TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  04.07.2014 10:59:49

Jak poznat PŘETOČENÝ TACHOMETR? Ptejte se experta v ON-LINE rozhovoru

V tomto směru bylo Česko až dosud pro podvodníky rájem. Za přetočení tachometru tu dosud nikdo nebyl stíhán a tahle rozšířená praxe tu byla zcela beztrestná. Podle odborníků na trh s ojetými auty má přetočený tachometr polovina prodávaných aut.
 

Cílem je auto "omladit" a na jeho prodeji vydělat víc. Kvůli nižšímu počtu najetých kilometrů mohli prodávající jen loni navýšit cenu o víc než čtyři miliardy korun, uvedla dříve společnost Cebia. Stáčení kilometrů je technicky snadné, některé firmy je dokonce běžně na internetu nabízely za zhruba 500 .
 

Pokud tím ale nově prodejce způsobí kupujícímu škodu vyšší než 5000 korun, dopustí se podvodu. Jde o nový právní názor NS, který je vodítkem pro ostatní soudy, policii i státní zástupce v případech, že budou řešit obdobné kauzy.
 

 

Bude ale stačit jeden rozsudek, aby zvrátil v Česku tak rozšířenou praxi? Jak je možné přetočený tachometr odhalit? Na co si dát při nákupu ojetého auta pozor? Jak postupovat, pokud takové auto už koupíme? Dá se odstoupit od kupní smlouvy? Je vhodné prodejce zažalovat?
 

Na tyto a další otázky vám dnes od 20 hodin v on-line rozhovoru na TN.cz odpoví Tomáš Svoboda, ředitel služeb autocentra Auto ESA. Otázky pro hosta chatu můžete pokládat ZDE. Jeho odpovědi si můžete přečíst ZDE.

Nejvyšší soud vydal nový právní názor v souvislosti s případem čtyřicetiletého muže ze Zlína. Ten byl loni v červnu Okresním soudem ve Zlíně potrestán ročním vězením s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Prodal totiž Volkswagen Caravelle 2,5 Tdi za 379.000 korun s tím, že vůz má najeto 171.000 kilometrů, ačkoliv věděl, že tento stav neodpovídá skutečnosti. Vozidlo mělo najeto 340.000 kilometrů.
 

Muž nechal tachometr "stočit" a jeho prodejem nezákonně vydělal 159.000 korun. Proti podmínce se prodejce odvolal s tím, že upravení tachometru není trestným činem. Když neuspěl u Krajského soudu v Brně, obrátil se na Nejvyšší soud. Ten ale jeho výhrady k věci odmítl.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688