Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  12.12.2013 12:11:57

Je lépe firmě úspěšný rok popřát, nebo zajistit?

Blíží se doba Vánoc a novoročních oslav, doba, kdy si budeme přát všechno nejlepší, zdraví, štěstí a úspěch v novém roce. V osobním životě jsou jistě důležitější věci, než vydělávat peníze, ale pro firmu je zisk a jeho zvyšování určitě jedním z hlavních cílů. Je ale možné na přelomu roku udělat pro firmu víc, než jí jen popřát úspěšný a ziskový rok 2014? Určitě ano. Existuje způsob, jak namísto přání a očekávání ten úspěšnější a ziskovější nový rok – ale i roky následující – zajistit.

Cesta k úspěchu

Když velké evropské společnosti zakládaly v roce 1989 Evropskou nadaci pro management kvality (EFQM) patrně ještě netušily, že připravily půdu pro prosperitu desetitisíců evropských firem všech oborů a velikostí, a že také položily základ pro hodnocení firem v nejprestižnější soutěži světa – Národních cenách kvality.

Důvod, proč Philips, Renault, ABB, Nestlé a další velké koncerny nadaci EFQM založily, byl přitom ryze praktický: Evropa ekonomicky zaostávala za zbytkem světa a bylo potřeba toto zaostávání zastavit.  

"Nejvýznamnější evropské firmy sdružily prostředky a založené nadaci vytyčily úkol prozkoumat nejlepší obchodní a výrobní metody japonských a amerických společností, vybrat to nejlepší z jejich modelů řízení a vytvořit nový, evropský model, který povede firmy k prosperitě," vysvětluje Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR. "Tak vznikl model excellence EFQM, nejúspěšnější evropský model řízení, který dnes v Evropě používá přes 30.000 podniků všech oborů a velikostí." 

Jako všechny geniální myšlenky je i základ EFQM modelu jednoduchý: popsat podrobně firmu prostřednictvím otázek a odpovědí, umožnit srovnání s obdobnými společnostmi a ukázat majiteli nebo managementu, kde konkrétně má jejich podnik nedostatky. Po vypracování zprávy získá management podrobnou mapu chyb a nedostatků, takže i nejvyšší vedení okamžitě odhalí i ty nejmenší problémy v malém odlehlém oddělení. Model tak firmě jasně ukáže její slabá místa a také cestu k jejich nápravě a při dlouhodobém využívání přesně dokladuje, kde se firmě daří a kde musí své činnosti dále zlepšovat.

"Přestože byl model původně vyvinut pro velké koncerny, postupem času se ukázalo, že výborně funguje i v malých a středních podnicích, a dokonce i ve veřejné správě, policii, zdravotnictví, nebo školství," dodává Jan Taraba, ředitel Národního informačního střediska podpory kvality.

Hlavní příčinou úspěšného tažení Modelu excelence EFQM evropskými firmami je ale fakt, že je jednoznačně dlouhodobými srovnávacími studiemi prokázáno, že zlepšuje ekonomické výsledky firem o desítky procent.

 

Například podle dlouhodobé studie Univerzity v Leicesteru, stoupnou v pětiletém horizontu tržby firmy, která EFQM model používá o 77% více, než obdobným firmám, které s modelem nepracují.

Ani úspěch modelu v desetitisících evropských firem zatím nepřiměl české podnikatele k jeho využívání. V ČR pracují s modelem zejména pobočky zahraničních společností, které jeho výhody dobře znají od svých matek.  Přitom v ČR je cesta k nasazení modelu EFQM mnohem jednodušší, než v některých jiných zemích.

"Díky podpoře, kterou Programu Národní ceny kvality poskytuje ministerstvo průmyslu a obchodu, vyjde nasazení EFQM modelu firmu mnohem levněji, než prostřednictvím komerčních poradců," vysvětluje Jan Taraba. "Prostředky a práce investovaná do účasti v programu se tak firmě velmi rychle vrátí."

Co tedy brání českým firmám v účasti v Národní ceně kvality a v nastoupení "cesty k business excelenci", jak bývá model často nazýván?

"Neznalost, neochota plánovat, a špatná zkušenost s různými "zázračnými" metodami, které v minulosti nabízeli – často za nehorázné prostředky - našim podnikatelům někteří poradci, " vyjmenovává hlavní příčiny Pavel Ryšánek, čestný předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality. "Je to nepříjemná situace: máme k dispozici špičkový nástroj, který prokazatelně zvyšuje výkonnost firem o desítky procent, ale nemáme prostředky na to, abychom ho podnikatelské veřejnosti podrobně představili a osvětlili všechny jeho výhody a překonali všechny ty nesmyslné pověry, které se s moderními metodami řízení v myslích našich podnikatelů pojí." 

Přitom i zkušenosti českých podnikatelů ukazují, že efektivní využití modelu přináší zvýšení konkurenceschopnosti a lepší hospodářské výsledky. A pokud existuje celosvětově uznávaný doklad o tom, že je firma dobře řízena a že dodává vynikající výrobky či služby, pak je to jednoznačně Národní cena kvality.

Na slavnostním večeru ve Španělském sále 26. listopadu bylo vyhlášeno zahájení jubilejního 20. ročníku Národní ceny kvality ČR. Až do konce dubna se můžou firmy hlásit do tohoto programu, získat nástroj, který prokazatelně dělá firmu úspěšnější a ziskovější a zabojovat o prestižní ocenění, které je uznávané v celém světě. 

Není právě přihláška do Národní ceny kvality tím nejlepším vánočním dárkem pro Vaši firmu?

Více na www.narodnicena.cz a www.sokcr.cz

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688