TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.01.2015 12:54:47

Neprovokujte nás, varuje bývalý imám v Česku!

Rozhovor se Samerem Shehadehem, někdejším pražským imámem a mužem, který islám studoval v Medíně, se rezolutně distancoval od výroků a vystoupení Muhameda Abbase, představitele Muslimské unie ČR.

Imám Shehadeh upozornil, že tento muslim prezentuje organizaci o několika lidech, kteří se přesto snaží mluvit za všechny české muslimy. Imám upozornil, že většina muslimů v česku Muslimskou unii ani Muhameda Abbase vůbec nezná. Navíc podotkl, že Muhamed Abbas chyboval i ve výrocích o islámu, protože toto náboženství nestudoval.

Nový projev bývalého imáma Samera Shehadeha poměrně vstřícný a imám neustále zdůrazňoval, že Češi se od zdejších muslimů nemají čeho bát. "Těm, kteří mě neznají, se představím. Jsem bývalý pražský imám a absolvent Islámské univerzity v Meddíně, v Saudské Arábii. Toto je vzkaz, který posílám každému českému spoluobčanovi, který je ochotný diskutovat a snaží se věci brát rozumně," říká v úvodu imám Shehadeh. "Mohu vám zaručit, že v České republice neexistuje jeden jediný extrémista z řad muslimů, který by mohl představovat pro Českou republiku riziko," dodává hned v prvních větách.

Na český, chcete-li evropský či západní vkus "přestřelil" jen několikrát. Například při hodnocení útoků v Paříži. Zprvu sice mluví o dvou teroristických útocích, ale pak z jeho řeči posluchači dojde, že vedle sebe na misky vah staví smrtící útoky a satirické kresby týdeníku Charlie Hebdo: "Ty poslední dva útoky ve Francii jsou oba stejně hnusné a jsou to oba stejně odporné zločiny. Ten, kterého se dopustili lidé hlásící se k islámu, i ten druhý, kterého se dopustili lidé nehlásící se k islámu a byl proti muslimům. V obou případech se jedná o stejně hnusný teroristický čin."

Imám Shehadeh v proslovu rovněž hájil právo šaríja, ale nikoli jako právní řád pro Česko. " Já jako muslim jsem stoprocentně přesvědčený o tom, že islámský trestní zákoník (šaríja) je ten nejlepší a je naprosto dokonalý. Ale to je moje víra, to je moje věc. Vy si můžete myslet opak, to je vaše věc. Ale já ho tady nebudu aplikovat, protože nejsem v muslimském státě," řekl imám.

Po vzoru mnoha odborníků také nepřímo upozornil prezidenta, že muslimy nelze vyhánět "domů", protože tady jsou doma: "Hlásat takové věci jako ´Táhněte zpátky, odkud jste přišli´, je naprostý nesmysl. Muslimové nejsou národnost, nejsou národ, ale příslušníci náboženství. To znamená, že muslim může být i rodilý Čech. A taky že jsou rodilí Češi muslimové. Řeknete jim co? Táhněte zpátky domů? Vždyť oni tady jsou doma."

Ačkoliv imám Shehaded ve své výzvě neustále vyzýval ke vzájemné toleranci, z některých zásad neustoupil - například od zahalování žen, modlitby či halal potraviny. "Muslim, když žije na Západě, tak si uvědomuje, že není v muslimském státě. Snaží se žít v klidu, míru a pokoji, aniž by někomu dělal problémy. Ale protože je muslim, tak se potřebuje pomodlit. A jeho žena a dcera musí být zahalené. Protože je muslim, musí jíst halal maso. To jsou věci, které se týkají nás a nikomu tím neubližujeme," řekl Shehaded.

Z celkem mírumilovné řeči vybočovala imámova varování: "Pokud se, nedejbože, něco stane, tak to bude výsledek vaší provokace. (...)Když budu do někoho neustále šťouchat, neustále, neustále, no tak mě nakonec uhodí. Pomstí se. Možná nepřiměřeně. Bude to nepřiměřená reakce, hloupé chování. No ale on už se prostě neovládl.

Shrnul i pocity běžného muslima v Česku: " Kdo koho provokuje? Kdo komu vtrhl do jeho území? Lépe řečeno - soukromí. My jsme vám vtrhli do domovů? Nebo jste nám vy vtrhli do našich mešit? Kdo koho provokuje a zakazuje mu, aby se oblékal tak, jak chce? My vám zakazujeme, abyste se obnažovali na veřejnosti nebo nám vy chcete zakázat, abychom dali šátky na hlavy našich dcer a žen? Kdo druhého provokuje tím, že vyhlašuje věci, které toho druhého hodně urážejí? My nebo vy? Kdo rozšiřuje karikatury o našem proroku Mohamedovi, které nás velice urážejí?"

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688