Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  30.04.2014 14:48:09

Raritní ražba připomíná vznik Arcibiskupství pražského

Novou ražbu připomínající povýšení pražského biskupství na arcibiskupství vydává v těchto dnech Pražská mincovna. Velmi nízký náklad ji řadí mezi rarity, každý exemplář je navíc označen unikátním číslem na hraně. Autorem působivého motivu je akademický malíř Vladimír Pavlica.  

Třicátý duben roku 1344 patří k významným datům české historie. Toho dne vydal papež Kliment VI. v Avignonu zřizovací bulu „Ex superne providentia maiestatis“, která znamenala povýšení pražského biskupství na arcibiskupství. Událost, jejímž iniciátorem byl budoucí český král a císař římský Karel IV., znamenala umocnění prestiže Království českého v celé Evropě

Téma arcibiskupství je mezi sběrateli dobře známé hlavně díky stříbrné dvousetkoruně, kterou v roce 1994 vydala ČNB. Ta je považovaná za jednu z nejlepších numismatických investic posledních desetiletí. Majitelé, kteří si ji tehdy za pouhých dvě stě korun pořídili, zřejmě ani v nejrůžovějších představách netušili, jak dobrý udělali obchod. Na burzách se dnes totiž tyto mince prodávají za mnohonásobně vyšší cenu. Například ve 21. aukci Aurea byla jedna z nich prodaná za více než 56 000 korun. Žádané jsou zejména exempláře v provedení proof, kterých Münze Österreich AG Wien v zadání ČNB vyrazila dva a půl tisíce kusů. Na tak velkém zhodnocení se podepsal především relativně nízký náklad.

Téma arcibiskupství se nyní vrací na nové ražbě Pražské mincovny. Ta spadá do kategorie ražeb raritních, které jsou vedle luxusního řemeslného a uměleckého zpracování typické právě velmi nízkým nákladem. A také ryzostí drahého kovu. Budoucímu zhodnocení ražby tedy nahrává hned několik faktorů.

NÍZKÝ NÁKLAD JE ATRAKTIVNÍ
Stříbrných exemplářů v provedení proof o průměru 28 mm Pražská mincovna vyrazila pouhých dvě stě kusů, těch v provedení standard a patina pouhou stovku.
Ještě méně existuje medailonů o váze jedné troyské unce (31,1 g), které mají v průměru 37 mm. Čtyřiačtyřicet kusů v kvalitě proof doplňuje jen 13 ražeb v provedení standard a 13 v provedení patina. Každá ražba má své specifické číslo uvedené přímo na mincovní hraně.
„Sběratel, který si tuto novou ražbu pořídí, se může těšit na ozdobu své sbírky. Pavlicův návrh je totiž velmi precizně zpracovaný a bohatý na jemné detaily,“ zhodnotil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík. S jeho slovy koresponduje i komentář výkonného ředitele Pražské mincovny Jana Hrubého. „Na technické i umělecké provedení ražby jsme už zaznamenali velice kladné ohlasy. Moc nás potěšila slova uznání přímo z úřadu arcibiskupství, kde se návrh velmi líbil,“ poznamenal Hrubý.

EXKLUZIVNÍ ZLATÉ MUTACE
Pavlicův motiv se dočkal realizace také v exkluzivní verzi z ryzího zlata. A to v počtu pouhých deseti ražeb o hmotnosti 31,1 g a deseti o váze poloviční. Všechny jsou pochopitelně také opatřeny originálním pořadovým číslem vyraženým na hraně.
Podrobnější informace a technické parametry emise je možné si ověřit na stránkách distributora ZDE.

AVERZ
Text v okružní borduře lícní strany medaile uvádí, že dne 30. dubna 1344 bylo povýšeno pražské biskupství na arcibiskupství. Reliéf medaile zobrazuje pohled ze středu Hradčanského náměstí na arcibiskupský palác, nynější sídlo pražských arcibiskupů a vstup do Pražského hradu Matyášovou bránou a v pozadí věží Katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, sídelního kostela arcibiskupa. Letopočet 2014 datuje rok vydání medaile. Pod ním je umístěna na střed značka autora „VP“. Vlevo a vpravo jsou pod reliéfem umístěny identifikační a puncovní značky Pražské mincovny.




REVERZ
Text v okružní borduře rubové strany doplňuje informaci z lícní strany, že „30. 4. 1344“ (římskými číslicemi) Papež Kliment VI. vydal v Avignonu zřizovací bulu, která nesla název „Ex superne providentia maiestatis“. Centrální část medaile dominuje bohatě zdobený arcibiskupský znak. Postavení arcibiskupa dokládá dvojitý arcibiskupský kříž i počet třapců (třásní a uzlů) po stranách štítu (v tomto případě patnáct, neboť arcibiskup je zároveň kardinálem). Ve středu reliéfního znaku dominuje černý francouzský štít, který respektuje heraldickou modelaci příslušných barev. Pod štítem je zavěšeno pallium jako symbol arcibiskupského úřadu.



Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688