Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  13.11.2013 09:41:27

Převis poptávky nad nabídkou platiny nejvyšší od roku 1999

Dle odhadu společnosti Johnson Matthey Plc. v Londýně dosáhne převis poptávky po platině nad globální nabídkou v letošním roce nejvyšší úrovně od roku 1999. Původcem mají být vyšší průmyslové nákupy a investice, jež vyrovnávají slabší poptávku ze strany výrobců šperků a automobilů.

 

V dnešní zprávě londýnská Johnson Matthey Plc. uvádí, že zatímco v letošním roce poprvé od 2009 klesne celková poptávka po platině ze strany automobilek, zvýší se poptávka z odvětví chemického a elektrického, sklářského sektoru a důležitou roli sehrají rekordní investice, jež dohromady navýší deficit platiny o 78% na celkových 605 tisíc uncí.

 

Deficit paladia klesne v letošním roce o 36% na 740 tisíc uncí, a to v souvislosti s nižší poptávkou z elektrotechnického odvětví, výroby šperků a investiční poptávkou, které částečně vyváží rekordní nákup ze strany výrobců katalyzátorů.

 

V letošním roce podávají platinapaladiem na trzích lepší výkon než zlato, a to především v souvislosti se spekulacemi, podle kterých zlepšující se stav světových ekonomik znatelně zvýší poptávku po zmíněných materiálech používaných hojně při výrobě zařízení snižujících znečištění ovzduší.

Přestože ve čtvrtém čtvrtletí je poptávka po zlatu, tlačena především prázdninami, svátky a oslavami v Indii a Číně, tradičně nejvyšší v roce, v rámci převisu poptávky nad celosvětovou nabídkou očekáváme, že výkonově bude platina i na konci stávajícího a na začátku příštího roku i nadále porážet zlato na světových trzích a že se bude mezikomoditní spread těchto dvou kovů bude rozšiřovat. Tedy, že cena zlata bude klesat, zatímco platina bude posilovat.

Od počátku roku nejaktivnější futures kontrakt na zlato na burze Comex ztratil celkově již 395,20 USD (23,5%), když z úrovně 1.675,80 USD propadlo na 1.280,60 dolarů za unci.

 

Oproti tomu platina na burze Nymex od počátku roku přišla celkově o 110 USD (7,13%), když z počátečních 1.542,40 dolarů klesla na 1.432,40 dolarů za unci.

 

Za nedostatkem nabídky platiny a paladia, jež tyto dva kovy provází od roku 2012, stojí především stávky v důlních zařízeních v jižní Africe a nižší prodeje z ruských vládních zásob paladia a deficit nabídky se tak posune dál minimálně do roku 2014.

 

Futures na platinu s okamžitým termínem dodání v letošním roce oslabil na burze v Londýně o 6,8% na 1.435,30 dolarů za unci. V následujících šesti měsících očekává Johnson Matthey Plc., že obchodní rozmezí bude činit 1.360 – 1.580 USD za unci s průměrnou cenou 1.465 dolarů za unci.

 

Paladium posílilo od ledna letošního roku o 6,9% na 752,40 dolarů za unci a očekáváním je, že v následujících šesti měsících dosáhne průměrné ceny 760 dolarů za unci s rozsahem od 680 – 815 dolarů za unci.

 

Výkup platiny ze strany producentů automobilů klesne v letošním roce celkově o 2% na 3,13 miliónů uncí, a to v souvislosti se slabší poptávkou po naftových automobilechEvropě a Indii, kde se z globální pohledu vyrobí tradičně každý třetí katalyzátor.

 

Naopak použití paladiaautomobilech zaznamená v letošním roce růst o 4% na 6,97 miliónů uncí, a to především v souvislosti s vyšší čínskou poptávkou, kde benzínová auta používají více paladia.

 

Hrubá poptávka po platině vzroste o 4,9% na rekordních 8,42 miliónů uncí i přesto, že nákupy ze strany výrobců šperků klesnou o 1,4% na 2,74 miliónů uncí. Objem hrubé spotřeby paladia oslabí o 3,4% na 9,63 miliónů uncí, když kombinace použití v chemickém, elektrotechnickém a zubním lékařství dosáhne nejnižší úrovně od roku 2004.

 

Ve svém odhadu londýnská Johnson Matthey Plc. dále očekává, že výkup na výrobu šperků klesne o 12% na desetileté minimum 390 tisíc uncí. Globální investice do platiny vzrostou v letošním roce o 68% na rekordních 765 tisíc uncí. Investice do paladia naopak klesnou o 84% na celkových 75 tisíc uncí. 

 

Produkce platiny, jež v předešlém roce klesla na 12tileté minimum, v letošním roce přidá 1,6%, a to v souvislosti s vyšší těžbou v Zimbabwe. Naopak produkce paladia oslabí o 1,5% na celkových 6,43 miliónů uncí, nejnižší objem od roku 2002.

 

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688