BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.06.2014 09:57:14

Irák zamíchal kartami, nakupují se bezpečná aktiva; denní přehled událostí

Situace v Iráku pořádně zamíchala kartami. Investoři tak v reakci na tyto události opouštějí riziková aktiva a nakupují ta bezpečná. Výprodeji nyní podléhají hlavně akciové indexy, na druhé straně se investorskému zájmu těší tzv. „bezpečné přístavy" zlato, ropa, japonský jen a dluhopisy. Výnosyamerických 10letých státních bondů v důsledku těchto událostí opět klesly pod úroveň 2,60, což není dobrým signálem pro americký dolar.  Americká ropa WTI nyní dosahuje letošní maxima, když se obchoduje nad úrovní 106 USD.

Akciové indexy ve Spojených státech mají za sebou třetí negativní seanci v řadě. Dow Jones včera přišel o 0,65 procenta zisku a uzavřel na 16 734,19 bodech, S&P 500 ztratil 0,71 procenta a uzavřel na 1 930,11 bodech. Technologický Nasdaq je po čtvrtku chudší o 0,79 procenta (4 297,63). U indexu S&P 500 bude klíčová reakce na kulaté číslo 1 900 bodů.

Na druhé straně japonský akciový index Nikkei se vyhnul výprodeji a připsal si zisk 0,83 procenta, když premiér S. Abe uvedl, že dnes v průběhu dne mají být známi detailní informace ohledně snížení korporátní daně. V brzkých ranních hodinách zasedala japonská centrální banka (BoJ), která ponechala měnovou politiku podle očekávání beze změny. Dokud bude guvernér Kuroda vyjadřovat optimismus ohledně dosažení inflačního cíle, budou sázky na další uvolnění měnové politiky klesat, což bude pro jen pozitivní.

Situace v Iráku se stále vyostřuje. Sousední Irán oznámil, že posílá elitní vojenské jednotky do země, aby pomohli tamní vládě v boji s povstalci. Americký prezident Barack Obama uvedl, že nevylučuje možnost využití leteckých zásahů, s cílem pomoci irácké vládě opětovně nastolit pořádek.

Zlato jako představitel bezpečného přístavu v reakci na Irák překonalo úroveň 1 270 USD za unci, stříbro se nyní obchoduje nad hodnotou 19,50 USD za unci. Z drahých kovů se nedaří platině a palladiu, jež včera výrazně ztrácely. Důvodem byly zprávy, že těžařské společnosti a odpory se domluvili na rámcových pracovních podmínkách. Odbory dnes mají oficiálně oznámit, zdali tyto nové podmínky přijímají. Stane-li se tak, pak je pravděpodobné, že se brzy dočkáme obnovení těžby v dolech Jihoafrické republiky. Je přirozené, že kovy na tyto události reagují oslabením. Nicméně lze předpokládat z dlouhodobého hlediska jejich další růst. Půlroční výpadek těžby nelze jen tak opomenout a navíc poptávka po těchto kovech, hlavně paládiu, kontinuálně od roku 2009 roste.

Hlavní událostí uplynulé noci byla slova guvernéra britské centrální banky (BoE) Marka Carneyho. Ten ve svém projevu uvedl, že BoE může zvýšit úrokové sazby dříve, než trhy očekávají, což vyhnalo britskou libru do závratných výšin a nyní atakuje klíčovou úroveň 1,70 vůči USD.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688