BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  05.12.2013 16:12:14

Zasedání BoE, ECB a dobrá data z USA + analýza EUR/USD

Britská vláda dnes pozitivně revidovala ekonomických výhled. Projekce se dočkala největšího zlepšení za poslední dekádu. Podle ministra financí George Osborna vzroste v letošním roce ekonomika o 1,4 procenta, což je více než dvojnásobek původního odhadu (0,6 procenta). Tempo růst by mělo nadále eskalovat a už příští rok by ekonomika měla expandovat o 2,4 procenta.

Britská centrální banka (BoE) zachovala podle očekávání základní úrokovou sazbu na 0,5procentu a částku vyhrazenou na nákup dluhopisů na 375 miliardách liber. Dnešní krok byl očekávaným, nejen díky prohlášení guvernéra Marka Carneyeho, že sazby se nezvednou, dokud nezaměstnanost neklesne pod 7,0 procent. Současná nezaměstnanost dosahuje 7,6 procent a inflace klesla v říjnu na 2,2 procenta. Tento stav zatím nevyvolává tlaky na BoE, aby na své politice něco měnila. Zápis ze zasedání bude zveřejněn 18. prosince.

Překvapení nepřineslo ani rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB),ta zachovala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,25 procenta. Změny se nedočkala ani depozitní sazba a zůstává na 0,0 procentu. V posledních týdnech se spekulovala o jejím možném snížení do negativních hodnot, což nevylučovali ani někteří členi bankovní rady. ECB si tedy schovala tento krok do budoucna.

Tisková konference prezidenta ECB Maria Draghihovnesla na trhy vysokou volatilitu. Draghi podle svých slov očekává v letošním roce kontrakci ekonomiky o 0,4 procenta. V příštím roce by se eurozóna měla dočkat růstu o 1,1 procenta. Na tiskovce potvrdil platnost tzv. „Forward guidance", tedy plánované řízení úrokových sazeb. Ty by měly v dohledné době zůstat rekordně nízko a sám Draghi tentokrát přiznal, že ECB je technicky připravena na snížení depozitní sazby do negativního teritoria. Inflace zůstane podle ECB ve střednědobém horizontu přidušena a nedá se počítat se skokovým nárůstem, banka tak má prostor pro uvolněnou monetární politiku. Další operace LTRO Draghi momentálně nepreferuje, protože uvádí, že eurozóna se momentálně nachází v jiné situaci jako v letech 2011 -2012, kdy byly LTRO spuštěny.

Euro po proslovu Maria Draghiho posílilo vůči všem 16 hlavním měnám. Důvodem je, že ECB ponechala výpůjční sazbu na nezměněné úrovni 0 procent. Mario Draghi navíc nijak nenaznačil žádné kroky směřující k uvolnění měnové politiky v nejbližší době (kromě technické připravenosti). Spíš bude banka čekat na reakci hospodářství na listopadové snížení úrokových sazbě.

Kroky směrem k uvolnění měnové politiky ze strany ECB se očekávaly hlavně z důvodu nižší inflace pro nejbližší roky, než je cílová hodnota 2 procenta. Draghi ale neřekl, že riziko nižší inflace pro roky 2014 a 2015 by momentálně ECB výrazněji znepokojovalo. 

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USAklesl z 321 000 na 298 000. 4týdenní pohyblivý průměr počtu žádostí se zmenšil o 10 750 na 322 250. Počet Američanů dlouhodobě pobírajících podporu v nezaměstnanosti klesl o 21 000 na 2,74 milionu a je tak nejníže od prosince 2007.

Pozitivní šok přinesl revidovaný výsledek amerického HDP za třetí kvartál letošního roku. Namísto původně zveřejněných 2,8 procent, totiž posílila tamní ekonomika o 3,6 procenta. Rostla tak nejrychleji od prvního čtvrtletí roku 2012. Expanze byla podpořena hlavně akumulací zásob, ta oproti prvotnímu údaji o 86 miliardách nakonec skončila až na 116,5 miliardách USD. Negativně však byly revidovány spotřebitelské výdaje, a to ze 1,5 procentního růstu na 1,4 procenta.

EUR/USD se díky vysoké volatilitě dostalo k otestování podpůrné Fibonacciho úrovně 50,0 a současnosti již překonává rezistenční Fibo hladinu 61,8. Trh se stále drží v rostoucím trendu a v případě překonání červeně vyznačené zóny má trh prostor až k psychologické hladině 1,37. Nejde však opomenout dobré zprávy z americké ekonomiky a tak nelze vyloučit ani pozdější nástup trhu do korekce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688