Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  13.11.2014 12:47:40

Akciové tipy na rok 2015

Trinity Industries (TRN)
Nevím kolik si toho pamatujete z Arabského ropného embarga v 70. letech minulého století nebo jak si pamatujete obrovské vzrůsty cen ropy během dalších konfliktů na blízkém východě, například jako Válka v zálivu. Po většinu historie byla závislost na ropě z nepřátelských částí světa největší achilovou patou Ameriky.
Ale časy se mění. Je to díky staré dobré americké schopnosti inovace a know-how v oblasti frakové těžby, což je technologie, která pomocí tlakového pumpování vody, písku a chemikálií do vrtu umožňuje těžit domácí, dříve nedosažitelné zásoby ropy a zemního plynu. Těžba zemního plynu roste ještě rychleji. O jak veliké množství energie se jedná? Podle International Energy Agency předstihne těžba ropy v USA těžbu Saudské Arábie a Ruska již v příštím roce!
Z dlouhodobého pohledu se očekává, že produkce ropy se ze z úrovně 9,2 milionů barelů ropy denně v roce 2012 zvýší na 11,6 milionů barelů ropy v roce 2020. To bude vyšší produkce než má Saudská Arábie s těžbou ve výši 10,6 milionů barelů, nebo Rusko s těžbou 10,4 milionů barelů denně. Není třeba dodávat, že Saudská Arábie a Rusko jsou první dvě země s nejvyšší těžbou ropy na světě.
Máme zde však jeden problém. Producenti energií se často potýkají s tím, že nejsou schopni dostat veškerou novou produkci ropy a zemního plynu na trh. Je to tím, že těžba probíhá v oblastech, které nemají vybudovánu odpovídající infrastrukturu ropovodů, plynovodů a distribučních sítí. Mezi oblasti s deficitem infrastruktury patří pánev Marcellus a Utica v Pennsylvanii, New York, Ohio, Západní Virginie a Maryland. Dále také Eagle Ford v Jižním Texasu, formace Bakken v Severní Dakotě a mnohé další.
A to je příležitost pro společnosti, jako je Trinity Industries (TRN). Trinity vyrábí a pronajímá nákladní automobily, bagry železniční vagóny a další dopravní prostředky pro převoz energií. Společnost prudce roste, protože převoz ropy po železnici je často rychlejší a jednodušší, než stavba nových ropovodů, které potřebují spoustu povolení k výstavbě od místních orgánů. V současné době se po železnici přepravuje rekordní množsví ropy – 415 tisíc vozů s ropou v roce 2013 oproti 9500 v roce 2008.
Zisky společnosti Trinity se během minulých tří let zvýšily o 95 %, přičemž tržby se zvýšily jen o třetinu! Jen ve čtvrtém čtvrtletí společnost vytvořila vyšší zisky, než odhadovali analytici. Jejich výše dosáhla 112,8 milionů USD, neboli 1,44 USD na akcii. Prodeje se zvýšily o 24% na 1,26 miliardy a tržby železniční divize se zvýšily o 50 % díky silné poptávce po vozech na převoz ropných produktů. ¨
Očekáváme, že i v následujících letech bude společnost dosahovat takových čísel a to se musí odrazit i v růstu cen akcií. Fundamentální data společnosti Trinity jsou velmi dobrá, a tak je společnost ohodnocena ratingem A+ (Buy) v seznamu Weiss Ratings.

 
GlaxoSmithKline (GSK)
Světová populace stárne a porodnost v mnoha částech světa klesá. Nicméně očekávání, že kvalita života se bude zlepšovat, jsou na vzestupu. Během několika následujících desetiletí se silné poválečné generace dostanou do důchodového věku. Každý den se dožije 65 let v průměru 10000 lidí. Generace pětašedesátníků se zdvojnásobí a bude v roce 2050 tvořit skoro 20 % světové populace. Nyní je to 9% a v roce 1970 to bylo 5 %.
To je zárukou toho, že zdravotnické a farmaceutické firmy se dostanou do centra dlouhodobého a silného růstového trhu s produkty lékářské péče a léčiv. V sektoru zdravotnictví nabízí farmaceutické firmy nejatraktivnější kombinaci kapitálového zhodnocení a zároveň dividendového výnosu.
Mezi naše favority z této oblasti patří firma GlaxoSmithKline PLC (GSK). Je to britská farmaceutická společnost, která vyrábí léky, vakcíny a zdravotnické doplňky. Z léků vyrábí prakticky všechno od léku na žloutenku Energix-B, až po lék Advair na astma, Polident pro čištění zubních protéz a třeba TUMS pro léčbu zažívacích potíží.
Cena akcie nebyla příliš aktivní v důsledku obav, že společnosti vyprší patenty a hlavní léky začnou být nahrazovány generickými náhradami, menšími prodeji v Evropě a postupným uvadáním prodejů zavedených produktů. Nicméně v současné době se akcie Glaxo dostaly z dlouhodobého klesajícího trendu. Hybnou silou byla strategická rozhodnutí managementu, která přispěla k rozptýlení těchto obav.
Mezi nejdůležitější organizační změnu patřilo vydělení samostatné obchodní divize, která je zodpovědná za prodej více než 50 produktů pro stáří. Tyto produkty generují okolo 4,6 miliardy USD ročně a zajišťují stabilní příjem hotovosti. Vydělením do samostatné divize dosáhla společnost možnosti vydělit tyto příjmy z dosahu akcionářů, případně vyčlenit tuto divizi k prodeji, což by přineslo společnosti nadměrné příjmy, které by šlo investovat do dalšího rozvoje společnosti.
Společnost také...
NCR Corp. (NCR)
Není pochyb o tom, že v současné době probíhá v bankovnictví masivní přesun směrem k automatickým a elektronickým finančním transakcím. Pokud patříte mezi ty, kteří se baví se svým bankéřem pomocí online video konference, nebo když posíláte peníze někomu pomocí chytrého telefonu, tak určitě víte o čem je řeč. Možná si posíláte peníze na účet pomocí vkladu do bankomatu, nebo platíte za zboží pomocí automatických pokladen. I v takovém případě máte okamžitý přehled o proběhlé platbě a vidíte, kolik peněz vám zbývá na účtu.
Tento posun k sofistikovanému, elektronickému a mobilnímu bankovnictví je důvodem pro silný růst společnosti NCR Corp. (NCR). Společnost byla založena v roce 1880 pod původním názvem National Cash Registration Company. Nyní společnost vytváří software a vyrábí hardware pro bankovní sektor, pomocí kterého lze přijímat platby za použití počítačů a chytrých telefonů. NCR také vyrábí pokročilé bankomaty, které snižují transakční dobu a snižují provozní a personální náklady...
 

Kompletní znění naleznete ZDE

 | sledujte nás přes Facebook |


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   8:09  Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   7:51  Ranní shrnutí (29.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Po   6:03  Sazby mohou jít stále dolů už v červnu - Citi (video) Patria (Patria Finance)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688