Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  16.07.2014 10:17:21, aktualizováno 10:56:07

Proč se nevyhneme obchodování s vodou. Možná i celkem drsnému

Zatímco na nedostatku půdy lze již dnes jejím nákupem poměrně jednoduše vydělat, voda na své cestě na finanční trhy bude muset překonat ještě hodně překážek. Přesto se někteří odborníci domnívají, že před sebou má "modré zlato" zářnou budoucnost.

OSN ve své čerstvé zprávě varuje, že se v následujících letech a desetiletích další světové regiony dostanou na seznam míst kriticky ohrožených nedostatkem zásob pitné vody. Jen v zemědělství OSN do roku 2050 předpovídá růst spotřeby vody o 20 %, v průmyslu by podle ní poptávka po této strategické komoditě měla mezi lety 2010 a 2035 vzrůst dokonce o třetinu. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se tak do roku 2050 počet lidí bezprostředně ohrožených nedostatkem pitné vody zvýší o další 2,3 miliardy, a to zejména v regionech severní a jižní Afriky a oblastech střední a jižní Asie.

Kromě toho OSN ve své letošní zprávě věnované globálnímu vodohospodářství varuje, že budou světovou nerovnováhu v zásobách pitné vody dále zhoršovat vlivy související se změnami světového klimatu. Regiony s nedostatkem zásob pitné vody tak dle OSN budou dále vysychat, zatímco oblasti s relativně vysokými zásobami budou stále častěji trpět záplavami a dalšími projevy extrémního počasí spojenými s nadbytkem přírodní vody. Rostoucím problémem má být také nadměrné využívání podzemních zásob vody, vedoucí v některých případech až k úplné likvidaci důležitých zvodní.

Významná veličina geopolitických rizik

"Zaměříme-li se na projekce vývoje světových zásob pitné vody, musíme se na tuto komoditu intuitivně dívat jako na aktivum s obrovským finančním potenciálem," říká Deane Dray, analytik ze Citigroup zaměřující se na vodohospodářský sektor. "Jedním z důvodů, proč se podle mého názoru jednou s vodou bude čile obchodovat, je skutečnost, že většina světové populace žije v oblastech, kde je jí celoročně kritický nedostatek." Ve shodě s dalšími odborníky ale dodává, že si na vstup vody do běžných investičních portfolií budeme muset ještě nějakou chvíli počkat, protože se jedná o technicky, technologicky i eticky složitou záležitost.

"Nedovedu si představit, jak by obchodování s vodou mohlo fungovat," zamýšlí se Robert Kennedy z organizace Waterkeeper Alliance zaměřující se na ochranu světových toků a vodních ploch. "Jakýkoli systém, který by byl založen na redistribuci vody napříč světovými regiony, by nejen vedl k nepřirozeným a nezvratným zásahům do životního prostředí, ale také by ohrožoval základní demokratické principy. Již dnes jsme v některých oblastech svědky 'hydroválek', ve kterých proti sobě stojí zájmy soukromých společností a vlád zemí, ve kterých tyto firmy působí," dodává k tomu Dray.

Limitované zdroje a zásoby vody ale nevyvolávají napětí jen mezi firmami a národními vládami. Problémy vznikají i mezi jednotlivými státy, jako je tomu například mezi Tureckem, Sýrií a Irákem, tedy zeměmi, které se dlouhodobě obviňují z manipulací s tokem řeky Eufrat. Minulý měsíc Ankara podle libanonského listu Al-Akhbar svoji agresi vystupňovala, když jednostranně nařídila úplné zastavení toku Eufratu, čímž miliony Syřanů a Iráčanů uvrhla do nebezpečí bezprostředního ohrožení života.

V podobné situaci, jako jsou nyní Sýrie a Irák, se dlouhodobě nacházejí také Kazachstán a Uzbekistán, na jejichž území se rozprostírají zbytky vysychajícího slaného Aralského jezera. Na vině je v tomto případě bývalý Sovětský svaz, který se v průběhu 60. let minulého století zasadil o začátek zkázy významné středoasijské vodní plochy masivními změnami toků řek Amudarja a Syrdarja s cílem vybudovat zavlažovací systém pro rozsáhlé zemědělské plochy vytvořené v pouštních oblastech.

Fyzický a ekonomický nedostatek vody podle světových regionů
Fyzický a ekonomický nedostatek vody podle světových regionůZdroj: OSN

"Světová banka o pitné vodě hovoří jako o multibilionové investici, což v kombinaci se skutečností, že se jedná o komoditu nezbytnou pro přežití, dokazuje, že se lidé budou snažit přijít na to, jak s ní navzdory všem překážkám začít obchodovat," uvádí dále Robert Kennedy z Waterkeeper Alliance. "Až vývoj tohoto procesu ukáže, jak moc je pro vlády jednotlivých zemí důležitý pojem demokracie, respektive principy, které toto slovo ve vyspělém světě zastupuje."

Dokončení článku čtěte na Investičníweb.cz.

 

11 ekonomických mýtů, které přežívají argumentům navzdory

11 ekonomických mýtů, které přežívají argumentům navzdory

Cullen Roche, zakladatel Orcam Financial Group, se v osmé kapitole knihy "Pragmatic Capitalism" zabývá všeobecně přijímanými ekonomickými koncepty, které jsou mylné a velmi nebezpečné pro vnímání finančního světa. Sekce s názvem "Economic And Monetary Myths That Persist" identifikuje 11 zavádějících tvrzení o ekonomice a finančním systému.

 

Akcie neporazíš: Který faktor nakonec býkům srazí vaz?

Americké akcie v úterý uzavřely nejednotně. Po finančních výsledcích zazářily velké banky

Co všechno v posledních letech mohlo, nebo dokonce mělo zastavit akciovou rally? Dluhový strop. Insideři prodávají. Grexit. Shibor. Zpomalení na realitním trhu...

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688