Petr Hanisch (AliaWeb)
Investice  |  29.04.1999 10:19:35

Denní zpravodajství z amerického trhu - čtvrtek 29. dubna 1999

Denní zpravodajství z amerického trhu - čtvrtek 29. dubna 1999

Vývoj trhu v USA
Světové trhy
Firemní zprávy
Portfolia

! Veškeré uváděné hodnoty jsou platné ke středě 28. dubna 1999, pokud není uvedeno jinak. !

Vývoj trhu v USA:

Silné tituly: ropa, zlato, hliník, železnice, chemie, ocel.
Slabé tituly: internet, polovodičová zařízení, farmacie, diskové mechaniky, brokerage.

Klíčové indexy akciového trhu

Grafy

Cyklické akcie byly opět středem zájmu investorů - DJIA vytvořil další historické maximum

    Přesun peněz z technologií, a zejména pak z internetu, do cyklických akcií pokračoval během včerejšího dne přesně tam, kde v úterý skončil. Opět se dařilo kovům, chemii a železnicím. Výrazně tentokrát pomohly také ropné tituly. Po zveřejnění týdenní zprávy API, která přinesla informaci o větším než očekávaném poklesu zásob ropy a benzínu, vzrostla totiž cena surové ropy o $0.64 na $18.45 za barel. Akcie ropných koncernů tedy nemohly nereagovat. Růst cyklických titulů tentokrát již nedoprovázely ani finanční ani obchodní tituly. Přesto měl Dow Jones Ind. kolem 16:00 ET přírůstek solidních 103 bodů a od hranice 11.000 ho již dělilo jen necelých 65 bodů. Bohužel již asi 30 minut předtím začal strmý pokles na NASDAQ, díky němu se tak původní ztráta indexu Nasdaq Composite okolo patnácti bodů rozrostla na bodů dvaapadesát. Objemy obchodů byly opět nadprůměrné. Poměr rostoucích ku klesajícím byl na NYSE 4:3, na NASDAQ 9:10. Indexu S&P 500 výrazně ublížil McKesson HBOC Inc. (MCK), který spadl o –47,19 % poté, co společnost přepočítala svoje výsledky za čtvrté čtvrtletí a za celý loňský rok z důvodu objevení nesprávné zaúčtovaných prodejů software.
    Dow Jones Ind. přes 90bodový pád v poslední hodině přece jen skončil s přírůstkem o 13 bodů, tedy +0,13 %, na novém historickém maximu 10.845 bodů. K celým 28 bodům indexu pomohla Alcoa +11,21 %, k dalším 22 Du Pont +7,05 %, k 16 Minnesota Mining +4,56 %, o něco méně přidaly Exxon +4,15, Alliedsignal +5,35 %, Chevron +2,84 % a Union Carbide +4,55 %. Nejvíce naopak klesaly American Express –4,10 %, Merck -3,82 %, IBM –3,30 % a Wal-Mart –3,08 %.
    Nasdaq Composite za celý obchodní den ztratil –2,00 % a skončil na 2.550 bodech, nepomohli mu ani skvělé výsledky AOL. Vedoucí technologické tituly dále klesaly: Microsoft –2,24 %, Dell –3,63 %, Intel –1,70 %, Cisco –2,88 %, Oracle –2,67 %. Nejsledovanější internetové tituly bez výjimek také ztrácely: AOL -5,88 %, AtHome –6,65 %, Yahoo! –5,96 %, Amazon –6,31 %, eBay –7,97 %, Excite –6,23 %, Lycos –4,02 %, Infoseek –3,75 %, CMGI –6,55 %.

Světové trhy:

Z firemních zpráv:

  • Amazon.com Inc. (AMZN) oznámil skvělé výsledky za první čtvrtletí : Internetový prodejce, již zdaleka ne jen knih a CD, oznámil po ukončení obchodování svoje hospodářské výsledky za první čtvrtletí tohoto roku. Během něho sice vytvořil ztrátu ve výši $36.4 mil. USD, tedy $0.24 na akcii, tržby však vzrostly o 236 % na $294 mil.. Dosažená ztráta na akcii byla asi o 6 centů nižší, než se očekávalo, nezahrnuje však náklady na akvizici Drugstore.com and Pets.com ve výši asi 15 cenů na akcii. Ve stejném období loňského roku činila ztráta $10.4 mil. tedy $0.07 na akcii. Vzhledem k tomu, že odhady tržeb se pohybovaly okolo $265 mil.., je zřejmé, že měl Amazon nad očekávání úspěšné čtvrtletí. Důležité je také upozornit, že tržby Amazonu vzrostly i ve srovnání s velice úspěšným čtvrtým čtvrtletím loňského roku (Vánoce), a to dokonce o 16,2 %! Obchodní řetězce mezi těmito dvěma čtvrtletími vždy zažívají sezónní pokles ve výši okolo 10 až 15 %.
  • Lexmark International Group Inc. (LXK) představil novou tiskárnu za $89: Výrobce tiskáren a dalších zobrazovacích zařízení včera předvedl svůj nový výrobek: barevnou inkoustovou tiskárnu Z11 s kvalitou tisku blízkou laserovým tiskárnám za $89! Tiskárna bude nabízet rychlejší a přesnější tisk než předchozí typ Lexmark 1100. Udávaná rychlost tisku je čtyři stránky za minutu v černé a 2,5 stránky v barvě. Tiskárna používá stejné cartridge jako celá řada Z, černý stojí $32.95, barevný pak $34.95. Lexmark je druhý největší prodejce tiskáren ve Spojených státech hned za Hewlett-Packard, jeho dalšími největšími konkurenty jsou Canon Inc. a Seiko Epson Corp..
  • McKesson HBOC Inc. (MCK): Poskytovatel dodavatelských služeb pro zdravotnická zařízení revidoval svoje hospodářské výsledky v loňském roce. Důvodem změny byly nesprávně zaúčtované prodeje software po lednovém akvírování výrobce software HBO & Co.. Byly odhaleny špatně zaúčtované prodeje ve výši $26.2 mil. ve čtvrté čtvrtletí a $16 mil. ve čtvrtletích předchozích. Management také snížil svoje plány zisku pro účetní rok 2000 z $2.95 na $2.50 na akcii. Po této zprávě snížilo svoje doporučení na akcie MCK hned několik brokerských domů: SG Cowen ze ”strong buy” na ”buy”, BT Alex. Brown z ”buy” na ”market perform”, First Union Cap Markets z ”buy” na ”hold”, Merrill Lynch krátkodobé z ”buy” na ”neutral” a dlouhodobé z ”buy” na ”accumulate” a Morgan Stanley Dean Witter z ”outperform” na ”neutral”.
  • FDX Corp. (FDX): Schroder & Co snížil svoje doporučení na akcie tohoto holdingu nabízejícího škálu doručovatelských služeb z ”outperform significantly” na ”perform in line”.
  • MindSpring (MSPG): Goldman Sachs začal pokrývat akcie tohoto poskytovatele internetových služeb s doporučením ”outperform”.

Vývoj portfolií:

Konzervativní portfolio

Růstové portfolio


* Sledované tituly – akcie uvedené v tomto seznamu nejsou akciemi doporučovány k nákupu.

Seznam používaných zkratek:

F : Ford Motor Co; GE : General Electric; MRK : Merck&Co; SPLS : Staples Inc; T : AT&T; AOL : America Online; AMGN : Amgen; CSCO : Cisco Systems; LXK : Lexmark Int’l; MSFT : Microsoft Corp; NOKa : Nokia Corp; YHOO : Yahoo! Inc

YTD – změna kurzu od začátku roku,
EPSčistý zisk na akcii,
PER – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii,
DPSdividenda na akcii

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688