TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.04.2014 11:52:53

Nemá váš dům průkaz energetické náročnosti? Hrozí vám pokuta až 100 tisíc

Po více než roce, kdy platí zákon o energetických průkazech budov, se objevují první případy kontrol u fyzických osob. Paní Pavelkové ze Stránčic u Říčan hrozí pokuta 100 tisíc korun za prodej domu bez energetického průkazu. Podobných případů může rychle přibývat. Pokuty pro fyzické osoby jsou stanoveny od 50 do 100 tisíc korun.

 

Je to více než rok, kdy začal platit zákon zavádějící takzvané energetické průkazy budov. Po prvotních rozpacích přišel slib z ministerstva průmyslu a obchodu, že zákon bude pozměněn a minimálně v některých případech nebude PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy) třeba vůbec. K tomu nakonec ale nedošlo. Jsou již známy případy, kdy státní energetická inspekce kontrolovala průkazy spojené s majetkem měst a obcí. Nyní je to však poprvé, kdy sankce hrozí i fyzické osobě.

 

Detaily o průkazu energetické náročnosti budovy a informace, kterých nemovitostí se týká, najdete v přiloženém dokumentu PDF:

Vše o průkazu energetické náročnosti budovy [pdf]


 

Paní Pavelková ze Stránčic u Říčan prodávala svůj rodinný dům. S kupujícím průkaz energetické náročnosti neřešili. Realitní makléř ji sice upozornil, že průkaz by měl být součástí kupní smlouvy, ale paní Pavelková se s odkazem na příslib ministerstva průmyslu a obchodu z dubna loňského roku rozhodla, že průkaz vystavovat nenechá.

 

Nyní, po několika měsících se ozvala státní energetická inspekce. Paní Pavelkové tak za nedodržení zákona hrozí pokuta až do výše 100 tisíc korun. "Něco takového jsem absolutně nečekala. Myslela jsem si, že energetický průkaz nepotřebuji,“ říká paní Pavelková. "Navíc, když jsem chtěla energetický průkaz nechat dodatečně zpracovat, současný majitel mě nechtěl povolit objekt nechat zaměřit a posoudit energetickým specialistou,“ dodává. Po zdlouhavém vyjednávání se paní Pavelková s majitelem domu domluvila, že průkaz bude vystaven dodatečně a paní Pavelková doufá, že celý případ tímto skončí. Vyhráno však zatím nemá, jelikož celou věc rozhodne až samotná státní energetická inspekce.

 

 

"Doposud jsme se setkávali spíše s případy, kdy inspekce žádala předložení energetického průkazu po městě či obci,“ říká Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space. "Dle dalších informací budou tyto kontroly pokračovat. Podobných případů pak mohou být stovky, možná tisíce. Je totiž bohužel běžnou praxí, že prodávající energetický průkaz nenechá vystavit, pokud si ho kupující přímo nevyžádá,“ dodává Lošťák, podle kterého si svůj díl viny nese také ministerstvo průmyslu a obchodu, které nejprve přislíbilo změnu zákona ale k žádným úpravám nakonec nedošlo. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688