daních, vzrostla o 1,2 % q/q, což odpovídá meziročnímu růstu o 3,0 %. Domácí růst byl tažen zejména domácí spotřebou. Pokračování tohoto trendu naznačila statistika maloobchodních tržeb, která v únoru vykázala velmi dobrý výsledek. Meziroční růst dosáhnul silných 6,3 % a nahoru na 5,8 % byl revidován i lednový údaj. Největší část růstu mají na svědomí prodeje nepotravinářského zboží. Výrazný byl vzestup prodejů pohonných hmot. Ten přičítáme rapidnímu meziročnímu poklesu jejich cen o 16,9 %. Přidaly i prodeje motorových vozidel, které vzrostly o 8,8 %.

První den nového čtvrtletí přinesl i zajímavé statistiky týkající se veřejných financí.   Jednoznačné signály ovšem tyto statistiky pro finanční trhy nepřinesly. Deficit veřejných financí dosáhl loni 2 % HDP, tedy více než námi očekávaných 1,5 %; jedná se zároveň i o podstatný nárůst oproti výsledku za rok 2013 (1,2 %). Více než polovinu rozdílu mezi naším odhadem a skutečným deficitem vysvětluje započítání masivní výplaty z Fondu pojištění vkladů klientům zkrachovalých družstevních záložen, které v roce 2014 přesáhly 14 mld. CZK. Podle ČSÚ tak deficit veřejných financí zvýšily o výrazných 0,3 procentního bodu. Příznivou zprávou je pokles poměru státního dluhu k HDP na 42,6 % HDP z 45,0 % v roce 2013.

V regionu byla zveřejněna solidní data indikátorů důvěry v průmyslu. Ty se totiž drží bezpečně vysoko v pásmu expanze. Nejlépe z regionálního srovnání vychází Česko. Český PMI index si totiž v březnu polepšil o 0,5 bodu na 56,1 bodu. Ke zlepšení PMI indexu došlo i v Maďarsku (z 55,0 na 55,6 bodu), naopak mírné zhoršení nálady jsme zaznamenali v Polsku (z 55,1 bodu na 54,8 bodu). Důvěra v průmyslu je tak v regionu dostatečně silná a naznačuje solidní výsledky průmyslového sektoru v nadcházejících měsících.

Příští týden budou zveřejněny nejdůležitější měsíční statistiky z domácí ekonomiky. Ty by podle našeho očekávání měly ukázat, že ekonomické oživení nadále nabírá na síle. Průmyslová výroba by měla meziměsíčně přidat 0,3 % SWDA, což by v meziročním vyjádření znamenalo nárůst o 3,7 %. To by se mělo projevit i ve slušném výsledku zahraničního obchodu, který by podle národní metodiky měl vykázat kladnou bilanci 17,5 mld. CZK. Zlepšovat by se měla situace na trhu práce, když podle našich odhadů v březnu poklesla sezónně očištěná míra nezaměstnanosti z 6,88 % na 6,77 %. Index spotřebitelských cen by měl meziměsíčně v březnu vzrůst o 0,2 % hlavně kvůli korekci cen ropy, která se v únoru přelila do vyšších cen pohonných hmot. Meziročně by ceny měly přidat 0,3 %. Jádrové ceny by měly růst o 1,2 % y/y.

Makroekonomické údaje tedy důvod pro oslabení koruny nepředstavují. Riziko pro kurz představuje probíhající dividendová sezóna. Náš výhled tedy ještě ukazuje na mírné oslabování koruny proti euru.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688