Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  25.09.2013 14:47:44

TO2 - cíl 280 Kč/Redukovat - nebezpečí nového subjektu na trhu a vyššího zdanění zisků

Potvrzujeme naše doporučení Redukovat a cílovou cenu 280 na akcii. Očekáváme, že cena akcií Telefónica ČR zůstane v krátkém horizontu stabilní kvůli ex-div, jenž je stanoven na 10. října. Zároveň však v průběhu října může dojít k dvěma důležitým faktorům, které by ji mohly negativně ovlivnit. Zaprvé to je aukce frekvencí LTE, která by měla otevřít dveře na trh novému subjektu. V tomto ohledu považujeme PPF jako věrohodného kandidáta a doslechli jsme se, že skupina už najímá zaměstnance a jedná s dodavateli technického vybavení. Zadruhé to jsou předčasné volby, které byly stanoveny na 25.-26. října.

ČSSD, která podle zářijových průzkumů veřejného mínění s 28 % mezi voliči vedla, oznámila plány na zvýšení míry zdanění firemních zisků pro energetické a telekomunikační společnosti a banky z 19 % na 25-30 %. Negativní dopad vyšší daně na naše ocenění odhadujeme na asi 30 na akcii.


Cenová konkurence se zvýšila od dubna 2013, kdy Telefónica ČR (TČR) spustila své neomezené tarify FREE. Na to hned reagovaly i její konkurenti. Nejvyšší nárůst klientů zaznamenal T-Mobile (9 700) následovaný Telefónicou ČR (3 400). Navzdory tomuto kroku se tržní podíl TČR v 2Q13 neměnil. Prvotní myšlenka neomezených tarifů byla odradit nový subjekt od vstupu na mobilní trh a zafixovat si své klienty na následujících 24 měsíců. Avšak navrhovaný společný telekomunikační trh EU, pokud bude schválen a stane se zákonem v 2Q14, by zákazníkům umožnil odstoupit od smlouvy po 6 měsících bez sankce.


Katalyzátory zahrnují například potenciální prodej TČR svou mateřskou společností Telefónica SA s cílem snížit své zadlužení. PPF odmítla, že by TČR koupila. Nejsme si vědomi žádného případného kupce. Myslíme si, že pokud takový je, bude spíše čekat na dokončení aukce frekvencí, aby se dozvěděl počet hráčů na trhu a/nebo dokud nebude rozhodnuta míra zdanění zisků telekomunikačních společností.

Změny v odhadech

Přistoupili jsme k mírnému snížení odhadu letošních výsledků. Důvodem jsou především vyšší očekávané provozní náklady. Odhad investičních výdajů v souvislosti s aukcí frekvencí LTE ponecháváme na 3 mld. .

Vera Sutedja, MBA. CFA,
analytik, Česká spořitelna







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688