TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.07.2013 08:44:16

Zázračné oddlužení Jana Fischera: Plácnul si s Rusnokem a na účet mu přistály 4 miliony

Je to vlastně příběh se šťastným koncem. Bývalý premiér úřednické vlády těšící se popularitě u voličů se v roce 2012 rozhodl, že se chce stát prezidentem. Chtěl do toho dát všechno, a to také dal. A k tomu i něco navíc.

Když totiž vypadl už v 1. kole volby, ukázalo se, že za kampaň utratil mnohem více, než kolik dokázal sehnat od sponzorů. Část jeho podporovatelů se od něj také odvrátila proto, že nejprve veřejně vyjadřoval podporu Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), aby následně po svém vypadnutí zcela otočil a podporoval ve 2. kole Miloše Zemana.

Fischer se tak ocitl v ohromných dluzích a s jejich splacením to nevypadalo příliš dobře. Jeho transparentní účet totiž vykazoval menší obrat než průměrné studentské konto. Pro ilustraci mu například od začátku dubna letošního roku do začátku července přišel na transparentní účet jediný sponzorský dar, a to ve výši padesát korun. Tímto tempem by svůj pětimilionový závazek splácel zřejmě ještě dlouho. 

Vše se ale najednou změnilo. Premiér Petr Nečas (ODS) kvůli skandálu kolem své pravé ruky Jany Nagyové podal demisi a prezident Zeman rozhodl, že zemi by už neměli vládnout politici, ale “odborníci“. A tak se začal rodit velký návrat Jana Fischera, stále populárního muže, který prokázal i prognostické schopnosti, když se na závěr prezidentské volby přiklonil na vítěznou stranu.

Radost mu jistě udělalo, že Zeman jmenoval premiérem jejich společného přítele Jiřího Rusnoka. Ten si také Fischera velmi rychle povolal do Kramářovy vily, a ač po první schůzce oba muži o případném expremiérově angažmá mlžili, už o několik dní později Fischer naznačoval, že by o ministerstvu financí uvažoval. A na jeho transparentním účtu se začaly dít věci, které už řadu měsíců nepamatoval. 

Nejprve mu dorazil jeden milion korun od Daniela Palka a Fischerův pětimilionový dluh se smrskl o pětinu. Když pak v pondělí Rusnok oficiálně oznámil, že Fischer bude ministrem, začaly na Fischerův účet létat miliony další. Některé dokonce tak rychle, že se jejich dárce nestihl ani podepsat (1,34 milionu korun). Dva miliony mu například věnoval jistý David Sivor.

Do jmenování vlády přitom Fischerovi zůstává ještě přibližně den. Pokud si budou tedy i další lidé v těchto chvílích rozpomínat, že vlastně neúspěšného prezidentského kandidáta, který bude mít náhodou pod palcem státní rozpočet, podporují, je možné, že bude Jan Fischer ještě během července předávat některé z charitativních organizací tučný šek s finančními přebytky ze své kampaně.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688