Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  24.02.2015 15:55:31

Nasdaq: sen se stává skutečností

Nasdaq v éře internetových firem byl produktem snů. Nyní je růst Nasdaq založen na ziscích firem. Až prorazí úroveň svého historického maxima, velmi pravděpodobně zde zůstane.
Když si vzpomeneme, jak to bylo, byl to zázrak. V březnu roku 2000 se Nasdaq několik dní vznášel nad hodnotou 5000. Ve stejném týdnu spadl Procter & Gamble o 39 %. Dow Jones Industrial Average byl oproti ročnímu maximu níž o 14 %, Nasdaq oproti tomu zaznamenával růst o 24 %. Nová ekonomie slavila vítězný triumf.
Ale ne dlouho. Nasdaq se udržel nad 5000 pouhých 48 hodin a během následujících 31 měsíců se propadl až o 80 %. Procter & Gamble se zotavil za dva roky. Nasdaq se o to snaží nyní.
Vypadá na to, že se mu to povede. V minulém týdnu uzavřel na hodnotě 4956, pouhé procento od úrovně 5000 a 2 % od historického maxima na úrovni 5049.
Tentokrát to vypadá, že hodnota 5000 vydrží. „To co vyneslo Nasdaq do výšin v roce 2000 byl sen, nyní je to realita,“ říká Gavin Baker ředitel fondu Fidelity OTC Portfolio Fund (FOCPX), zaměřeného na Nasdaq. „Současné ohodnocení je podpořeno ziskovostí firem, jejich cash flow a jde také o to, že jak casch flow, tak zisky i nadále rostou.“
Trpělivost a fundamentální data byly tím, co investorům do indexu Nasdaq přineslo úspěch. Oživení na úroveň 3900 bodů trvalo 12 let. V devadesátých letech minulého století trvalo tři roky, než se Nasdaq zhodnotil o 350 %. Tento růst během internetové bubliny byl založen na nereálném P/E. V roce 2000 se pohybovalo P/E na úrovni 100, nyní se pohybuje na přijatelné úrovni 21. Pro srovnání P/E indexu S&P 500 je nyní 17,5.
„V té době vstupovala na trh spousta nehotových společností, které neměly žádný reálný obchodní model. Závisely naprosto na financování z kapitálových trhů,“ pokračuje Gavin Baker, který sledoval Nasdaq od roku 1984, kdy byl ještě považován za mimoburzovní trh. Odtud pochází zkratka OTC v názvu fondu Fidelity, který Baker řídí. Dlouhodobá zkušenost se sledováním indexu dává Bakerovi možnost srovnání. „Z mnoha důvodů je současná realita mnohem neuvěřitelnější, než tehdejší sen.“
 
„Tehdy se P/E dostalo na neuvěřitelnou úroveň a tak logicky musela spadnout na zem. Pokud bychom projektovali tehdejší P/E na dnešní úroveň dosahoval by Nasdaq hodnoty 30000,“ podotýká Baker.
Je třeba zdůraznit, že v reálných podmínkách, investoři do indexu Nasdaq stále čekají na jeho uzdravení. I přes relativně skromnou velikost inflace ve výši 2,2% za posledních 15 let, to znamená, že Nasdaq 5000 by měl být vlastně Nasdaq 7000.
 

Pokračování ZDE

 

| sledujte nás přes Facebook |

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688