Jiří Mach (Private Investors, a.s.)
Investice  |  07.05.1999 15:04:47

PI Denní Zpravodajství z amerického akciového trhu (7.5.1999)

Private Investors Denní Zpravodajství - 6.května 1999

www.pi.cz

( (02) 24 21 12 52

 

Obsah: Vývoj trhů US * Komentář * Ostatní světové trhy * Zprávy * PI Portfolia

Upozornění: Veškeré uváděné hodnoty jsou platné ke čtvrtku 6. května 1999, pokud není uvedeno jinak.

Vývoj trhů USA

Silné tituly: papír; hliník; zlato; ocel.

Slabé tituly: zdravotní péče; obchod; finančnictví; energie; technologie.

Dow Jones Industrial Average Nasdaq Composite Standard&Poor`s 500

Komentář

Po Greenspanově projevu spady nejprve obligace a teprve po nich akcie

Přestože podle většiny investorů, analytiků a komentátorů neřekl předseda Fedu Alan Greenspan na konferenci FRB v Chicagu vůbec nic nového, obligační trhy zareagovali na jeho slova relativně silným pádem. Ostře sledovaný 30letý vládní bond klesl o 37/32, jeho výnos tak bez zaváhání prorazil magickou hranici 5,75 % a skončil na 5,79 %. Obligační obchodníci zřejmě poslouchali pozorněji a pak šly prodávat a nikomu neřekli proč. Jedním z důvodů je však zřejmě mj. dnešní vládní Report o zaměstnanosti, jehož čísla jsou očekávána s mnohem větším napětím a nervozitou, než kdy jindy. Někteří tak zřejmě nechtějí riskovat a raději prodávají. Tak jako tak musel na takovýto pokles dluhopisů zareagovat i akciový trh. Zpočátku byl pokles všeobecný, nejsilnější samozřejmě u finančních titulů a technologií. V posledních minutách obchodování se však zastavil a některé blue-chips nastartovaly ke korekčnímu růstu. Papír, zlato a kovy skončily dokonce v plusových hodnotách. Díky nim a hlavně pak AT&T (viz Zprávy) tak Dow Jones Ind. a S&P 500 umazaly velkou část celodenních ztrát.

Objemy obchodů byly tentokrát nadprůměrné pouze mírně, poměr rostoucích ku klesajícím byl téměř 1:1.

Dow Jones Ind. zakončil velice volatilní den se ztrátou pouhých 8 bodů, tedy –0,08 %, na 10.946 bodech. Na jeho poklesu se nejvíce podepsal JP Morgan –2,658 %, Hewlett-Packard –3,73 %, Citigroup –4,04 % a IBM –1,24 %. Po prohlášení Royal Dutch/Shell, že země OPEC neudrží disciplínu, protože je cena ropy na 17měsíčním maximu, klesaly také ropné koncerny: Exxon –2,73 %, Chevron –2,25 %. Nejvíce naopak rostlo AT&T +8,78 % (viz Zprávy), Alcoa +5,92 %, Johnson&Johnson +3.86 % a Goodyear +3,09 %.

Nasdaq Composite díky silnému zastoupení technologií nedokázal, na rozdíl od DJI, část ztrát umazat v posledních minutách a za celý den tak klesl o výrazných –2,45 % na 2.472 bodů. Vedoucí technologické tituly silně ztrácely, nejvíce pak Intel kvůli zvěstem o špatných čtvrtletních výsledcích z důvodu nízkých cen čipů: Microsoft –1,50 %, Dell –4,54 %, Intel –6,74 %, Cisco –3,63 %. Nejsledovanějším internetovým akciím se také vůbec nedařilo: AOL –7,71 %, AtHome –0,77 %, Yahoo! –5,85 %, Amazon –6,23 %, eBay –6,06 %, Excite –1,72 %, Lycos –5,88 %, Infoseek –8,16 % a CMGI –7,39 %.

Ostatní světové trhy

Zprávy

  • Microsoft Corp. (MSFT) převzal za $5 mld. podíl v AT&T Corp. (T): Softwarový gigant Microsoft Corp. (MSFT) uzavřel několik dohod s telekomunikačním gigantem AT&T Corp. (T). Smlouvy zahrnují investici MSFT do T v hodnotě $5 mld.. Mimo jiné mají za cíl dále urychlit rozvoj širokopásmových internetových služeb příští generace, tedy služeb pro rychlejší přenos dat, zvuku i obrazu. Podle smlouvy také AT&T zvýší využití software Windows CE od MSFT zejména do tzv. set-top box, tedy přístrojů pro připojení televizního přijímače na kabelovou televizní i internetovou síť. Po této zprávě a po předchozí o vítězství T v boji o MediaOne Group (UMG) připomněl Lehman Brothers na akcie T svoje doporučení "buy". PaineWebber pak připomněl svoje doporučení na akcie MSFT "buy".

