Jan Žák (Zlaťáky)
Okénko investora  |  25.02.2015 09:05:06

240 miliard EUR: Co za tuto finanční pomoc nabídne Řecko?

25/02/2015/ Zlaťáky.cz - Zlato testuje hranici 1200 dolarů za unci a investoři i nadále budou sledovat vývoj finanční krize v Řecku, která nebere konce. Minulý pátek ministři financí eurozóny uzavřeli dohodu s Aténami a dojde tak k rozšíření záchranného programu. Tržní sentiment posílil v pátek poté, co eurozóna schválila rozšíření pomoci řecké ekonomice o 240 miliard eur. Tím se na první pohled odstranily obavy, že země bude čelit krizi likvidity.

 

Graf - vývoj zlata za 30 dnů

Dohoda Řecka s ministry financí eurozóny vyžaduje po řecké vládě, aby poskytla co nejdřív první seznam reformních opatření. Soupis je podmínkou pro čtyřměsíční prodloužení programu úvěrové pomoci pro zadluženou zemi. Jakékoli nedodržení tohoto slibu ze strany řecké vlády a jejího ministra financí Varufakise může znamenat další pohromu pro Řecko. Mezitím německé deníky přinášejí zprávy o tom, že německý ministr financí Wolfgang Schäubl uspokojivý návrh od Řeků zatím neobdržel, tudíž jakákoliv další podpora nebude možná.

Návrh přesto dorazil včas, což na Twitteru v úterý potvrdil mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Opatření údajně zahrnují plány boje s daňovými úniky a korupcí, boj proti pašování pohonných hmottabáku. Nyní se čeká na reakci věřitelů, zda tento seznam schválí. Ze strany EU, ECB a MMF se dají očekávat výrazné připomínky a doplňující podmínky.

 

Graf - vývoj stříbra za 30 dnů

Investoři s napětím očekávají úterní jednání Kongresu a vystoupení předsedkyně Fedu Janet Yellen. Zápis z nedávného zasedání Fedu, který vyšel minulý, týden ukázal nechuť ke zvýšení úrokových sazeb ze strany FEDu. Yellen tak bude mít první příležitost vyvrátit či potvrdit tyto informace a zároveň poskytnout komentář k „senzačním“ datům pracovních míst z počátku tohoto roku. Další data nejsou rovněž příliš pozitivní.

Prodeje existujících domů v USA v lednu klesly více, než se předpokládalo. Zpráva z Národní asociace realitních kanceláří ukázala, že prodeje propadly o 4,9 % na 4.82 milionů z prosincových 5.07 milionů. Ekonomové očekávali pokles na 4.95. I z těchto dat je patrné, že americká ekonomika není nafukovací, a zvýšení sazeb není tématem nejbližších dní a měsíců.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

 

1.

24. února 2015 v 09:15

Švýcarsko

Míra nezaměstnanosti

2.

24. února 2015 v 15:00

EU

Vystoupení Maria Draghiho (ECB)

3.

24. února 2015 v 16:00

USA

Vystoupení Janet Yellen (FED)

4.

25. února 2015 v 16:00

USA

Počet nových prodaných domů

5.

26. února 2015 v 14:30

USA

Žádosti o podporu v nezaměstnanosti

6.

27. února 2015 v 00:30

Japonsko

Výdaje domácností + maloobchodní tržby

7.

27. února 2015 v 14:30

USA

HDP

Predikce na tento týden:

Zlato v pondělí prolomilo hranici 1200 dolarů a většina účastníků trhu očekávalo testování dalších hranic podpor pod touto úrovní. Cena se však odrazila z hranice podpory 1190 dolarů, zpět na 1205 dolarů. Stále však čekáme na větší aktivitu na trhu, která by se měla zvýšit v úterý po vystoupeních Draghiho a především Yellen. Naše rada je sledovat potenciální nákupní příležitosti na minimech (nakoupit při poklesech). To následně vyvolá výraznější poptávku, která by potvrdila aktuální býčí trend. Zároveň však upozorňujeme na rostoucí hladinu měnového páru CZK/USD. Objasnění data zvýšení úrokových sazeb ze strany Yellen, by tento ukazatel navýšil až o 3 % k úrovni 25 CZK/USD.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

 
Jan Žák

Jan Žák

je členem představenstva společnosti Zlaťáky.cz, která je jedním z největších prodejců na trhu s drahými kovy a numismatikou v České republice. Na svém kontě má řadu publikací v odborných ekonomických časopisech. Investice a numismatika byla jeho vášeň již od mladých let. Po studiích se začal aktivně věnovat podnikání a investicím. Ke sběratelství a numismatice získal vztah díky dědečkovi, který byl vášnivým sběratelem mincí a umění


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

19.02.2020Intesa nabídla 4,9 miliardy eur za rivala UBI Banca Grant Capital (Grant Capital)
02.04.2014Řecko nabídne dluhopisy za 2 mld.EUR Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688