  • Salomon Smith Barney downgradoval MediaOne Group (UMG): Salomon Smith Barney snížil po oznámení $54mld. fúze s AT&T (T) svoje doporučení na akcie tohoto provozovatele kabelové a telekomunikační sítě z "buy" na "neutral".

  • AG Edwards upgradoval Lucent Technologies Inc. (LU): AG Edwards zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce telekomunikačních zařízení z "maintain" na "accumulate".

  • Electronic Arts (ERTS) zveřejnil solidní čtvrtletní výsledky: Vývojář interaktivního zábavního softwaru oznámil čistý zisk za čtvrté účetní čtvrtletí ve výši $0.35 na akcii, tedy dva centy nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.25 na akcii. Tržby vzrostly o 36 % na $277.7 mil.. Na vyšších než očekávaných tržbách se podepsal velký obchodní úspěch her SimCity3000 a Alpha Centauri. Po tomto oznámení připomněl US Bancorp Piper Jaffray svoje doporučení "strong buy" a označení akcií ERTS - "Our Favorite Pick For The Next Year". Jako důvod uvádí stále silné fundamentální údaje a dobře zvolený produkt. CS First Boston pak zvýšil svůj odhad zisku pro účetní rok 2000 z $2.11 na $2.13 na akcii.

  • Intel (INTC) a Lernout & Hauspie Speech Recognition (LHSP) vytvořily společnou firmu: INTC a LHSP oznámily vytvoření joint venture, které bude vyvíjet řešení pro e-commerce. Venture bude z 51 % vlastnit INTC a zbylých 49 % pak LHSP.

  • National Semiconductor Corp. (NSM): Po svém středečním oznámení, že opouští trh procesorů pro osobní počítače, obdržel tento výrobce polovodičů hned několik nových doporučení. Merrill Lynch zvýšil svoje doporučení z krátko- i dlouhodobého "neutral" na "accumulate", Morgan Stanley Dean Witter pak z "neutral" na "outperform" s 12měsíčním cílovým kurzem $30 a Salomon Smith Barney z "neutral" na "buy", Needham & Co. pak připomněl "strong buy" s cílovým kurzem $25.

  • Donaldson, Lufkin & Jenrette, Inc. (DLJ): Brokerský dům oznámil, že bude ve formě IPO nabízet za $13 až $15 na kus 15 milionů akcií své dceřinné společnosti DLJdirect nabízející online brokerské služby. DLJdirect požádal o kotaci na New York Stock Exchange a měl by se obchodovat pod symbolem DIR.

Private Investors Portfolia

 

 

 

Seznam používaných zkratek:

C : Citigroup; F : Ford Motor Co; GE : General Electric; JPM : J.P. Morgan; MRK : Merck&Co; SPLS : Staples Inc; T : AT&T

AOL : America Online; AMGN : Amgen; ATHM : AtHome; CSCO : Cisco Systems; LXK : Lexmark Int’l; LCOS : Lycos Inc;

LU : Lucent Technologies; MSFT : Microsoft Corp; NOKa : Nokia Corp

YTD – změna kurzu od začátku roku; EPSčistý zisk na akcii; P/E – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii

Private Investor má úplně nový Web – Private Investors Online

Poté, co byl server www.pi.cz na prestižním Prague Internet World ‘99 oceněn jako "Web roku 1999", by se dalo předpokládat, že usneme na vavřínech. Nikoli. Již měsíc po tomto úspěchu představujeme úplně novou podobu našeho serveru www.pi.cz.

Od pondělí 3. května 1999 najdete na tomto internetovém místě něco zcela nového, na české poměry ojedinělého:

Naše internetová aplikace je nyní rozdělena do tří částí:

V části Home naleznete vše, co potřebujete vědět o společnosti Private Investors a jejich službách a produktech.

Část Investor vám nyní nabízí to, co českým privátním investorům dosud chybělo, tedy možnost vyzkoušet si sám investovat na americkém kapitálovém trhu! Aplikace Investor vám umožní vytvořit si vlastní personalizovanou stránku a na ni sledovat vybrané informace. Můžete si sestavit vlastní portfolia cenných papírů, sledovat jejich vývoj a zhodnocení, dostávat aktuální zprávy a doporučení, a to v češtině. Můžete sledovat grafy vývoje akciových indexů, kurzů akcií a měn. Máte možnost porovnávat svoje investiční dovednosti s Portfolii Private Investors a s tržními indexy.

V části Klient naleznete PI On-line účet, tedy informace o aktuálním vývoji vašeho účtu u Private Investors.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste